Jump to content

Procedura înregistrării contractelor de închiriere!


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Procedura înregistrării contractelor de închiriere!

 

Imagini pentru contract poza

 

 

 

Luând în considerare modificările Normelor Codului Fiscal din prima parte a anului trecut rezultă că nu mai este necesară înregistrarea contractelor la ANAF s-a impus necesitatea adoptării unei noi proceduri de înregistrare a contractelor de locaţiune (chirie). 

 

În acest sens a fost adoptat Ordinul nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune, precum şi a modelului şi conţinutului formularului ”Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”.

 

Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnatura privată pot fi inregistrate la organele fiscale centrale din subordinea Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala.

 

Organul fiscal central competent este:
a) organul fiscal central in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii;
b) organul fiscal central in a carui raza teritoriala locatorul, persoana fizica rezidenta, are domiciliul fiscal, potrivit legii;
c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul care face obiectul contractului de locatiune – in cazul persoanelor fizice nerezidente.

 

Concret, trebuie depusă „Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune” însoțită de o copie a contractului de închiriere. Copia contractului trebuie să fie conformă cu originalul, iar conformitatea se efectuează chiar de către locator, prin mențiunea „conform cu originalul”, însoțită de semnătura acestuia.

 

Cererea de înregistrare se completează în două exemplare, unul dintre ele rămânând la Fisc, iar celălalt exemplar se păstrează de către locator.

 

Atenţei! Trebuie făcută distincția între obligația înregistrării contractelor de închiriere și obligația declarării veniturilor obținute în baza unor astfel de contracte. Chiar dacă nu mai este obligatoriu să înregistrezi contractul la Fisc, conform Hotărârii Guvernului nr. 354/2018, românii trebuie să depună declarația unică pentru veniturile obținute în urma închirierii: „Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia depunerii la organul fiscal competent a declaraţiei pe fiecare sursă de realizare a venitului, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului”.

 

Sursa: lexcafe.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.