Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[14 iunie] 1920 - moartea lui Max Weber


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru max weber

 

 

 

Max Weber (1864-1920) a fost un sociolog, filosof, jurist și economist german, ale cărui idei au influențat puternic teoria socială și cercetarea socială. Contribuția sa la sociologie este imensă și continuă să influențeze mințile intelectuale, motiv pentru care este considerat tatăl sociologiei moderne.

 

Principala preocupare intelectuală a lui Weber a fost să se uite la procesele de secularizare, raționalizare și dezamăgire pe care le-a avut în legătură cu apariția modernității și a capitalismului.

 

Weber era extrem de independent, refuzând să se supună oricărei ideologii. Deși a intrat în mod repetat în arena politică, el nu era într-adevăr un om politic, ci mai degrabă cineva care a reușit să facă concesii în căutarea scopurilor sale.

 

Weber a considerat că lumea modernității fusese abandonată de zei, pentru că omul îi îndepărtase: raționalizarea înlocuise mistica.

 

El a fost responsabil pentru apariția studiului religiei, științei sociale, politicii și economiei într-un context sociologic din Germania care a fost afectat de instabilitate și turbulențe politice.

 

Aceasta a oferit Occidentului posibilitatea de a studia ambițiile economice și politice ale Orientului îndepărtat și ale Indiei prin intermediul religiilor și culturilor respective.


Deși Max Weber este mai bine cunoscut și recunoscut astăzi drept unul dintre principalii savanți și fondatori ai sociologiei moderne, a avut realizări şi în domeniul economiei.

 

Max Weber s-a născut la 2 aprilie 1864 la Erfurt, Prusia, părinţii săi fiind Max Weber Sr. și Helene Fallenstein.


El era cel mai mare fiu din cei șapte frați și era un băiat strălucit. Tatăl său era un avocat proeminent afiliat politic cu "național-liberalii", în favoarea lui Bismarck.

 

Casa lui Weber a fost frecventată de intelectuali, politicieni și academicieni eminenți. Mediul în care Max a crescut a fost alimentat de dezbaterile filosofice și ideologice. După terminarea liceului, Weber s-a înscris în 1882 la Universitatea din Heidelberg, unde a studiat legea, filosofia și economia.


A trebuit să-și întrerupă studiile după trei semestre, pentru a-și încheia slujba în cadrul armatei, reluându-și educația în 1884, la Universitatea din Berlin. În 1886 a absolvit examenul de intrare în barou și în 1889 a obținut titlul de doctor în legi.


În 1893, Weber s-a căsătorit cu Marianne Schnitger, o verişoară îndepărtată, și a început cariera de predare a economiei la Universitatea din Freiburg, în 1894. În anul următor sa întors la Heidelberg, unde i-a fost oferit un post de profesor.

 

Discursul inaugural al lui Weber din Freiburg, din 1895, a marcat punctul culminant al carierei sale, unde a analizat situația politică din Germania după ce a studiat clasa muncitoare și liberalii timp de cinci ani. În discursul său, a dat naștere conceptului de imperialism liberal.

 

Anul 1897 a fost dificil pentru Weber, deoarece după moartea tatălui său a suferit un colaps mintal grav și a experimentat episoade de depresie, anxietate și insomnie, ceea ce l-a făcut să nu poată lucra.

 

Îngrozit de boala mintală, a fost forțat să-și petreacă următorii cinci ani în instituțiile mintale. În cele din urmă, s-a întors la muncă în 1903, fiind editor într-o revistă științifică din domeniul științelor sociale.

 

Eseurile sale au alimentat faima sa, au inspirat mai multe minți intelectuale și au făcut din Max Weber un nume de uz casnic.


A continuat predarea până în 1918 și, de asemenea, a participat în mod activ în politică, apărând sobrietatea și deciziile unanime.

 

El a vrut să construiască volume suplimentare asupra creștinismului și islamului, dar nu a făcut acest lucru deoarece a căpătat o infecţie de gripă spaniolă. Weber a contribuit la redactarea noii constituții și la fondarea Partidului Democrat German.
 
A murit de o infecție pulmonară pe 14 iunie 1920. Manuscrisul său despre Economie și Societate a rămas neterminat, dar a fost editat de soția sa și publicat în 1922.

 

 

SURSĂ: Thpanorama.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.