Jump to content

Elevii ar putea avea mai puţine ore


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Elevii ar putea avea mai puţine ore. Sindicatele spun că 20.000 de profesori vor fi concediaţi, experţii au alte soluţii

 

MCZoPTQ0MCZoYXNoPTM0OTEwOWFkYWU3YzEwYTdj

 

 

Elevii ar putea sta mai puțin la școală. Parlamentarii au votat un proiect de lege care stabilește numărul mediu de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Schimbarea ar putea lăsa însă in jur de 20 de mii de profesori fără loc de munca, susțin sindicaliștii.

 

VIDEO

 

Proiectul revine practic la numărul de ore stabilit de Legea educației în 2011, modificată ulterior. Deosebirea e că acum se vorbește de o medie săptămânală a orelor. Până acum, legea se referea la un număr minim și maxim.

 

Astfel, potrivit inițiativei legislative, elevii vor sta la școală, în medie, 20 de ore pe săptămână, la clasa primară, față de de maximum 22 în prezent. Cei de la gimnaziu - 25, față de 34, iar liceenii, 30 de ore pe săptămână.

 

„Dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educației Naționale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 - 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact”, se arată într-un comunicat al Uniunii Sindicatelor Libere din Învațamântul Preuniversitar Iași.

 

Experții în educație susțin, însă, că se pot găsi soluții fără ca profesorii să iasă din sistem.

 

„20-25 de copii cel mult în clasă. Dacă suntem profesori într-o catedră de geografie și biologie și am scădea numărul de ore, putem opta și pentru alte opțiuni profesionale: consilier de carieră pentru copii, tutorat și mentorat pentru profesori debutanți”, spune Marian Staș, expert în educație.

 

„Măsura e binevenită, dar trebuie să se intervină pe programa școlară, altfel, aceste ore se vor desfășura pe repede înainte, vom vorbi doar despre predare și evaluare, fără instruire și învățare, ceea ce ar fi foarte, foarte grav”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

 

„Dacă măsura nu va fi suplinită de o reformă curiculară ca la carte şi de profesori instruiți din punct de vedere al formării inițiale și al formării continue, astfel încât să-și însușească anumite metode de predare, această măsură nu va fi una de substanță”, spune Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Proiectul de lege va merge la președintele României pentru promulgare.

 


Sursa: digi24.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.