Jump to content

Creșteri anticipate de pensii înainte de 2021, în contul recalculărilor din noua lege: Ce ar însemna asta?


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Creșteri anticipate de pensii înainte de 2021, în contul recalculărilor din noua lege: Ce ar însemna asta?

 

pensionarii-sunt-fericiti-ca-primesc-pen

 

 

Pensionarii ar trebui să primească un procent din creșterile de pensii la care ar avea dreptul, din toamna lui 2021, a afirmat recent ministrul finanțelor, propunându-i ministrului muncii să se gândească la un mecanism pentru asta. Creșterile ar fi cele rezultate din recalculările prevăzute în noua lege a pensiilor, în contextul creșterii și a punctului de pensie până la 1.875 de lei. Doar că recalcularea nu va însemna pentru absolut toată lumea creșteri semnificative de bani, iar acordarea unor sume anticipat ar putea să ducă la situații în care banii să trebuiască ceruți înapoi. În plus, pare să fie scăpat din vedere efortul recalculării tuturor pensiilor aflate acum în plată, care ar trebui accelerat în acest fel.

 

Prezent la duminică la o conferință, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, i-a propus lui Marius Budăi, ministrul muncii, să se gândească la un mecanism prin care pensionarii să primească, până în 2021, un procent din creșterile care li se vor cuveni pensionarilor din toamna acelui an, stabilite conform noii Legi a pensiilor - Legea nr. 127/2019.

 

"Haideţi să facem aşa, fiecare dintre dumneavoastră aşteptaţi o recalculare, pensionarii, în general, aşteaptă o recalculare. Spunem această grupă de pensii până la... va avea o majorare de pensii X%, cealaltă grupă va avea un alt gen de majorare. Atunci putem aplica o sumă forfetară, adică să dăm de exemplu unui pensionar suma de 300 de lei, poate nu este suma cea corectă, dar nu aştept până în 2021 şi dau astăzi 150 de lei, adică un procent din suma pe care o anticipez a fi dată în 2021 şi o dăm astăzi. În 2021, când se termină recalcularea vedem cum a fost, dacă a fost sau nu corectă suma. Dacă e mai mult, îi dăm diferenţa omului, dacă e mai puţin, vedem ce facem atunci", a spus ministrul, citat de Agerpres.

 

Ministrul a prezentat, de fapt, un deziderat: acela ca pensionarii să primească mai repede creșterile din 2021, dar s-a raportat doar la ideea de recalculare a pensiilor, obligatorie până atunci, dacă casele de pensii vor reuși să termine aceste calcule până în toamna lui 2021. Dar momentul acela va implica mai multe cifre crescute. Să le luăm pe rând:

 

 

A. Recalcularea pensiilor actuale

 

Noua lege a pensiilor prevede, într-adevăr, ca, până în 2021, când se va aplica în integralitatea ei și va înlocui actuala lege, pensiile actuale să se recalculeze, conform prevederilor noii legi. Adică luând în considerare noua formulă, noua structură a pensiei minime și tipurile de pensii care vor exista, prin raportare la prevederile actuale.

Regulile de la recalculare stabilesc că nicio pensie recalculată nu va putea fi mai mică decât valoarea deja în plată. Mai exact, nicio pensie nu va scădea, ca urmare a recalculării, chiar dacă, pe noile formule, ar rezulta asta. În orice caz, nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât nivelul pensiei minime. La rândul ei, pensia minimă nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (nu știm cât va fi atunci, dar raportat la valoarea actuală, asta înseamnă 922,5 lei). Ca idee, pensia minimă acum este, de fapt, indemnizația socială pentru pensionari, a cărei valoare este acum de 704 lei.

Dacă și salariul minim va mai crește, până în toamna lui 2021, ceea ce e posibil să te întâmple, având în vedere creșterile constante ale ultimilor ani, atunci pensia minimă va sări de 1.000 de lei, iar nicio pensie aflată acum în plată și recalculată nu va putea fi mai mică de 1.000 de lei, pentru că așa prevede Legea nr. 127/2019.

 

 

B. Creșterea punctului de pensie

 

Punctul de pensie este în valoare de 1.265 lei. Potrivit noii legi a pensiilor, va tot crește în următoarea perioadă, până când, în toamna lui 2021, va ajunge la 1.875 de lei. Punctul de pensie va fi folosit înt-un alt mod la calcularea pensiilor decât acum, pentru că formula de calcul în sine se va schimba.


În contextul celor de mai sus, recalcularea va putea însemna, pentru unii, sume semnificative în plus, din moment ce nicio pensie nu va putea fi sub limita de 45% din salariul minim brut. Sau va putea să nu însemne diferențe mari de bani, în cazul altor pensionari. Tocmai pentru că recalcularea în sine va avea efecte diferite în rândul pensionarilor, acordarea anticipată a unor sume în plus la pensie, în contul acestor recalculări, ar putea să însemne acordarea unor sume necuvenite celor care nu vor câștiga foarte mult de pe urma ei. Ce se va întâmpla atunci? Ministrul a spus doar atât: "vedem ce facem atunci".

 

În fine, mai trebuie punctat și un alt aspect: efortul recalculării tuturor pensiilor aflate acum în plată este unul însemnat. Chiar Legea nr. 127/019 prevede ca, în 2019, Casa Națională de Pensii Publice să angajeze oameni și să primească bani pentru dotarea cu mobilier, logistică, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare și comunicații. Fără toate acestea, practic, recalcularea tuturor pensiilor aflate acum în plată este dificilă și riscă să se întindă dincolo de toamna lui 2021.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.