Jump to content

Procesul de fuziune va fi reluat din pacate. Detalii aici aici
Cele mai noi detalii de dupa fuziune aici

Andrada

Ex-președintele Kîrgăzstanului, acuzat de omor și pregătirea unei lovituri de stat

Recommended Posts

SusÈinÄtorii ex-preÈedintelui Kirghiziei Almazbek Atambaev în timpul operaÈiei speciale din satul Koy-Tash

 

 

 

Ex-președintele Kîrgîzstanului Almazbek Atambaev punea la cale o lovitură de stat, a declarat șeful Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională din Kârgâzstan, Opozbek Opumbaev, informează Sputnik Kîrgîzstan. În cadrul unei conferințe de presă, șefii Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională, Ministerului de Interne și Procuraturii Generale au prezentat un raport cu privire la evenimentele care au avut loc la Koy Tash.

 

„Atambaev conta că următorul pas va fi aducerea forțată. El ținea la reședința sa persoane în etate, copii, plătindu-le… Conta că vor avea loc ciocniri. Avea nevoie de vărsare de sânge. Pentru a înfăptui lovitura de stat era nevoie de vărsare de sânge – atunci el ar fi acuzat autoritățile. Declar oficial care erau intențiile sale”, a spus Opumbaev.

 

Totodată, acesta l-a acuzat pe Atambaev de faptul că a tras în combatanții din trupele speciale. 

 

„Acest act a fost cinic, a fost pur și simplu o asasinare! Sunt sigur că ancheta va face lumină asupra acestui caz”, a concluzionat Opumbaev.

 

La rândul său, Atambaev a recunoscut anterior că a făcut uz de armă atunci când trupele speciale au încercau să-l rețină, însă el „se străduia să nu nimerească în combatanți”. După primele încercări de asediu a reședinței sale, el li s-a adresat cu rugămintea de a nu „trage în propriul popor”. Ex-președintele și-a exprimat totodată regretul că au avut de suferit mulți oameni nevinovați.

 

Opumbaev afirmă că foști și actuali angajați ai Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională și ai Ministerului de Interne au transmis informația la staf-ul lui Atambaev, de aceea trupele speciale au spre reședința acestuia pe neașteptate.

 

Evenimentele din Koy-Tash

În seara de 7 august, în satul Koi-Tash trupele speciale ale Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională au încercat să efectueze o operațiune pentru reținerea lui Atambaev, însă atacul a fost respins de către susținătorii acestuia. Pe 8 august, oamenii legii au întreprins un al doilea atac. În cele din urmă, politicianul s-a predat.

 

Ulterior a început dispersarea în forță a susținătorilor lui Atambaev, după care la Bișkek tinerii au blocat bulevardul Ciui. Aceștia au fost de asemenea împrăștiați de poliție, iar unii au fost reținuți. Potrivit ultimelor date, în cele două zile de confruntări au avut de suferit 136 de persoane, iar un combatant al trupelor speciale a decedat din cauza unei răni provocate de glonț. 

 

sputnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.