Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

“Punţile” dintre weekend şi sărbătorile legale vor fi stabilite după noi reguli!


dabro.pdf
 Share

Recommended Posts

image.png.d0bc5e98520e1300ebdc8edde3095f39.png

 

Codul muncii stabileşte, în art. 139, care sunt zilele de sărbătoare legală pe care angajatorul trebuie să le ofere angajatului.

 

De-a lungul timpului numărul de zile a fost suplimentat cu ziua de 1 iunie şi Vinerea Mare.

 

În concret, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:


– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui; (liniuţă introdusă prin art. unic din Legea nr. 64/2018, în vigoare de la 16 martie 2018)
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– 1 iunie; (liniuţă introdusă prin art. unic din Legea nr. 220/2016, în vigoare de la 21 noiembrie 2016)
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

 

Menţionăm că prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

 

Bugetarii se bucură şi de renumitele “punţi” dintre weekend şi zilele de sărbătoare legală, însă, prin Legea 153/2019 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 62372019, au intervenit unele modificări în modalitatea de acordare a acestora.

 

Legea 153/2019 prevede că până la data de 15 ianuarie a fiecărui an se stabilesc, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevăzute la alin. (1), precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

 

Aşadar, dacă până acum Guvernul hotăra cu câteva zile înainte acordarea “punţilor”, de acum acestea vor fi stabilite încă de la începutul anului prin Hotărâre de Guvern.

 

www.lexcafe.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.