Jump to content

Ghidul XII. Drepturile în faza de urmărire penală


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Drepturile mele în faza de urmărire penală

 

Imagini pentru poze justitie

 

Unde și când pot raporta o infracțiune?

În cazul în care sunteți victima unei infracțiuni, puteți raporta fapta la poliție (sau parchet) în scris sau oral. De asemenea, puteți insărcina o altă persoana să raporteze infracțiunea, dacă o mandatați în scris. Procura scrisă și semnata de dvs va fi atașată la dosar.

Alte persoane care pot raporta infracțiunea sunt soțul, copiii sau avocatul dvs. Dacă sunteți victima violenței domestice, orice membru al familiei poate face plângere la poliție.

Mai poate face plângere persoana care este soțul sau fiul/fiica adultă a unei victime care a decedat în urma unei infracțiuni.

Dacă alegeți să faceți plângerea oral, trebuie să vă deplasați la sediul poliției. Ofițerul de poliție va transpune în scris plângerea dvs, o va înregistra și vă va ruga să o semnați. De asemenea, plângerile făcute în scris, trebuie semnate de dvs.

Plângerea trebuie să includă numele și prenumele, ocupația, domiciliul și o descriere cât mai amănunțită a faptelor. În măsura în care se cunoaște numele infractorului, acesta trebuie indicat în plângere, ca și orice dovadă în legătura cu evenimentul respectiv. În faza de urmărire penală, victima poate aduce și alte dovezi la dosar.

La sediul secției de poliție, veti găsi forme tipizate care să vă ajute la redactarea plângerii. Acestea nu sunt obligatorii, ci au rolul de a vă ghida în momentul când redactați plângerea.

Plângerea trebuie facută în limba română. Dacă nu vorbiți românește, vi se va asigura un interpret gratuit, care să vă asiste în acest proces.

Pentru a primi compensații financiare din partea statului, trebuie să raportați infracțiunea în decurs de 60 de zile de la data comiterii faptei. În cazul imposibilității de a face plângere în această perioadă, datorită unor circumstanțe extraordinare (de exemplu boală), termenul de 60 de zile curge de la data la care circumstanțele extraordinare au încetat.

 

Cum pot afla ce demersuri fac autoritățile după ce am raportat o infracțiune?

Dupa ce ați facut plângere, vi se va da un număr de înregistrare de la poliție. Puteți afla ce demersuri ulterioare fac autoritățile dacă faceți o cerere scrisă la poliție în care specificați numărul de înregistrare.

Când cazul ajunge la Parchet, va primi un nou număr de înregistrare. Din acest moment, puteți afla detalii despre dosar facând o cerere scrisa la Parchet și citând noul număr de înregistrare.

 

Cum mă pot implica în faza de urmărire penală?

În faza de urmărire penală vă puteți implica în calitate de:

  • martor;
  • parte vătămată; și/sau
  • parte civilă.

Poți alege să participi doar în calitate de martor. În acest caz, poliția sau procurorul care se ocupă de caz, te va chema la audieri și va solicita informații cât mai amanunțite despre incident.

Dacă te constitui ca parte vătămată, trebuie să înaintezi o cerere la organul de urmărire penală, care îți va solicita o descriere amănunțită a faptelor și îți va cere să prezinți dovezile pe care le ai. Ofițerul de poliție va alcătui un proces verbal pe care îți va cere să îl semnezi și care rămâne probă la dosar.

Dacă dorești să soliciți repararea prejudiciului sau alte compensații din partea învinuitului, trebuie să începi o acțiune civilă sau să te constitui ca parte civilă în procesul penal.

Poți depune cererea de participare în proces în calitate de parte vătămată și/sau civilă în orice moment în faza de urmărire penală.

În calitate de parte vătămată sau parte civilă, ai dreptul să primești informații privind desfășurarea anchetei și o copie de pe decizia procurorului care conține informații referitoare la oportunitatea trimiterii cazului în fața instanței.

Poți solicita rambursarea cheltuielilor de judecată.

  • Dacă te-ai constituit ca parte civilă, vei primi rambursarea cheltuielilor doar în cazul în care dosarul ajunge în fața instanței, iar făptuitorul este găsit vinovat (instanța va decide ca învinuitul să îți ramburseze cheltuielile).
  • Dacă ai participat în proces ca parte vătămată, instanța va decide ce parte din cheltuieli vor fi rambursate și de către cine.

Independent de rolul pe care îl ai în diferitele faze ale procesului penal, ți se va pune la dispoziție un interpret gratuit, în cazul în care nu vorbești limba română. De asemenea, pe parcursul procesului penal, poți beneficia de serviciile unui avocat. Dacă nu poți achita serviciile unui apărător, vei beneficia de asistență juridică gratuită. Dacă dorești, poți solicita ca la audieri să fie prezent un reprezentant al Serviciului de Probaţiune.

 

Care sunt drepturile mele în calitate de martor?

Poți fi audiat ca martor dacă nu participi în proces în calitate de parte vătămată sau parte civilă. Când ești citat de organele de cercetare penală (polițist sau procuror), trebuie să te prezinți și să spui tot ceea ce știi despre incident. Poți refuza să dai o declarație dacă ești soțul sau o rudă apropiată a învinuitului. De asemenea, poți refuza să răspunzi la întrebări dacă acestea vizează un secret profesional pe care ești obligat să îl păstrezi.

Ai dreptul să primești informații privind condițiile și procedura pentru a intra în programul de protecție a martorilor.

 

Sunt minor. Ce alte drepturi am?

Dacă ești minor, victimă a exploatării, violenței, abuzului, neglijenței sau tratamentului neadecvat, tu însuți sau orice altă persoană poate raporta fapta la poliție.

Minorii pot primi asistență din partea external.gifDirecţia Generală Protecţia Copilului. Dacă te afli în pericol, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului va solicita emiterea unui ordin prin care îți este oferită cazare într-un loc în care poți beneficia de protecție (de exemplu, în altă familie sau într-un centru special).

Dacă ești solicitat să te prezinți în fața organelor de cercetare penală, trebuie să fii acompaniat de părinți sau tutore ca și de un reprezentant al Serviciului de Probaţiune.

 

Ce tip de informații pot obține de la poliție sau de la organizațiile de protecție a victimelor infracțiunilor, în faza de urmărire penală?

În momentul în care raportezi o infracțiune, polițistul care înregistrează plângerea îți va explica procedura ulterioară. Poliția este obligată să întocmească un proces verbal în care sunt indicate toate informațiile care ți s-au comunicat.

Vei primi informații despre:

  • organizațiile care oferă sprijin ca și tipul de sprijin oferit;
  • unde și când poți raporta o infracțiune;
  • dreptul la apărare și cum îți poți găsi un apărător;
  • condițiile și procedura pentru a obține un apărător din oficiu;
  • drepturile tale în toate fazele procesului penal;
  • cum poți obține protecție;
  • condițiile și procedura pentru obținerea compensațiilor financiare din partea statului.

De asemenea, poți primi informații în legătură cu drepturile pe care le ai, dacă ai fost victima unei infracțiuni, prin apelarea numărului 0800 800 886. Linia telefonică funcționează de luni până vineri, de la 9 a.m. la 5 p.m. Dacă ești în pericol, poți informa unul dintre operatorii telefonici, care va alerta imediat poliția.

 

Pot primi asistență juridică?

Poți beneficia de asistență juridică gratuită, în următoarele condiții:

  • Dacă ești victima unor anumite infracţiuni (1) sau dacă ești soțul/soția, copilul sau altă persoană dependentă de victima care a decedat ca urmare a unei infracțiuni;
  • Dacă venitul lunar brut pe membru de familie nu depașește salariul minim pe economie;
  • Dacă ai facut plângere la poliție în decurs de 60 de zile de la data comiterii infracțiunii; în cazul în care te afli în imposibilitatea de a raporta infracțiunea, termenul de 60 de zile curge de la încetarea stării de imposibilitate;
  • Dacă ești parte vătămată, parte civilă sau parte responsabilă civilmente și organul judiciar apreciază că, din anumite motive, nu îți poți face singur(ă) apărarea, atunci acesta poate dispune din oficiu sau la cerere luarea măsurilor pentru desemnarea unui apărător.

Asistența juridică gratuită este oferită până la încheierea procesului penal.

 

Cum pot obține protecție în cazul în care sunt în pericol?

Dacă ai fost citat să te prezinți la audieri și consideri că depunerea mărturiei te pune în pericol, pe tine sau un membru apropiat al familiei, poți solicita să fii audiat folosind mijloace audio sau video conferință; în acest fel, nu mai este necesar să te prezinți în fața ofițerului de poliție sau a procurorului.

Datele personale pot fi omise de la dosar și ti se poate proteja identitatea, menținând -o secretă.

Dacă dorești, un reprezentant al Serviciului de Probaţiune (servicii specializate care funcționează pe lângă fiecare tribunal), poate fi prezent în timpul audierilor.

De asemenea, poți solicita ofițerului de poliție sau procurorului care conduce cercetările, să te plaseze în programul de protecție a martorilor. Acest program include o serie de măsuri:

  • identitate menținută secretă, inclusiv participarea la audieri facându-se prin distorsionarea vocii sau a imaginii tale;
  • Protecția locuinței de domiciliu și escorta poliției pentru cazurile în care ești solicitat să te prezinți în fața organelor de urmărire penală;
  • relocare;
  • schimbarea identităţii, inclusiv chirurgie plastică, dacă situația o cere.

Dacă ești admis în programul de protecție a martorilor, poți beneficia de asistență suplimentară pentru:

  • a fi integrat într-un mediu social diferit;
  • obținerea de noi calificări profesionale;
  • obținerea unei noi slujbe;
  • ajutor financiar până la găsirea unui nou loc de muncă.

Dacă este necesar, rudele de gradul întâi (soț/soție, copii, părinți, etc) pot intra în programul de protecție a martorilor.

În funcție de tipul de infracțiune, poți beneficia de diferite tipuri de protecție:

  • Dacă ești victima violenței domestice, poți solicita instanței să dispună îndepărtarea abuzatorului din locuința comună. O altă posibilitate este ca tu, în calitate de victimă, să fii primită într-un centru pentru protecția victimelor violenței domestice. Admiterea în aceste centre se face doar în cazuri de urgență, când protecția victimei impune separarea de abuzator și când există o aprobare scrisă din partea asistentului familial care se ocupă de caz. Odată admis în centru, poți beneficia gratuit de cazare, masă, îngrijiri medicale, consiliere psihologică și asistență juridică.
  • Dacă ești victima a traficului de persoane, poți fi primit/ă în centre pentru protecția victimelor. În mod normal, cazarea în aceste centre se face pe o perioada de 10 zile, dar instanța poate dispune extinderea perioadei până la încheierea procesului. Dacă este necesar, poliția poate asigura protecția fizică în timpul desfășurării procesului penal.

 

Ce tipuri de asistență și servicii sunt oferite în tipul urmăririi penale?

Poți beneficia de asistență psihologică și medicală cu plată, dacă acestea nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate. Cetățenii din cele 27 de state membre UE, ca și cei din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția pot beneficia de external.gifCardul European de Sănătate.

Dacă ești victima unei anumite infracțiuni (1) poți beneficia de consiliere psihologică gratuită (până la trei luni pentru adulți și până la șase luni pentru minorii de până la 18 ani), ca și de asistență medicală sau alt tip de asistență în funcție de necesități. Aceste tipuri de asistență sunt oferite gratuit, numai după ce infracțiunea a fost adusă la cunoştința poliției. După depunerea plângerii în fața ofițerului de poliție, poți face cerere pentru a beneficia de asistență la Serviciul de Probaţiune.

Dacă ești victimă a violenței domestice, poți solicita ajutorul asistenților familiali din cadrul external.gifMinisterului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Instituția oferă diverse tipuri de asistență victimelor violenței domestice (de exemplu, consiliere psihologică, protejarea identității, etc). De asemenea, poți solicita admiterea într-unul din centrele de asistență a victimelor violenței domestice, unde poți beneficia de protecție și consiliere.

 

Ce posibilități există pentru conciliere sau de demarare a procedurilor de mediere între mine și învinuit?

Medierea este posibilă în cazul anumitor infracțiuni, care sunt considerate mai puţin grave de legea penală. Atât reclamantul, cât și pârâtul, pot solicita demararea procedurilor de mediere în orice fază a procesului penal. Medierea poate fi aplicata doar dacă ambele părți sunt de acord. În timpul procedurilor de mediere, vei fi invitat/ă la discuții cu pârâtul, în scopul găsirii soluțiilor de reconciliere. O persoană numită mediator va facilita desfășurarea discuțiilor. Dacă, în urma discuțiilor, se ajunge la o înțelegere între tine și pârât, îți poți retrage plângerea și cazul este închis. Dacă nu se ajunge la reconciliere, procesul penal continuă, ca și cum medierea nu ar fi existat.

Dacă ești victima violenței domestice, poți apela la mediere, care, în acest caz, poate fi făcută fie cu ajutorul unui mediator profesionist, fie prin intermediul consiliului de familie (la care participă toti membrii adulți ai familiei). Acest tip de mediere nu are nicio influență asupra procesului penal.

 

Cum va continua cazul după terminarea fazei de urmărire penală?

Dupa terminarea investigației, poliția înaintează cazul procurorului, care decide care sunt pașii următori. În funcție de piesele de la dosar, procurorul decide dacă trimite cazul la instanță sau nu.

 

Pot face apel dacă dosarul meu este închis, fără a ajunge la instanță?

Dacă procurorul decide închiderea cazului, fără ca acesta să fie trimis instanței, poți face apel și solicita continuarea urmăririi penale. Solicitarea trebuie trimisa procurorului-șef în decurs de 20 de zile de la primirea copiei de pe decizia procurorului de caz. Procurorul-șef va decide în decurs de 20 de zile asupra cererii pe care ai depus-o. Decizia procurorului șef poate fi contestată în instanță.

 

Sunt cetățean străin. Cum îmi sunt protejate drepturile și interesele?

Dacă ești cetățean străin și ai fost victima unei infracțiuni pe teritoriul României, poți beneficia de toate drepturile de mai sus. În plus, beneficiezi de noi drepturi care au ca scop să faciliteze participarea ta în procesul penal.

Dacă nu vorbești românește, ai dreptul la un translator gratuit, care să te asiste când depui plângerea și în timpul interacțiunilor ulterioare cu autoritățile.

Dacă ești victimă a traficului de persoane, poți primi cazare în centrele special amenajate, unde beneficiezi de protecție. În timpul procesului penal, vei obține informații despre desfășurarea procedurilor, într-o limbă pe care o înțelegi; poți beneficia de consiliere psihologică și asistență medicală. Autoritățile Române vor face tot posibilul să asigure repatrierea ta în cel mai scurt timp, și îți vor oferi protecție escortându-te până la granița română.

 

 

Sursa: e-justice.europa.eu

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.