Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Mâncatul compulsiv - cauze (Articol propriu)


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Mâncatul compulsiv - cauze

 

Image may contain: one or more people and food

 

 

Mâncatul compulsiv este caracterizat prin ingerarea necontrolată de alimente, în general nesănătoase - dulciuri, junk-food, băuturi carbogazoase etc. -, bazată pe diferite cauze, precum cele genetice, culturale, sociale sau psihologice.

 

O stare care apare imediat după ce s-a recurs la acest comportament este vina, care intervine aproape imediat, stare care face ca acest comportament să se extindă către fenomenul recunoscut și ca "binge eating".

 

Dar de ce avem un astfel ce comportament? Care este sursa unui astfel de comportament? Mereu ne-am mințit că de mâine nu vom mai mânca necontrolat, dar totuși o facem zi după zi, spătămână după săptămână, lună după lună, an după an.

 

Și nu ne învățăm minte.

 

Este în regulă, nu este vina noastră, cultura în care am crescut nu ne-a oferit o educație eficace în aceasta direcție, lecțiile de dezvoltare personală (care ar trebui să includă printre ele și un curs de educație nutrițională) lipsind cu desăvârșire.

 

Nu este vina noastră, însă ține de responsabilitatea noastră să ne informăm odată ce vedem că avem aceleași obiceiuri, care duc doar la rezultate dăunătoare pentru organismul nostru.

 

Așadar, să privim câteva cauze care duc către acest fel de comportament:

 

Cauze genetice:
- anomalii biologice (un exemplu ar fi cel în care hipotalamusul - regiunea cerebrală care controlează apetitul alimentar - transmite în mod eronat mesaje referitoare la senzațiile de foame și sațietate);
- mutații genetice (una dintre cele mai frecvente mutații genetice este ascoiată cu dependența alimentară);
- nivelul scăzut de serotonină la nivel cerebral.

 

Cauze sociale și culturale:
- presiunea societății asupra oamenilor de a avea "silueta ideală" (prin diverse tertipuri fizice cât și virtuale, precum pozele pe Instagram etc.), oamenii necunoscând faptul că acea siluetă nu este însoțită neapărat și de o sănătate înfloritoare sau dacă este, a fost obținută cu multă muncă și perseverență (excluzând cazurile în care s-au folosit steroizi și alte substanțe);
- comportamentul culinar neadecvat al părinților, care de asemenea, în mod involuntar prin faptul că nu au fost educați la rândul lor în ceea ce privește nutriția, predau și copiilor același comportament alimentar defectuos;
- criticile din copilărie asupra aspectului fizic.

 

Cauze psihologice:
- depresia;
- stima de sine scăzută;
- anxietatea.

 

Așadar, acum că știm cauzele care duc la un astfel de comportament, ne responsabilizează să apelăm la ajutor specializat pentru a ne vindeca rănile și a pune bazele unui stil de viață sănătos.

 

În postarea următoare vom trata și soluțiile pentru acest tip de comportament. 

 

 

Sursa: Articol Propriu

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.