Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ghidul XIV. Meseriile pe care le poţi urma după terminarea Dreptului


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Top 5 meserii pe care le poti avea dupa ce termini Facultatea de Drept

 

65eec804eff7028fdafaa343fde6974e-1063x56

 

 

In 2014, din totalul celor 153.500 de absolventi de facultate din Romania, peste 40% au studiat stiinte sociale, afaceri si drept. Profesiile juridice raman printre cele mai cautate in randul tinerilor. Datele rezulta din numarul mare de facultati de drept, de stat si particulare, care – in fiecare an – au mii de absolventi.

 

Facultatea de Drept ofera extrem de multe optiuni in cariera celor care i-au absolvit cursurile. Sigur ca poti deveni oricand avocat la o firma de top, cu birouri atat in capitala, cat si in alte orase ale tarii sau chiar peste hotare. Anuare dedicate pietei de profil precum Legal 500, ori Chambers mentioneaza numele reprezentative din Romania, pe lista aflandu-se firme independente ca Tuca Zbarcea & Asociatii ori jucatorii internationali Clifford Chance, Kinstellar si multi altii.

 

Dar mai exista si alte meserii pe care le poti face in domeniul legal: magistrat, notar, consilier juridic, grefieri sau executor judecatoresc.

 

1. Magistrat

 

Daca te inscrii la Institutul National al Magistraturii ai doua optiuni. Fie devii judecator, fie procuror. Formarea dureaza 2 ani, iar la finalizarea primului an de studii, studentii vor opta, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor, pentru una dintre cele doua functii. Pentru admiterea la Institut, candidatii trebuie sa obtina nota de cel putin 7. Calificativul obtinut la concurs este reprezentat de suma notelor de la fiecare dintre cele trei probe de la admitere.

 

 

2. Notar public

 

Daca vrei sa devii notar, este esential sa ai o diploma de licenta in stiinte juridice sau una de doctorat. Pentru a deveni notar stagiar si, respectiv, notar public, trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii, care sunt prevazute de Legea notarilor publici si a activitatii notariale si de regulamentul de aplicare a acestui act normativ. Mai exact, pot exercita functia de notar public numai cei care sunt membri ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si al Camerelor Notarilor Publici.

 

In prezent, exista doua forme de exercitare a functiei de notar public, si anume: birou individual sau societate profesionala. Poti deveni notar si prin reconversie profesionala. Legea notarilor publici prevede ca o persoana care are o vechime de cel putin sase ani intr-o profesie juridica poate sa acceada in functia de notar public dupa verificarea cunostintelor, prin concurs.

 

 

3. Consilier juridic

 

La fel ca in cazul altor profesii din mediul juridic, accesul la functia de consilier juridic este conditionat de parcurgerea unui stagiu de pregatire de doi ani si de trecerea printr-un examen de definitivat.


Ce face un consilier juridic? In primul rand, activitatea lui se axeaza pe consultatii si cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului.

Tot consilierul juridic este cel care redacteaza proiectele de contracte, precum si negocierea clauzelor legale contractuale si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
Mai important de stiut este si faptul ca isi poate reprezenta gratuit in justitie rudele, rudele sotului/sotiei, pana la gradul IV inclusiv.

 

 

4. Executor judecatoresc

 

In cazul in care un job la o casa de avocatura nu reprezinta o varianta, executorul judecatoresc poate fi o solutie. Fac evacuari, ii repun in drepturi pe cei care au fost jefuiti sau incredinteaza minori parintilor carora le-au fost dati. Treaba executorilor judecatoresti nu se rezuma doar la instituirea unui sechestru datornicilor care nu si-au platit creditele.

 

Ca sa ajungi executor judecatoresc trebuie sa indeplinesti una dintre cerintele de mai jos:

a) sa promovezi examenul de definitivat organizat pentru executorii judecatoresti stagiari;
b) sa promovezi concursul sau examenul de admitere in profesie organizat pentru persoanele care au exercitat timp de 3 ani functii de specialitate juridica;
c) sa ai o experienta de 5 ani ca judecator, procuror sau avocat si sa promovezi examenul de definitivat in profesia din care provii.

 

La capitolul salariu, trebuie sa stiti ca el fluctueaza. Executorii judecatoresti au dreptul, pentru serviciul prestat, la onorarii minimale si maximale. Spre exemplu, pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. La polul opus, pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.

 

 

5. Grefier

 

Daca vrei sa devii grefier, afla ca trebuie sa urmezi Scoala Nationala de Grefieri, ale carei cursuri dureaza o jumatate de an. Grefierul face parte din categoria personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si este cel c care intocmeste numeroase acte procedurale, contribuind la solutionarea cauzelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti. In urma cu 2 ani era functia pe care se bateau multi absolventi de Drept.

 

Printre beneficiile de care se bucura grefierii se numara si stabilitatea unui loc de munca intr-o institutie de stat, salarii motivante, locuinta de serviciu si tinuta vestimentara asigurata.

 

 

Sursa: wall-street.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to Ghidul XIV. Meseriile pe care le poţi urma după terminarea Dreptului
  • uS DeviL locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.