Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

ATENTIE la sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019


dabro.pdf
 Share

Recommended Posts

Finantele au publicat un NOU proiect de ordin. ATENTIE la sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019

 

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat la rubrica de “Transparenta decizionala” un proiect de ordin cu impact asupra sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile.


Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica entitatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.


Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

 

Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

 

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2019, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de legislatia aplicabila acestora.

 

In Planul de conturi general cuprins la punctul 594 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”, 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor” (P), 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii” (P), 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale” (P), 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale” (P), 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” si 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”.

In capitolul 16 „Functiunea conturilor” se introduce functiunea contului 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”, cu urmatorul cuprins:

„Contul 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”

 

...........................................................................................

 

Sursa, cat si continuarea articolului aici: contabilul.manager.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.