Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Desktop PC sau laptop? Ce alegem?


Recommended Posts

o7X68K9.jpg

 

Iată o întrebare ce-aduce cu o replică din Hamlet! Desktop PC sau laptop? Pare greu de ales? Nu pare, chiar este, pentru că ambele au caracteristici și beneficii proprii. Însă, dacă reușim să definim scopul achiziției, lucrurile se simplifică, oarecum. Când vine vorba de Sisteme Desktop și laptopuri, omenirea se împarte în trei: există tabăra celor care preferă Desktop PC-ul, segmentul iubitorilor de laptopuri și zona neutră, unde s-au adunat cei care, vorba românului, împacă și capra și varza, adică au în dotare și-un PC, și un laptop.

 

Dacă între oameni există comparații și competiții, de ce nu ar exista și între cele două componente ale acestui articol? Pornind de la nevoia specifică fiecărui individ de a-și cumpăra un produs care să se plieze cerințelor și așteptărilor sale, am comparat, succint, beneficiile dar și ”neajunsurile” celor două device-uri. Iată cum stau lucrurile și ce întrebări ar trebui să-ți pui atunci când te confrunți cu dilema prezentată în titlu:

 

1. Cât de importantă este pentru tine portabilitatea?

 

Dacă ești freelancer și-ți place să lucrezi nu doar de acasă, ci și din diverse locații pe unde te plimbă spiritul aventurier sau datoria, atunci ai nevoie de un laptop. Dacă te-ai plictisit de statul la birou și vrei să-ți ”plimbi” obiectul muncii în diverse locuri din casă sau din afara ei, atunci îți trebuie un laptop. Ai de lucru și în week-end, dar în același timp, ai programat o ieșire cu prietenii la munte sau la mare? Dacă alegi un laptop – care te va urma credicios, căci asta e datoria lui primordială, îți vei termina treaba și vei avea și timp pentru distracție.

Cât privește Sistemul Desktop PC, știi care-i momentul când îl poți căra după tine? Atunci când îți schimbi locuința sau, după caz, biroul.

Așadar, din punctul de vedere al portabilității laptopul are toate bilele albe. Sistemul Desktop PC, niciuna!

 

2. Cum stai cu spațiul?

 

Locuință mică și burdușită, cu de toate? Birou înțesat de agende, planuri, hârtii și-alte hârtiuțe? Dacă acestui haos i se alătură un Sistemul Desktop cu-ale sale componente – unitate, monitor, boxe, tastatură, mouse, cabluri – aglomerația va pune stăpânire pe spațiul tău. Nu vrei ca spațiul să-ți fie invadat? Atunci îți trebuie un laptop pe care să-l folosești în ce cameră vrei, când stai în pat, în fotoliu sau la masa din bucătărie. Practic, portabilitatea de la primul punct face casă bună cu economia de spațiu. Și iată cum, din nou, bilele albe pleacă înspre laptop!

 

3. Vrei un ecran mare sau te mulțumește unul de 15 – 17 inch?

 

Una e să urmărești un film, un documentar sau un videoclip pe un monitor de 21” – 22” și alta e să te mulțumești cu un ecran mititel. Laptopurile au aici un oarecare dezavantaj, ce se datorează dimensiunilor reduse ale ecranului. Dar acest aspect este normal, ținând cont că discutăm despre un dispozitiv, în general portabil. Monitoarele, mai ales cele de mari dimensiuni sunt utile pentru o eficiență mai bună, pentru cei ce folosesc mai multe aplicații în mod simultan și au nevoie ca informațiile să fie vizibile în orice moment, dar totodată sunt folosite cu succes și pentru editare video sau gaming.

 

4. Știai că trebuie să acorzi o mare importanță specificațiilor tehnice?

 

Informațiile despre procesoare, plăci video, HDD-uri, modalitatea de aerisire, posibilitățile de upgrade, toate acestea trebuie luate în calcul atunci când ajungi la bifurcația Desktop PC – laptop. De exemplu, în cazul sistemelor Desktop pot fi upgradate orice componente cu condiția ca acestea să fie compatibile. Și în cazul laptopurilor se pot face upgrade-uri, însă nu toate modelele permit upgrade de pildă la memoria RAM sau la capacitatea de stocare. Vestea bună e că spațiul poate fi mărit prin achiziționarea hardurilor externe.

Atât PC-urile, cât și laptopurile de ultimă generație vin cu dotări care mai de care mai spectaculoase. Însă, dacă te pasionează jocurile video, specialiștii sunt de părere că un Sistem Desktop PC reprezintă o alegere potrivită pe termen lung.

 

5. Cum stai cu bugetul?

 

Din start trebuie să știi că amândouă sunt costisitoare, deși găsești oferte pentru toate buzunarele. Dacă îți dorești fie un Sistem Desktop PC, fie un laptop cu dotări tehnice de top, atunci trebuie să plătești ceva mai mult, chiar și peste 4000 – 5000 lei. În plus, când vine vorba de Sisteme Desktop, gândește-te că nu iei numai unitatea, ci trebuie să pui pe listă și cheltuielile cu monitorul, tastatura, boxele și mouse-ul.

 

Tips&Trick ca să alegi ce trebuie

 

3 bile albe pentru Sistemele Desktop PC …

1. În timp ce tastatura unui laptop este compactă și, de cele mai multe ori, sensibilă la apăsări puternice, Sistemul Desktop PC nu este condiționat de acest aspect, pentru că îl poți ”accesoriza” cu orice tip de tastatură preferi. Și, crede-mă pe cuvânt, există foarte multe modele, în funcție de nevoile fiecăruia (gamer, web designer, etc.)

2. Dacă se întâmplă să-ți verși cafeaua fierbinte pe laptopul deschis sau mai grav, să-l scapi pe jos, perioada de viață sau durabilitatea acestuia va avea de suferit. Cât privește Desktop PC-ul, acesta este ceva mai greu de deteriorat, grație carcasei solide din dotare.

3. Aerisirea Sistemului Desktop PC este superioară laptopului, datorită carcasei de mari dimensiuni care favorizează o mai bună circulație a aerului. Din cauza arhitecturii compacte, laptopul se aerisește ceva mai anevoios.

… și tot atâtea pentru laptop-uri

1. Comparativ cu un PC care cuprinde unitatea, monitorul, tastatura, mouse-ul, boxele și care necesită o mulțime de cabluri, laptopul are nevoie doar de un cablu de alimentare. Uneori, mai punem la socoteală și mouse-ul sau vreun hard extern însă și acestea ocupă puțin spațiu.

2. 1 la 3! Ai zice că scorul e în favoarea PC-ului, dar nu e chiar așa. În vreme ce pentru Desktop PC ai nevoie de minimum 3 prize (unitate, monitor, boxe), laptop-ul se mulțumește cu una singură și doar atunci când rămâne fără baterie.

3. Cât curent plătești de pe urma laptopului și cât îți vine factura când stai toată ziua cu PC-ul deschis? E adevărat că și consumul unui laptop diferă în funcție de model dar niciodată nu se va apropia de consumul unui PC unde, din start, avem trei factori implicați: unitatea, monitorul și boxele.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.