Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

3 intrebari frecvente despre vitamina D, vitamina esențială


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

3 intrebari frecvente despre vitamina D, vitamina esențială

 

articol_intrebari_vitamina_d.jpg

 

 

Vitamina D este un nutrient solubil in grasimi, unul din cei 24 de micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Este propusa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare, insa se gaseste, tot in mod natural, in anumite alimente, cum ar fi peste, oua si produse lactate. 

 

Aceasta vitamina esentiala, alaturi de calciu, ajuta la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii sistemului osos.

 

Dr Irina Blaga, medic specialist Pediatrie in Policlinica REGINA MARIA Bratianu din Pitesti raspunde in cele ce urmeaza la 3 dintre cele mai frecvente intrebari ale parintilor si nu numai despre rolul si importanta vitaminei D. 

 

1. Ce este vitamina D?

Cunoscuta si sub denumirea de calciferol, vitamina D este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente si alimente, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. Ea este responsabila de mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor, in special la copii si batrani.

In componenta vitaminei D intra, ca provitamine:

  • Ergosterolul - substanta prezenta in diverse tesuturi animale si vegetale din care se obtine vitamina D2 (ergocalciferolul) 
  • 7-dehidrocolesterolul - precursor al colesterolului, care prin expunerea la razele ultraviolete se transforma in vitamina D3, naturala si animala, denumita colecalciferol. 

 

Pentru a sintetiza o cantitate adecvata de vitamina D3, este necesara expunerea la soare a bratelor, spatelui, fetei si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Productia de vitamina D3 pe cale cutanata scade o data cu inaintarea in varsta, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusa decat la 20 de ani. De aici deriva si necesitatea suplimentarii aportului de vitamina D, prin consumul unor produse alimentare bogate in vitamina D3, printre care se numara uleiul de peste, peste (somon, pastrav, ton, hering, macrou), ciuperci, galbenus si produse lactate.

 

2. De ce avem nevoie de vitamina D?

Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta.  

 

Vitamina D aduce numeroase beneficii organismului:

  • Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei
  • Previne aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor 
  • Asigura o functie neuromusculara normala 
  • Are rol in reglarea ritmului cardiac 
  • Este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii 
  • Stimuleaza activitatea sistemului imunitar 
  • Potenteaza functiile pe care le exercita vitaminele A si C in organism 
  • Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale. 

 

Rolul protector al vitaminei D a facut subiectul mai multor teste clinice si metaanalize, care au colectat date de la mai multe studii, insa acestea au condus la rezultate contradictorii.

 

3. Ce doza de vitamina D este necesara in cazul copiilor?

Doza necesara de vitamina D ca supliment variaza in functie de varsta. Societatea Americana de Endocrinologie recomanda copiilor urmatoarea doza zilnica de vitamina D, exprimata in unitati internationale:
•    400 UI pentru copii in primul an de viata
•    600 UI pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 18 ani.

 

Teoretic, trebuie administrat zilnic un supliment de vitamina D, pe tot parcusul anului.

 

 

Sursa: reginamaria.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.