Jump to content

[10 august] 1951 - cea mai ridicată temperatură înregistrată în România


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru ramnicelu braila

 

 

 

Ziua de 10 august 1951 a rămas în istoria recentă din cauza caniculei nemaiîntâlnite până atunci nici măcar de cei mai bătrâni. Temperaturi foarte ridicate au fost înregistrate la stația Ion Sion, la 35 km de Brăila, încă de dimineață.

 

La ora 8.00, erau deja 28 de grade Celsius, la ora prânzului, cel mai probabil, a fost resimțită maxima absolută, de 44,5 grade, apoi, de pe la ora 14.00, temperatura a început să mai scadă, dar la ora 20.00 încă erau 31,4 grade Celsius.

 

Zona stației meteo Ion Sion n-a fost singurul loc torid, desigur. Temperaturi apropiate, de 44 grade Celsius au fost înregistrate și în alte două localități din Bărăgan: Amara și I. C. Frimu, azi, Valea Argovei).

 

Stația Ion Sion are o poveste interesantă. Ea a funcționat între 1929 și 1960 și avea, așa cum ar fi avut și azi, un amplasament bun, pentru că Bărăganul este o zonă importantă pentru România din punct de vedere agricol și e bine să ținem sub supraveghere schimbările climatice de aici.

 

Inițial, Ion Sion a fost o fermă, atestat documentar încă de acum 150 de ani, sub numele Piscu. Azi, este amplasată în actuala comună Râmnicelu, din județul Brăila.

 

La început, au existat dubii cu privire la valorile termice înregistrate la Ion Sion în 1951, mai ales că valorile venite de aici erau deseori incomplete. Dar, într-un final, valoarea termică a fost acceptată și inclusă în manualele școlare, mai ales că temperaturi similare au fost înregistrate și în localitățile pe care le-am menționat.

 

În restul țării, în aceași zi, au fost 41,4 grade la Călărași, 40,5 la Turnu Măgurele, 32 de grade la Cluj și 18,3 la Omu. Noaptea, minima a fost de 11,3 grade la Omu și de 22,6 grade la Călăraș. Ceva se întâmpla cu vremea și nu puteai nega. Era, însă, doar începutul, unul memorabil.

 

Anul 1951 a fost unul fatidic pentru România. Tot în acea vară, comuniștii au început deportarea a 11.000 de familii de la granița cu Iugoslavia, scrie Playtech.ro. Oamenii erau suspectați și acuzați de acțiuni sau gândire ostile regimului sau de „titoism”, adică „fraternizau” cu regimul lui Tito, din Iugoslavia, unde era tot comunism, dar unul condus cu mult mai puțină imbecilitate și în care cetățenii se simțeau mai liberi.

 

Românii, șvabii, tătarii, cu toții au fost deportați în Bărăgan tocmai pentru că se știa că acolo este un climat mai aspru, uscat, torid pe timpul verii și foarte rece pe timpul iernii, aflat în bătaia crivățului.

 

De atunci, nici măcar după 2000 n-a mai fost depășită temperatura de 44,5 grade, dar au fost ani în care a fost pe-aproape să se doboare recordul, cum ar fi în 2007 la Calafat (44,3 grade Celsius).

 

 

SURSĂ: Antena 1.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.