Jump to content

[28 aprilie] 1918 - moartea lui Gavrilo Princip


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

File:Princip gavrilo.jpg - Wikimedia Commons

 

Princip s-a născut într-un sătuc de munte din nord-vestul Bosniei, Obljaj, într-o familie numeroasă, dar săracă. Şase dintre fraţii săi au murit prematur, în copilărie, din cauza bolilor şi a subnutriţiei. Şi viaţa sa a fost ameninţată de boală, iar părinţii nu mai sperau că micul Gavrilo va supravieţui. În anii liceului, urmat la Sarajevo, Princip a fost influenţat de naţionalismul sârb. A intrat în organizaţia Tânăra Bosnie, care milita pentru desprinderea provinciei de Austro-Ungaria şi alipirea la Regatul Serbiei.

 

Exmatriculat din şcoala în 1912, a plecat la Belgrad, pentru a se înrola voluntar în grupările de etnici care luptau împotriva turcilor. A fost antrenat să tragă cu arma şi să construiască bombe artizanale. În 1913, după ce Princip a revenit la Sarajevo, Austro-Ungaria a decretat legea marţială în Bosnia şa interzis formarea de organizaţii sârbe.

 

Gavrilo Princip a scăpat de pedeapsa capitală pentru că nu avea încă 20 de ani. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare. A murit după patru ani, de tuberculoza, în temniţă. 15 participanti la complot au fost spânzuraţi sau au primit condamnări la ani grei de închisoare. Alţi nouă suspecţi au fost achitaţi.

 

 

SURSĂ: TVR.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.