Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ghidul XI. Cum se desfășoară o lecție de educație juridică?


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cum se desfășoară o lecție de educație juridică? – Campania „Educație juridică în licee” 2016

 

Imagini pentru poze educatie

 

 

CRPE și Liderjust au implementat în perioada 15 februarie 2016 – 15 aprilie 2016 campania „Educație juridică în licee” care a vizat un număr de zece licee din București și licee din județele Constanța, Ploiești, Iași și Pitești. În cadrul acestei campanii magistrați, avocați, mediatori au susținut lecții demonstrative de educație juridică prezentând elevilor teme precum:

  • Respectarea normelor, legilor și autorităților;
  • Democrația și separația puterilor în stat;
  • Efectele corupției asupra societății;
  • Infracțiuni și convenții comise de minori în România;
  • Modele și contramodele în societate;
  • Implicare în viața comunității.

 

Rezultatele campaniei

Câți elevi din București doresc educație juridică (rezultate program pilot)

  • 90% dintre elevii de liceu care au participat la ore de educație juridică în programul pilot „Educație pentru justiție și democrație” în București au apreciat ca „utile” și „foarte utile” informațiile și conținutul lecțiilor demonstrative susținute de magistrați și practicieni în drept.
  • 84% dintre liceenii chestionați spun că ar dori să studieze această materie, dacă aceasta s-ar număra cel puțin printre opționale.
  • 94% dintre elevii care au asistat la lecțiile demonstrative de educație juridică au indicat faptul că ar prefera ca această materie să le fie predată sau explicată de un practician al dreptului și doar 6% de către profesorii de liceu.

 

Ce spun elevii despre lecțiile de educație juridică

„Prezența domnului procuror Cristian Anghel m-a impresionat și m-a făcut să-mi placă și mai mult ideea de dreptate. Mi-ar face o mare plăcere ca domnu Anghel să ne onoreze din nou cu prezența sa, dar și ca disciplina «Educație juridică» să fie introdusă în programa școlară, întrucât îmi doresc să urmez Dreptul. Îi mulțumesc doamnei dirigintă că mi-a oferit ocazia întâlnirii cu domnul procuror, dar și acestuia, pentru că m-a făcut să îndrăgesc și mai mult această meserie”.

(Elev, clasa a IX-a E, Testimoniale Liceul „Tudor Vladimirescu” București)

 

„Consider că participarea domnului procuror Cristian Anghel a fost benefică și utilă, întrucât domnia sa ne-a vorbit despre o problemă foarte importantă, mai exact despre consumul de droguri. Astfel, am aflat care sunt efectele consumului de droguri și pericolele la care se expun persoanele consumatoare de astfel de substanțe”.

(Elev, clasa a IX-a E, Testimoniale Liceul „Tudor Vladimirescu” București)

 

„Am aflat multe informații despre Constituția statului român și despre respectarea legilor. Pe parcursul orei de informare am avut posibilitatea să punem multe întrebări, la care am primit răspunsuri excelente. Consider că orele de educație juridică sunt necesare și se impune introducerea acestora în programa de liceu, deoarece elevii trebuie să-și cunoască drepturile, să nu încalce legea și să fie informați. De asemenea, la nivelul adolescenților sunt necesare discuții despre drepturile de informare prin intermediul internetului, despre consumul de substanțe interzise, despre formarea lor ca viitori cetățeni responsabili și bine informați”.

(Elev, clasa a IX-a E, Testimoniale Liceul „Tudor Vladimirescu” București)

 

„Ce pot spune? A fost o lecție foarte bogată în informații, interactivă, pe placul tuturor. Interesul tuturor a fost ridicat și cred că este nevoie să mai facem acest curs”.

(Coman Alexandru, cls 11E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„Mi-a plăcut ca ne-a oferit un exemplu concret din care am și putut înțelege câte ceva, dar și că a abordat mai multe teme la care ne-a implicat pe noi cei din sală punând diverse întrebări și valorificând răspunsurile”.

(Issa Rami, cls 12E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„Lecția juridică de care am avut parte în cadrul liceului nostru nu doar că a reprezentat un interes imens pentru mine, însă m-a făcut să-mi dau seama că ceea ce eu îmi doresc să fac în viitor, mai exact judecător, este o meserie ce face parte dintr-un domeniu amplu ce efectiv face țara să meargă. Îi mulțumesc doamnei procuror Arina Corsei Vultureanu pentru activitatea prestată în cadrul liceului nostru și mai ales că susține acest proiect. Sper că peste câțiva ani să mă întâlnesc cu dânsa și să-i pot spune ca datorită dânsei am reușit sa mă țin fermă pe poziție”.

(Mustafa Pinar-Maria, cls 12E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„A fost o lecție foarte captivantă și frumoasă. Am învățat lucruri noi. Sper sa mai participăm la o astfel de activitate pentru a acumula cât mai multe informații de educație juridică”.

(Fotachi Radu, cls 11E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„Ce pot spune? A fost o lecție foarte bogată în informații, interactivă, pe placul tuturor. Interesul tuturor a fost ridicat și cred că este nevoie să mai facem acest curs”

(Issa Rami, cls 12E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„A fost o lecție interactivă și pe înțelesul tuturor. Aș fi vrut și niște informații din Constituție, în rest a fost totul perfect”.

(Fotachi Radu, cls 11E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„O lecție foarte interesantă. Am învățat unele lucruri noi și chiar mi-a plăcut. Ar fi frumos să mai avem șansa să mai participăm la o lecție de genul acesta”.

(Ivan Adina, cls 11E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

„A fost o lecție foarte interesantă în care am găsit o plăcere pe care nu am crezut că o sa o avem legată de aceasta meserie.

Elevii au fost foarte mulțumiți, deoarece au înțeles foarte bine ceea ce li s-a explicat și astfel le-au trezit interesul pentru ce înseamnă justiție.

Părerea mea este că mai întâi avem nevoie de un impuls și de o pasiune pe care un om o folosește într- o meserie ca sa putem lua acest exemplu”.

(Ionita Andreea, cls 11E, Liceul Mihail Sadoveanu)

 

 

Sursa: universuljuridic.ro

image.jpeg

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to Ghidul XI. Cum se desfășoară o lecție de educație juridică?
  • uS DeviL locked this topic
  • BIS aka OldNab unlocked and locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.