Jump to content

5 Gradini botanice din Romania care merita vizitate


KyubyZEM RPG
 Share

Recommended Posts

shutterstock_1059034358.jpg

 

 

 

 

   Specii de flori si de plante autohtone sau din alte parti ale lumii, specimene rar intalnite sau gasite prin toate regiunile, toate isi merita locul in gradinile botanice din tara noastra. Fie ca esti pasionat de flori, vrei sa studiezi mai mult botanica sau pur si simplu iti doresti un loc relaxant si incantator pentru plimbare, iti recomandam cu toata caldura sa mergi intr-o gradina botanica de fiecare data cand ai ocazia.

 

   In Romania exista 9 gradini botanice, fiecare unica in felul ei, cu o istorie interesanta in spate si cu specii de plante de o frumusete greu de descris in cuvinte. Tocmai pentru ca sunt foarte diferite, este dificil de stabilit care sunt cele mai frumoase dintre ele. Ideal ar fi sa le vizitezi pe toate, mai ales daca esti pasionat de botanica, si sa-ti faci tu propriul clasament al celor mai frumoase gradini botanice de pe plaiurile mioritice.

Daca insa nu ai timp sau rabdare pentru a le explora pe toate, noi iti recomandam sa le vizitezi pe urmatoarele 5 care, conform opiniei populare, merita cel mai mult sa fie vizitate:

 

1.Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj. Inaugurat in anul 1920, splendidul parc din Cluj-Napoca este considerat a fi una dintre cele mai frumoase gradini botanice din Europa. Se intinde pe o suprafata de 14 hectare si gazduieste specii de plante care cresc in mod natural pe intregul teritoriu romanesc, de la crestele inalte ale Carpatilor pana la zonele dobrogene. De asemenea, Gradina Alexandru Borza are cateva sere cu plante tropicale, dar si sectiuni cu specii din flori din Caucaz si din muntii Himalaya. Impresionante sunt si gradina japoneza si gradina romana, decorate splendid cu elemente specifice, prima cu o casuta in stil japonez si cu un parau fermecator, iar cea de-a doua cu vestigii arheologice si cu ornamente din perioada Imperiului Roman.

 

2.Gradina Botanica Dimitrie Brandza din Bucuresti. Nu este nici cea mai mare si nici cea mai veche gradina botanica din Romania, insa are o colectie de orhidee spectaculoasa si cele mai vechi sere tropicale din tara. In total, Gradina Botanica Dimitrie Brandza adaposteste circa 5000 de specii de plante, provenite atat de pe teritoriul Romaniei cat si din alte parti ale lumii, avand o suprafata de 17 hectare si jumatate. Gradina a fost deschisa in anul 1891 si a suferit, de-a lungul timpului, diferite daune majore cauzate, in special, de inundatii si de razboaiele mondiale. In prezent, insa, aceasta arata remarcabil si este, cu siguranta, printre cele mai frumoase gradini botanice din tara noastra.

 

3.Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou. Probabil cea mai importanta atractie turistica din judetul Salaj, Gradina Botanica Vasile Fati din localitatea Jibou a fost fondata in anul 1968 de catre profesorul Vasile Fatu, ocupand o suprafata de 24 de hectare. Gradina este amenajata pe spatiul parcului de agrement al castelului medieval ce avea sa fie folosit in trecut de catre familia Wesselenyi si adaposteste numeroase specii de plante exotice, inclusiv o colectie de palmieri, o gradina japoneza, un acvariu si o mica gradina zoologica.

 

4.Gradina Botanica Rasvan Angheluta din Galati. Una dintre cele mai noi gradini botanice din Romania, Gradina Rasvan Angheluta a fost inaugurata in anul 1990 si se intinde pe o suprafata de 18 hectare. Foarte cocheta, cu decoruri naturale impresionante, gradina are mai multe colectii de specii de plante fascinante, cea mai populara fiind colectia de peste 300 de soiuri de trandafiri.

 

5.Gradina Botanica Anastasie Fatu din Iasi. Aceasta este prima gradina botanica din Romania, fiind inaugurata in anul 1856 de catre naturalistul Anastasie Fatu. Se intinde pe o suprafata de circa 100 de hectare si se mandreste cu o colectie fabuloasa de 800 de specii de trandafiri din tara, cea mai mare din tara, si cu aproape 500 de specii de crizanteme. In serele din parc intalnim, de asemenea, specii de plante mediteraneene, tropicale si subtropicale.   sursa: blog.hotelguru.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.