Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Cele mai faine 8 destinații unde să evadezi în noiembrie


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Cele mai faine 8 destinații unde să evadezi în noiembrie

 

 

Imagini pentru poze turism

 

 

N-ai niciun plan briliant pentru sfârșitul de toamnă? Atunci, ne permitem a bănui că o vacanță ar trebui să te coafeze cum nu se poate mai fercheș. Care dintre cele de mai jos îți face cu ochiul?

 

Noiembrie… ei iată o perioadă după care Bacovia sigur se dădea în vânt și își lua liber de la muncă vreo 2 săptămâni ca să cerceteze, de la început pân-la sfârșit, procesul de îngălbenire și cădere al frunzelor. Dar n-am fost toți împovărați cu asemenea sensibilitate, așa că ne vedem nevoiți să ne lucrăm cu propriile mâini la fericirea personală, pe vreme de noiembrie. Eh, „singuri” e mult spus când ai norocul să dai peste niște idei a-ntâia de mini sau macro concedii, în destinații unde nu ajunge nici miros de astenie de toamnă.

 

Și cam cu asta o să-ți ocupi următoarele câteva minute, scroll-uind în susul și-n josul paginii aidoma unui urs pe cale să primească o chiflă cu stafide. Punem rămășag că, până ajungi la capătul articolului, ochii ți se vor dilatează până-ți ies din orbite și vor ricoșa din peretele vecin, toate-acestea din pricina anticipării plăcerii sustrasă dintr-un city break în ultima lună de toamnă…

 

1. Vacanță în Cracovia, Polonia

 

e54fcda5-c364-3e74-b95c-7d01ff763635.jpg

 

 

E de înțeles dacă, înainte să știi despre ce-i vorba, te arăți suspicios față de o destinație atât de învecinată și te temi că nu prea are cu ce să te surprindă și să-ți zdruncine imaginația. Nu am zice că nu greșești până la Dumnezeu. Chiar o faci. Nu mai vorbim de faptul că, dacă te pui pe treabă și cumperi biletul… gen… ACUM, ai toate șansele să-l găsești la un preț de chilipir.

 

Începe orice năstrușnicie cracoviană cu un freel walking tour. E musai, ca să știi unde te plasezi în spațiu și istorie și cu ce privire să adulmeci toate cele de lângă tine. Grupurile cu ghid în frunte își încep traseul din Piața Centrală; greu s-o ratezi, e cea mai mare piață europeană și ai putea chiar să te plimbi cu o banderolă pe ochi și tot o să-ți atragă atenția clădirile care o înconjoară, în culori galbene și portocalii pastel.

 

Pregătește-te să-ți deschizi cutiuța craniană și să lași să pătrundă acolo tot ce ține de istoria care nu s-a arătat deloc simpatică cu evreii, în această parte de Europă. Află cum au fost obligați să se mute în periferiile orașului și cum, aceeași istorie și-a luat până la urmă revanșa și a transformat Cartierul Evreiesc în cel mai cool și hipstăresc loc din oraș.

 

 

2. Vacanță în Thessaloniki, Grecia

 

 

9ce248c3-ce2e-39c5-8903-fb0d422ac9d7.jpg

 

 

Grecia este și probabil va fi mereu bătrână în ani, dar tânără în suflet, iar dacă mai pui și gloata de studenți într-un număr considerabil, demn de „cel mai mare oraș studențesc din țară”, poți deja vizualiza o ceată de hormoni, artiști stradali și muzicieni care-și câștigă traiul mângâind corzile de chitară în văzul lumii.

 

Dar pentru toate acestea, trebuie să-ți croiești drum în Piața Navarinou, iar pentru a-ți definitiva experiența, caută brutăria Elenidis și dă iama în niște triunghiuri umplute cu cremă. În mod iremediabil, te vei trezi cum conștiința bate cu pumnii în masă și cere să-i dai cultură, iar în momentul acela nu-ți rămâne decât să-i închizi gura cu o vizita în biserica bizantină Hagia Sophia.

 

Iar când, într-una din după-amiezele liniștite, vei simți că-ți trebuie cu tot dinadinsul o plimbare în timpul căreia să cugeți nestingherit la sensul vieții, îndreptă-ți pașii spre faleza orașului. Obișnuia să fie un spațiu binișor ponosit până în 2013, când autoritățile s-au pus pe treabă și au renovat 5 kilometri de țărm, l-au îmbrăcat în artă și în parcuri tematice și au spus „Plimbați-vă!”

 

3. Vacanță în Malta

 

0b88bcbe-6ecc-35a0-812f-6d95837af208.jpg

 

 

Faptul că toată lumea aici mănâncă engleza pe pâine, iar marijuana se consumă în deplină conformitate cu legea te-ar putea face să crezi că ai aterizat în Olanda. Dar vremea de-o perfecțiune imaculată și istoria încrustată în fiecare piatră o să-ți aducă aminte la fiecare pas că te afli pe o insulă mediteraneană.

 

Malta a fost cotată al treilea cel mai bun loc din lume pentru scufundări și da, înainte să întrebi, poți să înoți cot la cot cu peștii și să îmbrățișezi recifuri de corali și în noiembrie. Tot aici vei da cu ochii de cele mai vechi temple din lume, iar dacă la toate astea adaugi bucătăria ce abundă în fructe de mare, pește și (se aude) una din cele mai bune pâini din universul cunoscut… simți probabil cum saliva fizică și cea intelectuală urmează binișor calea gravitației.

 

 

4. Vacanță în Sevilla, Spania

 

b92f9a5c-83ca-3388-b039-fe4e699365eb.jpg

 

 

Se aude cum că n-ar fi vreme mai bună decât toamna pentru vizitat Andaluzia, singurul risc este că s-ar putea ca la întoarcerea în toamna de acasă să-ți cam vină să plângi cu găleata. Oricum, cert este că merită să-ți asumi riscul cu prisosință dacă te-a uitat Dumnezeu în fața ecranului până dimineața, dând gata episod după episod din Game of Thrones.

 

„Dar ce-are toamna din Sevilla cu hobby-ul meu nocturn?”, ți se citește pe buze. Scoate toamna din ecuație, află că Regatul Dorne din sezonul 5 al „hobby-ului tău nocturn” este unul și-același cu Castelul Alcazar din Sevilla și nu te mai arăta atât de suspicios.

 

Și pentru că n-ai cum să pui piciorul pe pământ spaniol fără să-ți încarci stomacul cu cel puțin 20 de feluri diferite de tapas care alunecă de minune cu un pahar de vin, pregătește-te să scoți din buzunar în jur de 1.5€ o porție, așa că după ce farfuria și paharul își fac apariția înaintea ochilor, ia tacticos o îmbucătură din primul și o sorbitură molcomă din cel de-al doilea. Ți-am recomanda cu căldură 100 montaditos dacă am știi că te descurci cu limitele sau cu remușcările de după mesele copioase.

 

5. Vacanță în Budapesta, Ungaria

 

7bae6806-dfea-3b29-85b1-eda4ae948eb2.jpg

 

 

De pe 10 noiembrie, în Budapesta deja se dă startul la iarnă și se deschide Târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty, cu tot cu standurile tipice sub formă de căsuțe de lemn, mirosul de prăjiturele tradiționale și vin fiert cu scorțișoară. Ei, așa parcă mai vii de-acasă și nu-ți mai vine să verși lacrimi amare pentru vara ce tocmai a spălat putina.

 

Dacă brânza și vinul au făcut parte dintotdeauna din pasiunile tale și ai pus mereu semnul egal între ele și fericire, îți recomandăm din suflet să-ți rezervi biletul spre sfârșitul lui noiembrie.

 

Mai exact, asigură-te că te afli la fața locului între 28 și 29 ale lunii, pentru că atunci se deschide beciul cu noile licori ale sezonului și o să-ți crească inima văzând cum producătorii de vin de pe tot întinsul Ungariei vin, cu mic, cu mare, și-și expun elixirele la târgul de vin și brânzeturi. Totul se întâmplă în incinta Castelului Vajdahunyad, iar prețul biletului nu sare de 6.5€, o bagatelă în care mai intră și intrarea la Muzeul Agriculturii Maghiare.

Și pentru că n-ai cum să fii client devotat Therme București și să ajungi în Budapesta fără să te scalzi puțin în varianta ungurească, rezervă-ți o zi de concediu pe care să o petreci spălându-ți toate păcatele săvârșite față de trup, la Băile Termale din Budapesta.

 

6. Vacanță în Veneția, Italia

 

33626056-d79c-3804-9327-b6dcaed83238.jpg

 

 

Nu ne-am permite niciodată să te ducem cu zăhărelul, afirmând că Veneției nu i-ar da niciodată mâna să-ți falimenteze portofelul. Oho, ar face-o, și-ncă cum… Totuși, dacă te arăți cumpătat și alegi să-ți clătești mai degrabă privirea decât stomacul, poate să-ți iasă la socoteală o sumă decentă după ce tragi linia de la sfârșitul vacanței.

 

De exemplu, închide ochii când treci prin fața vitrinelor și restaurantelor din Piața San Marco și mai deschide-i abia când ajungi în fața Palatului Dogilor. Poți să alegi să plătești 12€ și să-i vezi interiorul sau poți să admiri clădirea pe dinafară; nu că n-ai avea ce vedea… e una dintre cele mai frumoase construcții venețiene. La numai 1 minut distanță, te vei trezi pășind pe marmura Podului Suspinelor, probabil cel mai cunoscut pod din oraș (dintr-un oraș care știe una, alta despre poduri).

 

Știm că îți va tresălta inima la o plimbare cu gondola, dar aceeași inimă riscă serios un atac de cord la prețul de circa 80€ pe care îl presupune o asemenea experiență. Așadar, apleacă-te mai degrabă spre varianta low-cost a traversării canalelor și năpustește-te asupra unui Vaporetto, al cărui bilet se învârte undeva în jurul sumei de 7€.

 

7. Vacanță în Creta, Grecia

 

39e25e42-cb48-3fc1-8803-cef2b9c7c2f3.jpg

 

 

Călătorul ce ajunge în Creta pe timp de toamnă dă dovadă de-o minte cum nu se poate mai briliantă pentru că puhoaiele de turiști s-au dus, vremea-i încă prielnică, iar istoria care s-a aciuat pe-această terra firma nu mai cunoaște multe obstacole în drumul către simțurile umane.

 

Iar dacă manifești un oareșcare interes pentru leagănul civilizației, Muzeul de Arheologie din Heraklion o să-ți satisfacă cu vârf și îndesat orice curiozitate legată de istoria locală de 5500 de ani încoace. Mai adaugă faptul că învățații antichității au considerat mereu că în Creta a luat naștere prima civilizație greacă.

 

Toate acestea, fără să mai vorbim de urmele civilizației venețiene care au lăsat semne adânci aici sub formă de castele, în tandem cu toate bisericile și mănăstirile care poartă dovada dominației otomane. Dacă la atâta hrană intelectuală mai adaugi și bucătăria grecească delicioasă și sănătoasă, închipuie-ți acum ce om se va întoarce acasă pe locul tău din avion.

 

8. Vacanță în Bangkok, Thailanda

 

332585db-6542-3de5-8552-6c82042dc38d.jpg

 

 

Ce zici de o împletire strălucită dintre viața cosmopolitană, despre care ai o oreșcare idee, și cultura alături de tradiția asiatică despre care doar ai auzit câte ceva pe ici, pe colo? Ei bine, cam asta îți pregătește capitala Thailandei dacă-ți alegi să-ți iei tălpășița înspre acolo în luna ce bate la ușă.

 

Să începem cu urbanitatea contemporană. Viața de noapte din Bangkok strălucește și cântă ode fermecătoare, iar barurile, cluburile, și districtele red light abundă. Sirocco Sky Bar, de exemplu, este un obișnuit al topurilor celor mai bune baruri din lume, care privește 63 de etaje în jos pentru a da cu ochii de pământ.

 

Și iată cum pot conviețui, cot la cot, stilul de viață citadin și templele budiste, fără să se deranjeze în niciun fel unul pe altul. Despre Templul Wat Arun și ai lui 80 de metri, poate ți-a ajuns câte ceva la ureche, dar nici prin cap nu-ți trece impresia pe care o va produce asupra ta mozaicul realizat manual din porțelan chinezesc.

 

Așadar, dacă vrei să mergi la sigur cu hiturile contului tău de Instagram, asigură-te că te înfățișezi în acest edificiu amplasat la mal de râu, fie dimineața, când soarele își face toaleta, fie seara, când același soare își bea ultimul păhărel înainte de a se duce la culcare.

 


Sursa: momondo.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.