Jump to content

Ultimele măsuri legislative luate pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale


dabro.pdf
 Share

Recommended Posts

Image result for urna de voturi presedinte

 

Alegerile prezidențiale se apropie cu pași repezi iar potrivit ultimelor noutăți legislative au fost adoptate unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

 

În Monitorul Oficial nr. 808/2019 a fost publicată Hotărârea nr. 33/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019.

 

27 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile din 2019. Dintre acestea, 17 și-au depus dosarul la Biroul Electoral Central, fiind admise în final 14 candidaturi, un număr similar cu cel de la scrutinul precedent.

 

Alegerea președintelui are loc în două tururi. Al doilea tur de scrutin are loc numai în cazul în care, în primul tur, niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente. Pentru a putea candida este necesară depunerea la Biroul Electoral Central a listelor cu semnăturile ale cel puțin 200.000 de susținători.

 

Deoarece la ultimele alegeri prezidențiale, precum și la alegerile europarlamentare din 2019, au fost probleme cu votul românilor aflați în diaspora, Autoritatea Electorală Permanentă a propus abrogarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea președintelui și înlocuirea acesteia cu un nou act normativ, care să preia votul anticipat, votul prin corespondență și simplificarea procedurilor la secțiile de votare din străinătate.

 

La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, la stabilirea numărului total al ştampilelor cu menţiunea “VOTAT” pentru secţiile de votare din ţară se va lua în calcul un număr de 5 ştampile cu menţiunea “VOTAT” pentru fiecare secţie de votare.

 

Calendarul alegerilor prezidențiale a fost aprobat de Guvern în cadrul ședinței din 27 august 2019:

 

• 2 septembrie: depunerea la BEC a protocolului de constituire a unei alianțe electorale;

• 11 septembrie (prelungit până pe 15 septembrie? înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate sau ca alegător prin corespondență;

• 22 septembrie, ora 24: depunerea candidaturilor și comunicarea către BEC a semnelor electorale;

• 29 septembrie: stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot a candidaților;

• 12 octombrie: începe campania electorală;

• 8 noiembrie, orele 12–21 (–23:59? prima zi de votare în străinătate;

• 9 noiembrie, ora 7: se încheie campania electorală în țară;

• 9 noiembrie, orele 7–21 (–23:59? a doua zi de votare în străinătate;

• 10 noiembrie, orele 7–21 (–23:59): a treia zi de votare în străinătate și începerea votării în țară.

 

De asemenea s-a aprobat modelul notei logistice prevăzute în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente ce va fi folosit la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019.

 

www.lexcafe.ro

Edited by uV Dabro
a se ignora acele emoticoane care apar prin alăturarea unei paranteze rotunde cu semnul de punctuație „două puncte”
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.