Jump to content

Ce prevede Norma privind Fondul de garantare a asiguraţilor?


dabro.pdf
 Share

Recommended Posts

image.jpeg.1d63b97be58337f48d1a161ee0962108.jpeg

 

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

 

În Monitorul Oficial nr. 839/2019 a fost publicată Norma nr. 24/2019 privind Fondul de garantare a asiguraţilor.

 

Normă reglementează procedurile de constituire a Fondului de garantare a asiguraţilor prevăzut la art. 1 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, de administrare şi de utilizare a resurselor financiare ale acestuia, precum şi procedura şi condiţiile de efectuare a plăţilor din disponibilităţile acestuia.

 

Resursele financiare ale Fondului de garantare a asiguraţilor sunt:
a) contribuţii ale asigurătorilor la Fond;
b) dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru neachitarea la termen a contribuţiei legale;
c) sume din recuperarea creanţelor Fondului;
d) sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;
e) sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;
f) împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.

 

Pentru stabilirea contribuţiei datorate de asigurători Fondului, cotele stabilite potrivit legii se aplică asupra primelor brute încasate din activitatea de asigurări directe, pe baza evidenţelor contabile lunare ale acestora, separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă.

 

Asigurătorii sunt obligaţi să întocmească şi să transmită lunar Fondului, până în ultima zi lucrătoare a lunii curente pentru luna expirată, raportările privind contribuţia datorată şi virată la Fond, distinct pentru cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă.

 

Bugetul de venituri şi cheltuieli se elaborează de către Fond, se aprobă de Consiliul de administraţie al Fondului şi se verifică în execuţie conform practicilor şi procedurilor interne; execuţia bugetară se verifică şi se aprobă de către directorul general al Fondului şi se transmite trimestrial Consiliului de administraţie al Fondului spre informare Autorităţii de Supraveghere Financiară.

 

Fondul asigură plata despăgubirilor către creditorii de asigurări ai asigurătorilor aflaţi în faliment, în limitele plafonului de garantare. Plata se face în moneda naţională – leu, iar, în cazul creanţelor în valută, plata se va efectua la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României din ziua efectuării plăţii.

 

www.lexcafe.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.