Jump to content
cedryk public enemy

Review - NAS Synology DS218+ 2GB

Recommended Posts

sursa + imagini

 

1. Cuvant de inceput:
Am intrat in sfera nas-urilor acum ceva vreme, prin anul 2009. De atunci am pus mana pe cateva modele, am si construit unul custom dintr-un pc NAS HOME, dar in final tot un NAS facut la “fabrica” e mai complet. Software dedicat fara probleme la update din cauza schimbarii bootloader-ului, consum mic si amprenta fizica mica. 
Astazi va voi prezenta un review pentru NAS Synology DS2018+

 

Informatii
Pret cu TVA:1.598,99 RON
arrow.gif Disponibilitate: Stoc magazin suficient
arrow.gif Garantie comerciala: 24 luni
arrow.gif Garantie de conformitate: 24 luni
arrow.gif Cod produs: DS218+
 
Specificatii
Stocare
HDD inclus Nu
Numar unitati de stocare suportate 2x HDD
Compatibilitate HDD bay SATA-III
Tip HDD suportat 3.5 inch
Suport RAID
JBOD Da
RAID 0 Da
RAID 1 Da
Hardware
Model Tower
Model CPU Intel® Celeron® J3355 dual-core
Frecventa CPU 2 GHz
Memorie RAM 2 GB
Interfata LAN 1x RJ-45
Viteza transfer 10/100/1000 Mbps
Conectori 3x USB 3.0
Dimensiuni 233 x 165 x 108 mm

 

 

3. Instalare HDD:
Instalarea mediilor de stocare este facila, NAS-ul vine cu 2 sertare de 3.5"/2.5" din plastic, iar instalarea HDD se face fara suruburi.
Capacul din fara sta prins in 4 amortizoare de cauciuc fiind foarte usor de montat.
Pe fata avem led-uri de stare, cate unul pentru fiecare HDD , unul pentru status, unul pentru retea si unul pentru power(albastru). O mufa usb si butonul de copy usb.

4. Software si set-up initial:
Synology ne pune la dispozitie softul Synology Assistant, soft ce va cauta pe retea device-ul conectat. Dupa “descoperire”, putem vedea stastus-ul acestuia, in cazul in care este nou va aparea uninstalled. Se deschide automat pagina de configurare in care vom fi ghidati sa instalam ultima versiune disponibila de soft, in cazul nostru DSM 6.2. Tot in acest pas trebuie configurat un user de acces de nivel administrator cat si configuratia hardurilor folosite, RAID1 sau JBOD. 

5. Performante copiere/citire:

Pe partea de performante, nas-ul se ridica la nivelul asteptarilor, reusind cu usurinta sa sustina viteza 1gbps la copiere cat si la scriere in cazul unor fisiere de dimensiuni foare mari. Pentru fisiere mai mici si mai multe viteza este situata undeva la 500mbps, destul de rezonabila. 
Procesorul, fiind un Intel Celeron J3355 ce ruleaza la 2GHz cu posibilitate turbo la 2.5GHz, face fata cu brio oricarui task primit.
Am testat pe ambele moduri de utilizare a hard-urilor, RAID1 cat si JBOD, performanta fiind similara.


6. Multimedia:
In specificatii scrie ca poate transcoda pana la 2 canale la rezolutie 4K si 30FPS, dar cu softul nativ DS Video si pot confirma acest lucru. 
Daca incercam insa cu PLEX, rezolutia maxima pe care am reusit sa o rulez a fost 1080p/30FPS/14mbps. La 4k am reusit sa rulez doar cateva trailere de 2-3minute, cand am incercat un film complet, a inceput sa se “supere”. 
Personal am folosit nas-ul strict pentru stocare, iar continutul a fost rulat fara a fi transcodat. 

7. Functie speciale: 
a. Audio station: 
Am folosit aplicatia in special pentru a reda muzica pentru copii fara sa deschid un tv/pc. Conectezi o placa audio pe USB la NAS si e pregatit. Poti folosit libraria personala de muzica cat si servicii de streaming online. Controlul se poate face din browser sau din telefon direct. 

b. Moments:
Seamana foarte mult cu Flikr, dar pozele sunt stocate local si la rezolutii mult mai bune. In plus poti seta orice device mobile sa urce pozele automat cand ajungi acasa prin reteaua WI-FI si astfel scapi de o bataie de cap cu cabluri, calculator deschis etc. Le poti organiza in colectii foarte usor. Aplicatia poate fi accesata si in browser. 
c. Drive:
Aplicatia iti transforma nas-ul in spatiul personal de stocare cloud. Accesibil si din alte retele, dupa o configurare in prealabil a routerului sau prin crearea unui Synology ID. Poti accesa toate fisierele de pe terminal mobil in aplicatie sau direct in browser. Adaugi si aplicatia Office din magazin si poti face si edit pe documentele personale direct in browser. 

8. Concluzii:

Comentariu PRO- Consum foarte mic, ~15-20W, in functie de load si modelele de hard folosite 
- Constructie de calitate, materiale premium 
- Conexiune gigabit 
- Posibilitate copiere date USB on the fly, fara interventia unui PC 
- Redundanta date 
- Usor de configurat si de adminstrat 
- Transcode la 4K 
- Posibilitate configurare ca si NVR, 2 licente incluse pentru camere supraveghere IP, un mare plus aici 
- Zgomot redus 
- Stie sa se inchida dupa o perioada daca nu este utilizat 
- Posibilitate upgrade RAM la 6GB 
- Compact 

 

Comentariu CONTRA- Software-ul se instaleaza strict pe hard-urile conectate, as fi preferat sa contina un flash intern de 32gb pentru asta. Daca conectezi 1 hard disk si acesta se defecteaza la inlocuire trebuie sa reinstalezi tot softul, iar daca nu ai salvat configuratia va trebui refacuta. 
- Pretul un pic piperat pentru hardware-ul folosit. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.