Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Totul despre Vitamina C, o vitamină importantă în sezonul rece


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Totul despre Vitamina C

 

vitamina-c-surse-beneficii.jpg

 

Vitamina C – informatii generale

Vitamina C, care poarta si denumirea de acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, care se regaseste in mod natural in anumite alimente. In dieta oamenilor se gasesc noua vitamine solubile in apa (hidrosolubile). Una dintre acestea este vitamina C, iar celelalte fac parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de vitaminele liposolubile (cele care se dizolva in grasimi), vitaminele hidrosolubile nu sunt stocate in corpul nostru. Din acest motiv, trebuie sa incerci sa le incluzi in mod regulat in alimentatia ta.

Ce este vitamina C

Vitamina C este singura vitamina solubila in apa care nu apartine complexului de vitamine B. Fiind o vitamina hidrosolubila, asta inseamna ca se dizolva in apa. Vitamina C este unul dintre principalii antioxidanti din corp si este necesara pentru sinteza colagenului.

Rolul vitaminei C in organism

Vitamina C este un element care sustine multe functii esentiale din corp, printre care:

Stimularea productiei de colagen din organism

Vitamina C ajuta la formarea colagenului. Fara vitamina C, corpul nostru nu poate sa sintetizeze colagenul, principala proteina din tesutul conjunctiv. Drept rezultat, deficienta de vitamina C iti afecteaza pielea, tendoanele, ligamentele si oasele.

Actiunea antioxidanta a vitaminei C

Vitamina C are o actiune antioxidanta, prin care iti apara organismul. Corpul tau foloseste antioxidantii pentru a se proteja singur impotriva stresului oxidativ. Vitamina C este unul dintre cei mai importanti antioxidanti din organism.

Rolul vitaminei C in sintetizarea hormonilor si neurohormonilor

Vitamina C are numeroase functii in corpul uman, inclusiv faptul ca actioneaza ca un cofactor esential in reactiile enzimatice. In acest mod, vitamina C joaca un rol in productia de colagen din corpul nostru, productia de carnitina si productia de catecolamine (hormoni secretati de glandele noastre suprarenale). Catecolaminele sunt, de fapt, un grup de hormoni, iar acestia sunt dopamina, epinefrina si norepinefrina. Vitamina C (molecula de acid ascorbic) actioneaza tot ca un cofactor si in biosinteza neurohormonilor, o categorie speciala de substante chimice produse de celulele nervoase.

Rolul vitaminei C in metabolismul aminoacizilor

Rolul vitaminei C in organism este unul complex, iar aceasta vitamina indeplineste o functie si in metabolismul aminoacizilor. Studiile au aratat ca vitamina C, din surse autentice sau naturale, are un efect benefic asupra absorbtiei a trei aminoacizi (glicina, lizina si metionina). Rezultatele studiilor au fost ca acidul ascorbic a sporit absorbtia aminoacizilor, iar acest efect a fost maximum in cazul metioninei.

Proprietatile vitaminei C

Organismul uman are nevoie sa ingereze vitamina C zilnic pentru a functiona asa cum trebuie, asta pentru ca nu este capabil sa produca de unul singur aceasta vitamina importanta, dar nici sa o depoziteze. Rolul vitaminei C (acidului ascorbic) in organism este, printre altele, de a mentine sanatoase tesuturile conjunctive si de a actiona precum un antioxidant.

 

Molecula de acid ascorbic este un compus organic cu proprietati antioxidante. Vitamina C mai este cunoscuta si sub numele de acid ascorbic ori acid L-ascorbic. Ca aspect, acidul ascorbic este o substanta de culoare alba spre galben foarte deschis, este o pudra cristalina, cu un gust placut, puternic, foarte acru. Acidul ascorbic aproape ca nu are miros. Este o substanta solida, sub forma de cristale sau pudra. Este solubil in apa (hidrosolubil).

Manifestari ale deficientei de vitamina C

Lipsa de vitamina C (acid ascorbic) din organism cauzeaza aparitia scorbutului, o afectiune caracterizata de formarea unor pete pe piele, de sensibilizarea gingiilor si de sangerarea membranelor mucoase. Scorbutul are ca efecte secundare si tulburari de natura depresiva. Pe termen lung, deficitul de vitamina C poate cauza hipertensiune, ateroscleroza ori afectiuni ale vezicii biliare.

 

Pentru a preveni deficitul de vitamina C, trebuie doar sa consumi fructe si legume, de preferat negatite, crude ori gatite la aburi.

Primele semne care tradeaza deficitul de vitamina C sunt urmatoarele:

• Invinetirea rapida a pielii

• Inflamarea gingiilor

• Vindecarea greoaie a ranilor de la nivelul pielii

• Par casant

• Aparitia unor pete rosii la nivelul pielii

• Sangerari nazale

• Sistem imunitar slabit

• Afectiuni digestive

• Cresterea in greutate, din cauza incetinirii metabolismului

• Articulatii umflate si dureroase.

Factori de risc pentru carenta de vitamina C

Carenta de vitamina C are anumiti factori de risc care pot duce la dezvoltarea ei:

Alimentatia incompleta sau incorecta

Deficienta sau carenta de vitamina C este rara in tarile dezvoltate, dar ea se poate dezvolta in zonele geografice in care oamenii urmeaza diete restrictive sau zonele in care oamenii nu mananca aproape deloc fructe si legume. Asadar, alimentatia incompleta sau incorecta poate duce la o carenta de vitamina C.

Perioada de sarcina si alaptare

In perioada sarcinii si in perioada de alaptare, organismul femeii este mai predispus sa sufere de pe urma carentei de vitamina C, din cauza ca, atat prin placenta, cat si prin laptele matern, organismul bebelusului isi extrage nutrientii necesari dezvoltarii, printre care si vitamina C.

Dependenta de droguri sau alcool

Persoanele dependente de droguri sau cele alcoolice au un risc mai mare de a avea o carenta de vitamina C.

Fumatul

Fumatorii sunt o alta categorie de risc. Aceste persoane au nevoie de mai multa vitamina C in organismul lor, din cauza stresului oxidativ crescut cauzat de fumat.

Afectiuni medicale

Cei mai intalniti factori de risc pentru deficienta/carenta de vitamina C sunt, pe langa alimentatia incorecta sau precara: alcoolismul si unele afectiuni medicale sau conditii, precum anorexia, bolile mintale severe si faptul ca persoana face dializa.

Administrarea vitaminei C

Vitamina C este o vitamina esentiala, ceea ce inseamna ca ea nu poate fi produsa de corpul nostru. Chiar si asa, ea indeplineste multe roluri in corpul uman si a fost asociata cu un numar impresionant de beneficii pentru sanatatea noastra. Tocmai de aceea, pentru o sanatate de nota 10, medicul poate recomanda administrarea vitaminei C, fie sub forma de suplimente nutritive, fie sub forma unei diete ce contine mai multe alimente bogate in vitamina C.

Administrarea corecta a vitaminei C

Vitamina C este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila) si se gaseste in multe fructe si legume, inclusiv in portocale, capsune, kiwi, ardei gras, broccoli, varza kale si spanac. Vitamina C este recomandata pentru preventia si tratamentul scorbutului.

 

Administrarea ei parenterala (pe alta cale decat pe cea digestiva) este de dorit in cazul pacientilor cu o deficienta acuta sau in cazul celor la care absorbtia acidului ascorbic (vitaminei C) ingerat pe cale orala este nesigura.

 

Acidul ascorbic (vitamina C) este, de obicei, administrat oral. Cand administrarea orala nu este fezabila sau cand se suspecteaza malabsorbtia, vitamina poate fi administrata intramuscular, intravenos sau subcutanat. Cand este administrata parenteral, utilizarea vitaminei C este mai buna dupa administrarea intramusculara (injectabila).

Doza zilnica recomandata de vitamina C

Pentru a preveni deficitul de vitamina C, organismul are nevoie de o anumita cantitate, in functie de varsta:

• Sugarii de la 0 la 6 luni: 40 mg/zi

• Sugarii intre 7 si 12 luni: 50 mg/zi

• Copiii mici, intre 1 si 3 ani: 15 mg/zi

• Copiii intre 4 si 8 ani: 25 mg/zi

• Copiii intre 9 si 13 ani: 45 mg/zi

• Baietii de la 14 la 18 ani: 75 mg/zi

• Barbatii de peste 19 ani: 90 mg/zi

• Fetele de la 14 la 18 ani: 65 mg/zi

• Femeile peste 19 ani: 75 mg/zi

• Femeile insarcinate sub 18 ani: 80 mg/zi

• Femeile insarcinate cu varsta peste 19 ani: 85 mg/zi

• Femeile care alapteaza, cu varsta sub 18 ani: 115 mg/zi

• Femeile care alapteaza, cu varsta peste 19 ani: 120 mg/zi

Beneficiile aportului de vitamina C prin suplimente

Daca alegi sa iei suplimente de vitamina C, este important sa te consulti cu medicul tau inainte de a incepe administrarea lor. Aportul de vitamina C, prin suplimente, are numeroase beneficii pentru organismul tau:

Intarirea sistemului imunitar

Vitamina C intareste sistemul imunitar si ne protejeaza astfel de boli.

Efect antioxidant

Vitamina C protejeaza celulele si le mentine sanatoase, avand actiune antioxidanta.

Rolul vitaminei C in dezvoltarea si intarirea oaselor si cartilajului

Fara vitamina C, corpul uman nu poate sintetiza colagenul, principala proteina din tesutul conjuctiv (sa nu uitam ca si cartilajul este tot un tip de tesut conjunctiv, el este elastic si rezistent, cu rol de sustinere). Aceasta vitamina este importanta pentru dezvoltarea oaselor si cartilajului si o carenta de vitamina C ar afecta, printre altele, si tendoanele, ligamentele si oasele.


Prevenirea bolilor cardiovasculare

Vitamina C ar putea ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea arteriala, valorile mari ale colesterolului "rau" sau LDL, valorile scazute ale colesterolului "bun" sau HDL si valorile trigliceridelor). Prin faptul ca vitamina C poate reduce acesti factori, ea ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare.

O analiza ce a cuprins 9 studii, cu un total de 293.72 de participanti, a aratat ca dupa 10 ani, persoanele care au luat cel putin 700 mg de vitamina C zilnic au avut un risc de boala cardiovasculara cu 25% mai mic decat acele persoane care nu au luat suplimente cu vitamina C. Sa retinem, deci, ca vitamina C protejeaza sistemul cardiovascular, prevenind bolile de inima.

Reglarea nivelului de zahar din sange in tratarea diabetului

Administrarea unor suplimente cu vitamina C ar putea imbunatati controlul asupra glucozei (zaharului) din sange, in cazul persoanelor cu diabet, dar rezultatele studiilor intra uneori in conflict, pentru ca aportul mai mare de vitamina C din surse alimentare nu este asociat cu un risc mai scazut de a dezvolta diabet.

Reglarea tensiunii arteriale

Administrarea vitaminei C, impreuna cu un medicament antihipertensiv (pentru a reduce tensiunea arteriala mare) ajuta la scaderea tensiunii sistolice (valoarea de sus indicata de tensiometrul electronic) intr-o anumita masura. Dar vitamina C nu pare sa reduca tensiunea diastolica (valoarea de jos indicata de tensiometru).

Reducerea riscului de cancer

Vitamina C previne instalarea mai multor tipuri de cancer, prin lupta pe care o da impotriva radicalilor liberi. Un numar mic de studii a asociat aportul de vitamina C cu un risc mai scazut de a dezvolta unele forme de cancer. Cu toate acestea, majoritatea studiilor arata ca vitamina C nu afecteaza riscul de a dezvolta cancer.

Ameliorarea simptomele afectiunilor respiratorii

Vitamina C este probabil eficienta si in ameliorarea unor probleme respiratorii, cum ar fi in cazul infectiilor respiratorii superioare, cauzate de un efort fizic intens. Folosirea vitaminei inaintea exercitiilor fizice solicitante, cum ar fi participarea la un maraton, ar putea preveni infectiile cailor respiratorii superioare, care pot sa apara dupa un efort fizic intens de acest gen.

Efectul antiinflamator

Vitamina C este un antioxidant puternic, care poate sa intareasca linia de aparare a corpului tau. Studiile arata ca, prin faptul ca o persoana consuma mai multa vitamina C, ea isi poate creste valorile antioxidantilor din sange cu pana la 30%. Acest lucru ajuta la apararea naturala a organismului contra inflamatiei.

Rolul vitaminei C in sanatatea dintilor si gingiilor

Vitamina C este, de asemenea, folosita de corpul nostru pentru vindecarea ranilor, pentru repararea tesuturilor si pentru mentinerea sanatatii dintilor, pentru ca joaca un rol important in faptul ca ajuta organismul sa absoarba fierul. In plus, vitamina C poate fi utilizata si pentru mentinerea gingiilor sanatoase.

Rolul vitaminei C in eliminarea metalelor grele din organism

Vitamina C ar putea trata intoxicatia cu plumb, iar unii specialisti sunt de parere ca ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele de acest gen din organism. Desi oamenii cu intoxicatie cu plumb par sa aiba valori scazute ale vitaminei C in corp, nu exista dovezi solide de pe urma studiilor efectuate pe oameni care sa arate ca vitamina C poate trata intoxicatia cu plumb.

Incetinirea procesului de imbatranire

Fiind un antioxidant puternic, vitamina C este recunoscuta pentru faptul ca blocheaza o parte din daunele cauzate de actiunea radicalilor liberi. In timp, acesti radicali liberi pot accelera procesul de imbatranire si pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni. Astfel, un rol important al vitaminei C este legat de incetinirea procesului de imbatranire.

Surse naturale de vitamina C

Fructele si legumele sunt cele mai bogate surse de vitamina C. Multa lume asociaza fructele citrice cu vitamina C, iar acestea sunt, intr-adevar, o sursa buna, dar nu sunt singurele care ne asigura o doza buna de vitamina C. Multe legume si multe fructe (care nu sunt din familia citricelor) contin vitamina C, asa ca poti obtine acest nutrient din dieta ta, atat timp cat mananci sanatos.

 

vitamina-c

Alimente vegetale ce contin vitamina C

Sa nu uitam ca cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele proaspete. Temperaturile ridicate si fierberea lor in apa pot sa distruga o parte din continutul de vitamina C, asa ca alimentele crude sunt cele mai bune. Fructe cu continut ridicat de vitamina C sunt: portocalele, lamaile, grepfrutul, kiwi, capsunele, pepenele, citricele.

 

Legumele cu continut ridicat de vitamina C sunt: ardeiul gras rosu, rosia, broccoli, ardeiul gras verde, varza, spanacul, mazarea, cartoful, varza kale, conopida, sparanghelul. Surse vegetale bogate in vitamina C sunt, asadar: ardeii grasi, ardeii iuti (chili), varza de Bruxelles, broccoli, anghinare, cartoful dulce, rosia, conopida, varza kale, papaya, capsunele, kiwi, grepfrutul, pepenele galben, guava, patrunjelul, lamaile, papaya.

Alimente de origine animala ce contin vitamina C

Anumite tipuri de carne si de peste sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C pentru oameni. Alimentele de origine animala care sunt gatite (preparate termic) nu contin, practic, niciun pic de vitamina C, dar cantitati mici din acest nutrient pot fi gasite in ficatul crud, in oua, in icre, in carne si in peste.

 

Iata cateva alimente de origine animala care contin vitamina ? ficatul de vita, stridiile, ficatul de porc, creierul de miel, ficatul de pui, ficatul de miel, inima de miel, limba de miel, laptele de vaca proaspat, laptele de capra. Asadar, in carne, peste, carnea de pasare de curte, in oua si in produsele lactate se gasesc cantitati mult mai mici de vitamina C.

Suplimente si alimente imbogatite cu vitamina C

Daca alegi sa iei suplimente de vitamina C, este important sa te consulti cu medicul tau inainte de a incepe administrarea lor. Medicul tau, in anumite cazuri, iti poate prescrie suplimente cu vitamina C, mai ales daca ai o carenta in acest sens.

 

Suplimentele cu vitamina C pot sa scurteze durata si simptomele unei banale raceli, pot sa ajute in ce priveste intarzierea debutului sau prevenirea cataractei si pot sa sustina buna functionare a sistemului imunitar.

 

Pe de alta parte, exista si unele alimente sau bauturi imbogatite cu vitamina C, pe care le poti consuma ca atare. Unele sucuri din fructe sunt imbogatite cu vitamina C, pentru ca in acest fel este adaugata o cantitate mai mare din acest nutrient decat ar fi prezenta in mod normal sau pentru a inlocui vitamina C care s-a pierdut in timpul procesarii.

Absorbtia, metabolizarea si eliminarea vitaminei C in organism

Aproximativ 70-90% din vitamina C este absorbita la aporturi moderate de 30-180 mg pe zi. Cu toate acestea, la dozele de peste 1000 mg/zi, absorbtia vitaminei C in organism scade la mai putin de 50%. Ea este transportata prin intestine prin intermediul unor mecanisme sensibile si insensibile la glucoza, asa ca prezenta unor mari cantitati de zahar in intestinele noastre poate incetini absorbtia.

 

Excretia acidului ascorbic se face prin urina. La oameni, in anumite perioade, vitamina C este reabsorbita de rinichi si nu este excretata (eliminata prin urina). Doar cand concentratiile de vitamina C din plasma sunt de 1,4 mg/dl sau mai mari, atunci scade reabsorbtia si astfel excesul de vitamina C trece in urina.

Efectele secundare ale supradozarii cu vitamina C

In unele cazuri, prea multa vitamina C introdusa in organism poate provoca aparitia unor efecte nedorite. In caz de supradoza de vitamina C (mai mult de 1000 mg/zi), pot aparea simptome precum: dureri de stomac, diareea, flatulenta. Aceste simptome dispar imediat ce renunti la suplimente.

Cresterea asimilarii de fier in organism

Vitamina C este recunoscuta pentru faptul ca stimuleaza si sporeste absorbtia fierului in organism. Ea are abilitatea de a se lega de fierul non-heme, care se gaseste in alimentele de origine vegetala. Tocmai prin faptul ca se leaga de acest tip de fier, organismului tau ii este mult mai usor sa absoarba fierul. Studiile efectuate pe adulti arata ca absorbtia fierului a crescut cu pana la 67% in randul participantilor, atunci cand acestia au luat 100 mg de vitamina C la o masa.

Efectul diuretic

Asa cum stii deja, vitamina C este o vitamina hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa. In contrast cu vitaminele liposolubule, vitaminele hidrosolubile nu sunt stocate in organism. In loc sa fie stocata, vitamina C pe care o consumi este transportata catre tesuturile tale prin intermediul lichidelor din corp, iar excesul este eliminat prin urina. In cazul unei supradozari cu vitamina C, poate sa apara efectul acesta diuretic, iar organismul tau va elimina o parte din vitamina C prin urina.

Tulburari gastrointestinale

Cel mai frecvent intalnit efect advers al dozelor prea mari de vitamina C sunt tulburarile digestive. In general, aceste efecte adverse nu au loc din cauza ca ai mancat alimente care contin vitamina C, ci ele apar de pe urma faptului ca ai luat vitamina sub forma de suplimente. Cel mai probabil, vei avea simptome la nivel digestiv daca consumi peste 2000 mg de vitamina C dintr-o data.

 

Cele mai frecvente simptome gastrointestinale ale supradozarii de vitamina C sunt diareea si greata. De asemenea, consumul mare de suplimente cu vitamina C ar duce la boala de reflux gastroesofagian, desi nu exista dovezi care sa sustina acest lucru.

Dureri de cap

Desi vitamina C este in general benefica pentru sanatatea ta, administrarea unei cantitati prea mari poate fi un lucru daunator si poti sa te confrunti cu efecte adverse, precum durerile de cap. Prea multa vitamina C in organism poate provoca si alte efecte adverse, cum ar fi arsurile la stomac, greata, diareea, durerile de cap, varsaturile, crampele stomacale, insomnia si pietrele la rinichi.

Litiaza renala

Riscurile supradozarii cu vitamina C sunt mai mari atunci cand oamenii iau suplimente cu aceasta vitamina si este posibil sa consumi prea multa vitamina C in anumite circumstante. De exemplu, persoanele cu afectiuni medicale care cresc riscul de a avea o asimilare prea mare de fier in organism sau sunt predispusi la pietre la rinichi (litiaza renala) ar trebui sa fie foarte atenti la dozele de vitamina C pe care le iau. Toate aceste efecte adverse ale vitaminei C, inclusiv tulburarile digestive si pietrele la rinichi, par sa aiba loc cand oamenii iau doze mai mari de 2000 mg de vitamina C.

Produse cosmetice cu vitamina C

Vitamina C se afla in topul celor mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si frumoasa, asa ca nu este de mirare ca numeroase produse cosmetice contin acest ingredient benefic. Vitamina C se gaseste in cantitati mari in epiderma (stratul exterior al pielii), precum si in derma (un alt strat al pielii). Proprietatile ei care lupta contra cancerului (antioxidante) si rolul ei in productia de colagen te ajuta sa iti mentii pielea sanatoasa. Tocmai de aceea, vitamina C este unul dintre ingredientele-cheie care se gaseste in multe produse de ingrijire a pielii, adica in multe produse anti-aging.

Cum ajuta Vitamina C pielea si parul

Beneficiile vitaminei C se extind chiar pana la nivelul pielii si parului. De exemplu, pe langa consumul de alimente ce contin vitamina C sau pe langa suplimente, poti folosi aceasta vitamina si local (ca pe un serum) si te poti bucura de beneficiile ei.

 

Serumul stimuleaza productia de colagen si protejeaza pielea de alti factori nocivi, precum poluarea. De asemenea, vitamina C te poate ajuta sa tii la distanta semnele imbatranirii, datorita rolului ei vital in sinteza colagenului din corp, un proces natural. Ea ajuta la vindecarea pielii deteriorate si, in unele cazuri, reduce aspectul ridurilor.

Rol in cicatrizare, vindecarea leziunilor si regenerarea tesuturilor

Administrarea pe cale orala a vitaminei C scade gradul de deteriorare a celulelor si ajuta procesul de vindecare. Astfel, ranile si leziunile se vindeca mai usor, iar tesuturile se regenereaza mai repede. Aportul adecvat de vitamina C poate, de asemenea, sa ajute la repararea si la prevenirea pielii uscate.

Regenerarea si intarirea firului de par

In mod surprinzator, vitamina C are beneficii si pentru parul tau. Aportul scazut de vitamina C poate sta la baza unui numar mare de probleme legate de sanatatea podoabei capilare, iar aceste probleme afecteaza cresterea firelor de par. In plus, carenta de vitamina C poate sa aiba ca rezultat parul uscat si varfurile despicate. Astfel, persoanele care consuma mari cantitati de vitamina C au un par sanatos, puternic, si fire groase, intarite.

Cresterea elasticitatii si fermitatii pielii

Colagenul, printre altele, asigura structura vaselor de sange. Micile vase de sange (capilare) de sub piele sunt cele care transporta oxigenul si nutrientii care ne mentin pielea sanatoasa. Fara suficienti nutrienti de acest gen, pielea noastra va deveni uscata, isi va pierde elasticitatea si fermitatea. Cremele care contin vitamina C imbunatatesc aspectul si textura pielii, redandu-i fermitatea si elasticitatea.

 

In plus, vitamina C sporeste productia si formarea elastinei, ingredient care ingroasa, protejeaza si vindeca celulele pielii. Efectul de ingrosare ajuta la retinerea umezelii in celule, imbunatateste circulatia sangelui la nivelul pielii si asigura un aspect mai bogat si mai uniform al pielii.

Protectia pielii de razele ultraviolete

Administrarea vitaminei C pe cale orala poate sa sporeasca eficacitatea produselor cu rol de ecran solar (cremele cu rol de protectie solara) aplicate pe pielea ta, pentru a te proteja de radiatiile UV daunatoare ale soarelui. Ea reuseste acest lucru prin faptul ca ajuta in procesul de vindecare al ranilor si leziunilor de pe corp.

Este important, insa, sa retii ca vitamina C trebuie folosita in combinatie cu cremele cu SPF (cu rol de ecran solar) si nu ca un inlocuitor pentru aceste produse. In plus, vitamina C reduce efectele inrosirii superficiale a pielii, cauzate de razele UVB.

Creme de protectie solara a pielii cu vitamina C

Femeile stiu cat de importanta este protectia impotriva razelor soarelui, insa daca apelam la vitamina C, aceasta protectie este sporita. Leziunile si daunele produse de expunerea la soare sunt un proces oxidativ.

 

Razele UV si alti factori din mediu, precum fumul de tigara si poluarea, pot cauza eliberarea radicalilor liberi. Acestia, prin actiunea lor, duc la semnele premature ale imbatranirii, insa vitamina C ii neutralizeaza si te ajuta, creand un "scut" pentru pielea ta, ca sa nu fie afectata de acesti radicali liberi. In acest fel, tenul tau este mentinut sanatos si stralucitor.

 

Vitamina C nu functioneaza ca o bariera pentru razele UV, dar odata ce aceste radiatii patrund in piele, ea este un antioxidant puternic care incetineste rata la care radicalii liberi deterioreaza colagenul si, astfel, ajuta la repararea pielii. Asa ca, fie ca preferi sa adaugi un complex de vitamina C la rutina ta normala cu produse pentru protectie solara, fie ca vrei sa simplifici lucrurile, utilizand creme de protectie solara cu vitamina C, important e sa nu uiti cat de important este sa folosesti produse cu SPF care te vor ajuta sa iti protejezi pielea.

Masti de par cu vitamina C

Actiunea daunatoare a radicalilor liberi poate bloca cresterea parului si iti poate face ca firele sa imbatraneasca mai repede. Vitamina C este un puternic antioxidant, care ajuta la protectia impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. In plus, corpul tau are nevoie de vitamina C pentru a crea o proteina numita colagen, o parte esentiala a structurii firului de par.

De asemenea, vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul, un mineral necesar pentru cresterea parului. Asa ca uneori poti opta pentru folosirea mastilor de par cu vitamina C, care iti ajuta podoaba capilara sa fie mai sanatoasa si mai frumoasa. Cauta masti de par cu vitamina C sau prepara-ti singura acasa o masca de par pe baza de ingrediente bogate in vitamina C, insa mare atentie la cantitatile pe care le folosesti, pentru a nu obtine efecte nedorite.

Alte produse cosmetice cu vitamina C

Pe langa cremele cu vitamina C sau mastile pentru par sau fata cu vitamina C, exista si alte tipuri de produse cosmetice care au ca ingredient principal acest nutrient. Poti opta pentru un serum cu vitaminele C si E. Studiile arata ca efectele vitaminei C sunt mai puternice atunci cand este combinata cu vitamina E.

Pentru ochi, poti folosi o crema cu vitamina C, cu peptide, pentru ca acest gen de produs te va ajuta sa scapi de cearcane si iti va face pielea mai deschisa la culoare.

Totodata, vitamina C (acidul ascorbic) se gaseste si sub forma de fiole si poate fi folosita in rutina de infrumusetare: aceasta vitamina mentine elasticitatea pielii si intarzie procesul de imbatranire, avand actiune antioxidanta.

 

Daca vrei, poti incerca acasa si o masca de fata cu vitamina C care se aplica precum un servetel pe ten. Da, poti sa iti iei doza de vitamina C sub forma unei masti servetel, care va da mai multa luminozitate pielii tale si o va hidrata.

 

De asemenea, poti sa incerci vitamina C lichida, disponibila in magazinele cu produse de infrumusetare, care contine un procent mare de vitamina C. Picaturile pot fi aplicate prin tamponare pe piele, dupa curatare. Daca vrei sa incerci vitamina C pentru rutina ta de infrumusetare si nu esti sigura ce fel de produs sa alegi, cere sfatul medicului dermatolog.

 

 

Sursa: doc.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.