Jump to content

Élite: când eroii "ar face orice ca să se integreze"


IngeruDrogat
 Share

Recommended Posts

565053l-640x400-b-e2103073.jpg

 

Ştim, Fabrica de bani/La casa de papel este cel mai cunoscut serial spaniol produs de Netflix, dar sunt mari şanse să vină puternic din urmă Élite, serialul cu adolescenţi al cărui al doilea sezon s-a lansat chiar azi. Nu ştim cât de popular a fost primul sezon în România, dar în Spania a iscat isterie, iar Netflix a anunţat la un moment dat că serialul a fost urmărit pe 20 de milioane de ecrane în prima lună de la lansare. Prin amabilitatea Netflix, am stat de vorbă cu actorii din serial pentru a desluşi misterul din spatele "fenomenului Élite", care a dat un nou sens cuvântului "elitist" (denumire generică pentru fanii serialului) în spaniolă.

În centrul poveştii sunt elevii din Las Encinas (adică Stejarii), cel mai exclusivist liceu (fictiv) din Spania. Toţi provin din familii extrem de influente şi tuturor li s-a băgat în cap că îi aşteaptă un viitor strălucit. Problemele încep când, după ce o şcoală de cartier se dărâmă, trei elevi din medii mai puţin privilegiate primesc burse la Las Encinas, apariţia "intruşilor" punând gaz din belşug pe focul şi aşa incandescent al trădărilor, intrigilor, şantajelor, răzbunărilor şi aventurilor sexuale din liceu.

Dacă în sezonul întâi am văzut cum unul dintre personaje îşi află sfârşitul într-un mod violent şi cum altcineva decât făptaşul este condamnat pentru crimă, în sezonul al doilea eroii trebuie să înveţe să meargă mai departe după această traumă. În acelaşi timp, trei personaje noi lărgesc şi mai mult paleta de teme a poveştii. Iată câteva dintre ele mai jos, cu declaraţii ale actorilor în ceea ce le priveşte.

 

Găsirea locului în comunitate


Titlul acestui articol este dat de o declaraţie a lui Miguel Bernardeau, interpretul poate celui mai antipatic personaj din întreg serialul, Guzmán. Élite foloseşte artificii de telenovelă pentru a-şi lua prin surprindere spectatorii, dar una din temele recurente este vulnerabilitatea adolescenţilor. Indiferent de poziţia socială şi privilegii, zâmbetele de faţadă pot ascunde temeri, nelinişti şi uneori chiar o imensă nefericire, iar asta vedem în repetate rânduri de-a lungul poveştii.

"Ar face orice ca să se integreze", este de părere Miguel Bernardeau, "şi de aici încep necazurile. Pur şi simplu ar face orice ca să se integreze. Încerci să te adaptezi unui anumit loc şi pentru asta eşti dispus să renunţi la vechiul tău mod de a gândi. Vrei să faci parte din ceva şi poate că acel ceva nici măcar nu este bun pentru tine, dar chiar vrei să faci parte", a mai spus actorul.

 

Poziţia socială şi parvenirea


Serialul reuşeşte să discute eficient fascinaţia pentru un anumit stil de viaţă. Faptul că povestea construieşte un mediu în care oamenii obişnuiţi interacţionează cu cei privilegiaţi lasă loc discuţiilor despre statutul social, parvenire şi metodele mai mult sau mai puţin dubioase pentru a urca pe scara socială.

Mina El Hammani, interpreta Nadiei, eleva de religie musulmană care trebuie să depună mari eforturi pentru a împăca aşteptările familiei tradiţionaliste cu tentaţiile din liceu, a explicat cel mai bine poziţia serialului despre acest subiect: "Banii corup şi nu îi corup doar pe adolescenţi, ci şi pe cei maturi. Trăim într-o lume capitalistă, care idealizează resursele financiare, şi suntem bombardaţi de mesaje despre cum banii îţi pot face viaţa mai bună. Cred că personajul Cayetanei (n.r. o nouă elevă de la Las Encinas care se preface a fi bogată) arată cel mai bine problema. Şi aceasta nu îi afectează doar pe adolescenţi, subiectul este interesant şi pentru adulţii care îşi imaginează că mai mulţi bani înseamnă obligatoriu o viaţă mai bună. Dar asta nu e real, poţi avea toţi banii din lume şi să fii în continuare nefericit."

Reţelele de socializare


I-am întrebat pe actori despre responsabilitate în folosirea reţelelor de socializare. Pentru Claudia Salas, interpreta Rebeccăi, un personaj nou de condiţie modestă care ajunge la Las Encinas după ce familia ei câştigă la loterie, prezenţa online "este o armă puternică, dar până la urmă este totuşi o armă. Trebuie să înveţi cum să foloseşti reţelele de socializare fără să ajungă ele să te folosească pe tine. Trebuie să ştii cum să le controlezi. În ziua de azi sunt esenţiale, nu putem trăi fără ele, dar trebuie să le utilizăm corect."

 

"Suntem actori şi deci personalităţi publice, prin urmare avem o responsabilitate, mai ales că mulţi dintre cei care ne urmăresc sunt foarte tineri. Trebuie să creăm conţinut relevant, să atragem atenţia asupra unor subiecte care contează. Nu spun că trebuie să educăm, dar e bine să abordăm subiecte folositoare. Pe reţelele de socializare totul pare perfect, dar nu este aşa şi nu suntem întotdeauna fericiţi, iar aici cel mai bun exemplu este Cayetana, personajul meu. De-a lungul sezonului doi vedem că este un personaj mult mai complex decât pare la prima vedere", a spus Georgina Amorós. Personajul ei, Cayetana, pozează într-una din cele mai bogate eleve de la Las Encinas, dar în realitate nu este deloc aşa.

cinemagia.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.