Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ghidul V. Alegerea avocatului


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Ce trebuie sa stii inainte sa alegi un avocat

 

 

lawyer_0.jpg

 

 

 

Relatia dintre client si avocat se bazeaza pe cateva criterii definitorii. Primul: Nevoia clientului. Asa ca, primul pas: Trebuie sa constientizezi nevoia unor servicii juridice calificate! Insa nu toti avocatii pot sa ofere aceleasi servicii juridice, la acelasi nivel calitativ, si nici la acelasi cost. Din acest motiv, alegerea avocatului potrivit nevoii tale este esentiala pentru cauza ta.
 

Avocatul potrivit nu contribuie, exclusiv, la succesul unui demers judiciar, asa cum alegerea avocatului potrivit nu garanteaza succesul aceluiasi demers.

Inainte sa alegi un avocat, fii sigur ca ai inteles cateva aspecte esentiale:

 

  • Ce alegi: avocat sau membru al Baroului Constitutional? In Romania, gratie unui demers chisnovatic, au aparut diverse persoane care-si aroga calitatea de avocat. Conform legislatiel in vigoare, calitatea de avocat nu o au decat membrii Barourilor judetene ce compun Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si care-si desfasoara activitatea in conformitate cu Legea 51/1995. Persoanele care-si aroga calitatea de avocat, ca urmare a apartenentei acestora la Baroul Constitutional, nu au calitatea de avocat, iar activitatea acestora reprezinta un demers infractional. Nu apelati la serviciile acestor persoane pentru a nu incuraja acest fenomen infractional si pentru a nu fi victime ale acestora.
  • Avocatul este un profesionist independent. El nu este obligat sa-ti preia cazul, chiar daca esti convins ca dreptatea este de partea ta. La fel ca practica din alte servicii, si avocatul are dreptul de isi selecteze clientela: in functie de propriile convingeri si in concordanta cu interesele sale profesionale si materiale.
  • Nu toti avocatii au acelasi nivel de pregatire profesionala. Inainte de a solicita serviciile unui avocat, trebuie sa te documentezi cu privire la nivelul studiilor sale, sa-i parcurgi CV-ul si chiar sa-i studiezi portofoliul. Certitudini legate de competenta avocatului se pot oferi doar atunci cand acesta a mai solutionat favorabil cauze similare.
  • Nu toti avocatii au aceeasi experienta profesionala, chiar daca studiile sunt impecabile. Cea mai mare parte a efortului depus de un avocat este pregatirea specifica fiecarui caz. Efortul va fi cu atat mai mic cu cat avocatul este familiarizat cu problematica generala a cazului. Prin urmare: Nu-i ascunde avocatului tau nimic despre caz! Rolul lui nu este sa te judece, ci sa-ti ofere cea mai buna consultanta. Cunoscandu-ti complet cazul, avocatul se va putea concentra pe anumite detalii care pot fi valorificate si care pot fi esentiale in castigarea cauzei.
  • Renunta la mituri de genul: Avocat tanar = avocat neexperimentat, Avocat in varsta = avocat experimentat! Ca in toate domeniile in care experienta profesionala joaca un rol important, nici in avocatura tineretea nu reprezinta o virtute in sine. Insa ea poate fi un atu in cazurile in care spiritul novator se cere a fi valorificat si atunci cand pasiunea avocatului poate releva nuante ce pot fi ignorate de avocatii cu experienta, datorita uzantelor ce adesea se formeaza in practica curenta.
  • Doamna avocat sau domn avocat? In ultimii ani, la corpul profesional al avocatilor au aderat din ce in ce mai multe femei. Activitatea acestora a confirmat faptul ca distinctii intre barbatii avocati si femeile avocat nu pot fi facute. In multe cazuri, profesionalismul femeilor-avocat a condus la recunoasterea profesionala a acestora si nu intamplator celebritatea se manifesta atat in randul avocatilor cat si al "avocatelor".
  • Avocat celebru sau avocat mai putin cunoscut? Celebritatea unui avocat reprezinta, de cele mai multe ori, expresia activitatii profesionale a acestuia, dar si manifestarea unor aptitudini personale. Exista avocati mai putin cunoscuti, cu un nivel de pregatire profesionala cel putin similar cu cel al avocatilor celebri. Notorietatea avocatului tine si de personalitatea lui, de capacitatea acestuia de a-si valorifica succesele profesionale, de preocuparea si de implicarea acestuia in asigurarea renumelui profesional.
  • Avocat scump sau avocat ieftin? Nivelul onorariilor percepute de avocati sunt in general corelate cu implicarea acestora in sustinerea demersului specific. Un onorariu mic presupune un nivel scazut de implicare si poate duce la manifestarea unei frustrari a avocatului pe parcursul desfasurarii activitatii. Un onorariu mare poate responsabiliza avocatul mai mult in activitatea acestuia. Onorariile stabilite pe rate orare reprezinta, adesea, cea mai echitabila forma de colaborare. Exista o corelatie intre nivelul onorariilor percepute de avocati, gradul de profesionalism al acestora si aprecierea de care se bucura in piata serviciilor de avocatura. De retinut este faptul ca agrearea unui onorariu mic nu reprezinta un scop pe care clientul sa-l urmareasca, pentru ca in relatia cu avocatul o astfel de economie poate altera relatia client-avocat.
  • Avocat individual sau firma de avocatura? Exista avocati cu o excelenta performanta profesionala in ambele forme de organizare a profesiei. Distinctia apare atunci cand analizam resursele materiale si umane ce pot fi implicate in sustinerea demersului cerut de client. O firma de avocatura dispune de o baza materiala semnificativ mai mare, de personal mai numeros, de specialisti in domenii conexe si de colaboratori a caror experienta profesionala este verificata. Nu toate pietele pot insa sustine activitatea unor firme de avocatura. Daca piata serviciilor juridice in zona geografica de interes nu este atat de mare, este putin probabil ca firmele de avocatura sa aloce resursele necesare sustinerii unui sediu in acea zona.

 

Profesia de avocat este reglementata in Romania de Legea 51/1995 si de statutul profesiei de avocat. Conduita profesionala a avocatilor din Romania este exercitata in conformitate cu prevederile Codului deontologic al avocatului roman aprobat prin Decizia nr. 1486 din 27 octombrie 2007 a Comisiei Permanente a U.N.B.R.

 

Sursa: CLICK

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.