Jump to content

Echipa B-Zone urează tuturor Paște Fericit!
V-am pregătit un Quest total special pe serverele RPG. Detalii aici

cedryk public enemy

Prima navă privată a Israelului ajunge în scurt timp pe Lună. Aselenizarea este istorică

Recommended Posts

beresheetmoon2.jpg.8b482368c845854747b5261a68117544.jpg

 

Beresheet (Bereşeet), prima sondă israeliană lunară, va atinge în această seară suprafaţa Lunii, satelitulul nostru natural, fiind rezultatul primei misiuni organizate de această ţară.

Aselenizarea ar urma să aibă loc în intervalul 22:05 - 22:25, potrivit unui anunţ făcut de SpaceIL, şi o puteţi urmări live în video de mai jos. Dacă modulul va atinge suprafaţa Lunii cu succes, va fi o premieră pentru Israel, precum şi prima misiune lunară privată, potrivit Business Insider.

 

Bereşeet (care înseamnă „geneză”, în ebraică), prima sondă israeliană către Lună, a fost lansată în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei spaţiale private americane SpaceX, deţinută de Elon Musk. Lansarea a fost efectuată în 21 februarie de la baza Cape Canaveral din Florida. 

Citeşte şi Imagini umitoare realizate de sonda Bereşeet a Israelului cu partea nevăzută a Lunii - FOTO

Citeşte şi Sonda spaţială a Israelului a trimis primul selfie care arată Pământul lăsat în urmă.

 

Săptămâna trecută, vehiculul a pătruns în orbita lunară, urmând ca în această seară, 11 aprilie, să aselenizeze în Mare Serenitatis, în emisfera nordică a satelitului nostru natural. După intrarea în orbita lunară, Beresheet a realizat primele imagini cu partea nevăzută a Lunii. La începutul lunii martie a trimis primul selfie cu Pământul pe fundal, situat la 37.600 de kilometri distanţă.

Până în prezent, doar Rusia, SUA şi China au organizat misiuni pe Lună, aflată la o distanţă de 384.400 de kilometri de Pământ.

La bordul lui Bereşeet se află un instrument de măsurare a câmpului magnetic al satelitului natural al Terrei, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Rehovot (Israel) sperând astfel că vor putea înţelege modul în care a apărut magnetismul rocilor de pe Lună şi cum s-a format satelitul nostru natural. Camerele şi transmiţătorii de pe sondă vor trimite în mod simultan imagini, clipuri video, precum şi informaţii către Terra.

 

Modulul mai are la bord o capsulă a timpului care conţine o Biblie, desene realizate de copii, cântece israeliene, memoriile unui supravieţuitor al Holocaustului, dicţionare în 27 de limbi şi un drapel israelian, toate în format digital, pe trei discuri.

Cea mai mică altitudine pe care o poate atinge robotul este de 211 de kilometri deasupra suprafeţei Lunii, iar cea mai mare este de 467 de kilometri.

Vehiculul a fost dezvoltat de compania nonprofit SpacelL şi Israeli Aerospace Industries, timp de opt ani, şi a costat 95 de milioane de dolari.

 

Misiunea este una privată, din donaţii, pornind de la concursul Google Lunar XPRIZE, care îşi propunea să recompenseze cu aproape 30 de milioane de dolari primul aparat privat care va reuşi să aselenizeze în 2018. Cum niciunul dintre participanţi nu s-a încadrat în termenul limită, echipa de la SpaceIL a continuat misiunea, care se ridică la un cost total de 100 de milioane de dolari, şi a cumpărat un loc la bordul unei navete SpaceX. O parte din banii necesari proiectului, respectiv 43 de milioane de dolari, au fost donaţi de miliardarul Morris Kahn, preşedinte al SpacelL. 

Având circa 1,21 metri înălţime, un diametru de 1,82 de metri şi 585 de kilograme, Beresheet este considerată cea mai mică sondă proiectată până în prezent. 

sursa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.