Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

7 atracții pe care trebuie să le vizitezi în Sibiu


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

 7 atracții pe care trebuie să le vizitezi în Sibiu

 

sibiu.jpg

 

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase și apreciate orașe din România, fiind și reședința județului cu același nume. Transilvania se poate mândri cu încă o urbe care atrage turiști de pe tot mapamondul, Sibiul având renume internațional, grație evoluției sale economice din ultimii ani, dar și evenimentelor culturale organizate aici cu succes de-a lungul timpului. Nu degeaba a fost Capitala Culturală a Europei, alături de orașul Luxemburg, în 2007, când a găzduit festivaluri, concerte și alte forme de manifestări artistice.

 

La doar 37 de kilometri de stațiunea Păltiniș și la aproximativ 75 de kilometri de lacul glaciar Bâlea, Sibiul este un loc excelent în care să îți petreci câteva zile, fie că este vorba de un weekend, un city break sau un întreg concediu, în toate cele patru anotimpuri.

 

Dacă te gândești să ajungi pe meleagurile în care coloniștii sași s-au așezat acum foarte mulți ani, e bine să ai la îndemână și o listă cu principalele atracții ale orașului. Astfel, vei reuși să vezi cât mai multe din superbul Hermannstadt. Iată cum ar putea arăta lista cu locuri pe care le-ai vizitat în Sibiu.

 

1. Turnul Sfatului

turnul-Sfatului.jpg

 

Începem cu centrul orașului, un loc care în perioada sărbătorilor de iarnă se transformă într-o feerie. Situat între cele două piețe ale orașului, Piața Mică și Piața Mare, Turnul Sfatului veghează asupra Sibiului încă din anul 1324, când a avut loc prima menționare documentară a primăriei Sibiului. Având inițial funcția de apărare a porții de intrare în a doua incintă de fortificație a orașului, Turnul Sfatului s-a prăbușit parțial în anul 1585, din pricina unui cutremur puternic. Edificiul este recondiționat trei ani mai târziu, cu ajutorul cetățenilor, care pun mână de la mână și reușesc să refacă turnul într-un timp record.

 

Forma actuală pe care o are Turnul Sfatului se datorează unor lucrări de reconstrucție efectuate între anii 1824 și 1826, însă obiectivul urmează să intre din nou în reparații în scurt timp. Accesul în interiorul turnului, din vârful căruia poți admira o bună parte din orașul Sibiu, se face printr-o scară spiralată cu 141 de trepte. Poți vizita în fiecare zi, până la ora 20:00.

 

Putem spune, fără niciun dubiu, că acesta este simbolul orașului Sibiu, iar tu te vei convinge de acest lucru în momentul în care vei ajunge să îl admiri personal.

 

2. Muzeul Brukenthal

Baronul Samuel von Brukenthal, fostul Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1777 și 1787 și-a ridicat la Sibiu un palat care îi poartă numele și care adăpostește peste 800 de tablouri și alte obiecte de artă, dispuse în cele 13 săli ale muzeului. Etajele 1 și 2 ale Palatului Brukenthal găzduiesc cele mai importante galerii de artă europeană din România.

 

În afară de picturi, muzeul mai deține și o colecție de artă decorativă, care conține piese unice precum altare, sculpturi, argintărie laică sau de cult, sticlărie, covoare orientale și mobilier. Tot acolo vei putea admira o bibliotecă impresionantă, cu peste 16.000 de volume, la care s-au adăugat, de-a lungul anilor, colecții precum biblioteca capelei. Astăzi, colecția de carte cuprinde peste 280.000 de volume.

 

3. Biserica Evanghelică

Pe una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania o vei găsi tot în Sibiu. Biserica Evanghelică este dominată de un turn cu șapte nivele, în care se poate urca folosind cele 192 de trepte, care duc la patru turnuri mai mici, semn că orașul avea drept de condamnare la moarte odinioară.

 

Clădirea impresionantă are al doilea cel mai vechi ceas din România, care datează din 1881. Legenda spune că sașii sibieni au mers la cei bistrițeni înainte să construiască această biserică, pentru a se inspira de la ei. Au măsurat cu o frânghie înălțimea turnului celei din Bistrița, iar apoi s-au dus să se ospetească. Sașii sibieni s-au îmbătat, iar meșterii din Bistrița le-au tăiat pe ascuns o parte din frânghie. Așa a ajuns biserica din Bistrița cea mai înaltă din toată Transilvania, măsurând 75 de metri.  

 

4. Podul Minciunilor

Tot în centrul Sibiului, înconjurat de clădiri superbe, vei întâlni un alt simbol al orașului, cunoscut în întreaga țară. Este vorba despre Podul Minciunilor, construit în anul 1859 în locul unui pod din lemn. Podul Minciunilor este primul pod de fontă suspendat, din România, care a avut inițial numele de Podul Culcat, din cauză că la construcția lui nu au fost folosiți piloni. Numele actual l-a primit de la faptul că, în limba germană, cuvântul „culcat” era omonimul cuvântului „minciună” (lugenmarchen).

Desigur, localnicii au și o legendă pentru unul dintre punctele de atracție ale orașului și anume că dacă cineva spune o minciună cât timp este pe acest pod, riscă să cadă în gol cu tot cu el.

 

Podul Minciunilor este încărcat cu ornamente cu motive vegetale sau geometrice neogotice și este locul de promenadă preferat de cei mai mulți turiști care calcă pe meleagurile sibiene.

 

5. Sistemul de fortificații

Imediat ce vei intra în Sibiu vei observa că orașul a avut parte de un sistem de fortificații serios, ca dovadă că acesta a rezistat până în zilele noastre. Primul zid construit vreodată cu scopul de apărare înconjura biserica romanică pe locul căreia, ulterior, a fost construită Biserica Parohială Gotică Sfânta Maria, în jurul actualei Piețe Huet.

 

Piatra a fost materialul principal folosit în construcția zidurilor imense și trainice, care încă se păstrează pe locul care astăzi se numește Turnul Scărilor. Fortificația a fost extinsă și către actuala Piață Mică, cu un zid de la Capela Sfântul Iacob, care a fost între timp demolată, până la Turnul Sfatului.  

 

Din sistemul inițial se mai păstrează zece turnuri de apărare, Pasajul Scărilor, Bastionul Soldisch, Bastionul Haller și porțiune care pleacă de la Turnul Scărilor.

 

6. Grădina zoologică din Sibiu

monkey.jpg

 

Sibienii au fost dintotdeauna deschizători de trenduri, așa că în 1929 au deschis în pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România. Ideea a plecat de la un inginer, pe nume Szekely, care a observat că în jurul barajului de la Sadu, locul în care el făcea reparații la vremea respectivă, existau foarte multe vulpi.

 

De cum vei intra în grădina zoologică, care se întinde pe 15 hectare, vei putea admira un stejar bătrân de peste șase veacuri, dar și un amplasament special creat pentru jaguari, care trece pe deasupra drumului principal de acces.

 

Locul are în administrație o mulțime de specii de animale, de la feline sălbatice, precum râși, până la animale autohtone, donate grădinii chiar de către vânătorii din zonă, așa cum este cazul mistreților, al cerbului carpatin, al vulturului, al lupilor sau al mai multor specii de păsări. În total, vei putea admira peste 200 de animale și păsări din 52 de specii.

 

Poți găsi grădina zoologică pe strada Calea Dumbrăvii nr. 142.

 

7. Transfăgărășanul

transfagarasan.jpg

  

Dacă ajungi prin Sibiu, ar fi păcat să nu urci pe Transfăgărășan, una dintre cele mai spectaculoase șosele din lume, pe care au ținut morțiș să își încerce mașinile și cei de la Top Gear din Marea Britanie. Drumul are o lungime totală de 152 de kilometri și traversează, în serpentine spectaculoase, munții Făgăraș, făcând legătura între Muntenia și Transilvania.

 

Întins pe teritoriile județelor Argeș și Sibiu, Transfăgărășanul numără o mulțime de obiective turistice pe care merită să le treci pe lista ta de locuri superbe vizitate de tine. Lacul și barajul Vidraru, Valea râului Capra, Cascada Capra, Rezervațiile Naturale Golul Alpin Bâlea și cel al Munților Făgăraș, dar și lacul glaciar și cascada Bâlea sunt preferate de toți cei care admiră peisajele Transfăgărășanul.

 

balea-lake-454250_960_720.jpg

 

Drumul a fost construit la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, care voia inițial să deschidă o cale de acces cu o singură bandă pentru preluarea masei lemnoase a pădurilor din Făgăraș. Ulterior, planurile au fost modificate, iar astăzi drumul are câte o bandă pe sens și o porțiune de acostament.

 

Vei călători la peste 2.000 de metri altitudine, unde temperaturile sunt mult mai scăzute, în comparație cu alte zone ale țării, așa că ai grijă să iei haine groase pe tine. Fiind mult mai frig, zăpada cade mai devreme decât în orașe, așa că Transfăgărășanul este deschis doar câteva luni pe an, din iunie până în noiembrie. Înainte de a pleca la drum, îți recomandăm să verifici dacă celebra șosea este deschisă pentru circulația publică.

 

Sibiul și împrejurimile sale sunt superbe în orice perioadă a anului, iar localnicii sunt încântați să-ți fie de ajutor cu orice informație de care ai nevoie, pentru a le cunoaște mai bine meleagurile. Cu accentul lor dulce și multă răbdare, ardelenii te vor servi cu bucatele lor alese cu care au devenit celebri în întreaga țară, preparate în special prin afumare.

 

Pe marginea drumului care duce spre Sibiu vei putea degusta și cumpăra cașcaval sau brânză afumată, cârnați, șorici ori alte preparate din porc, dar produse de panificație și fructe de sezon, culese de cei care trăiesc prin acele locuri.

 

Merită să îți petreci câteva zile într-unul dintre cele mai frumoase orașe cu care România se poate bucura și pentru care, anual, mii de turiști își fac drum prin țara noastră!

 

 

Sursa: blog.tui-travelcenter.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.