Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[9 august] 1945 - bombardarea Nagasakiului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru nagasaki mushroom

 

 

 

Bombardamentul de la 9 august 1945 a venit la trei zile după ce prima bombă atomică a fost lansată de bombardierul american B-29, denumit „Enola Gay”, asupra orașului Hiroshima din vestul țării.

 

Este vorba despre "Little Boy", o bombă cu încărcătură de uraniu de 63,5 kg, cu o lungime de 3 metri, un diametru de 60 de centimetri şi care cântărea aproximativ 4,5 tone. În total, 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului atomic de la Hiroshima. 

 

Americanii au fost primii care au folosit vreodata arme nucleare împotriva inamicilor.

 

La 9 august 1945, ora 11:02, explozia atomică a distrus 80% din clădirile din Nagasaki, printre care celebra sa catedrală Urakami, situată la 500 de metri de punctul impactului.

 

Numit "Fat Man", dispozitivul exploziv cu plutoniu era destinat să fie aruncat deasupra orașului Kokura (la nord de Nagasaki), unde se afla o importantă fabrică de armament. Condițiile meteorologice nefavorabile au forțat bombardierul american B-29 să își schimbe ținta.

 

Aproximativ 900 de grame din cele 6,3 kilograme plutoniu au fusionat şi au dezvoltat o forţă explozivă de 21 de kilotone la o altitudine de 500 de metri deasupra oraşului Nagasaki. Deoarece bomba a explodat într-o vale, mare parte din oraş a fost protejat de suflu. Chiar şi aşa, peste 70.000 de persoane au murit pe loc şi alte 75.000 de persoane au fost rănite. 

 

Însă dezastrul începuse deja în urmă cu câteva luni, când armata SUA a bombardat Tokyo. În data de 9 martie 1945, circa 25 km pătraţi din Tokyo au ajuns pulbere. Numărul morţilor a fost mult mai mare decât cel înregistrat în prima zi de bombardamente în Hiroshima. Între lunile aprilie şi iulie, bombardamentele nu au contenit în Japonia, potrivit gandul.info.

 

La câteva zile după bombardamentul de la Nagasaki, Japonia își anunța capitularea la 15 august 1945, ceea ce a deschis calea către sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

În decembrie 1967, guvernul nipon și-a luat angajamentul solemn să nu fabrice, să nu dețină ori să lase să intre pe teritoriul său arme nucleare.

 

Orașele devastate Hiroshima și Nagasaki încearcă prin ceremonii și campanii împotriva armelor nucleare să perpetueze amintirea acestor dezastre, chiar dacă supraviețuitorii celor două bombardamente dispar de-a lungul anilor. Japonezul Tsutomu Yamaguchi a fost singurul om care a fost prins de cele două deflagraţii nucleare din 1945, de la Hiroshima şi Nagasaki, şi care a reuşit apoi să trăiască, până în anul 2010.

 

 

SURSĂ: Antena 1.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.