Jump to content

Ghidul XVI. Înfiinţarea unui PFA


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Ghid infiintare PFA: Pasii infiintarii unui PFA

 

Imagini pentru poze pfa

 

 

De fiecare dată când ne iniţiem într-o afacere apare problema formei juridice. Pentru un început, forma juridică cea mai convenabilă este PFA-ului.

 

Despre rolul şi avantajele PFA-ului am mai vorbit în următoarele două articole: PFA – Forma Juridica Ideala pentru un Freelancer şi Ce sa aleg pentru un start-up? PFA sau SRL.

 

Îţi recomand să le citeşti înainte să te apuci să analiza următorului ghid de infiintare PFA.

 

Forma juridică cea mai convenabilă pentru o persoană care lucrează pe cont propriu (freelancer) este PFA-ul (persoana fizică autorizată).

 

În rândurile ce urmează o să îţi prezint cei mai importanţi paşi pe care trebuie să-i parcurgi pentru a-ti infiinta un PFA într-un timp foarte scurt.

 

Timpul Optim pentru a parcurge si implementa toti paşii de infiintare PFA este de 7 zile.

 

 

Ghid infiintare PFA: Pasii infiintarii unui PFA

 

Pasul 1 Infiinţare PFA: Documentează-te!

Primul pas, înainte de a începe procedurile de realizare a dosarului, trebuie să te documentezi în legătură cu ce trebuie să conţină acel dosar.

Instituţia care se ocupă cu această procedură este Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, iar linkul direct către lista cu documentele necesare pentru realizarea unui PFA o puteţi găsi accesând DOCUMENTE NECESARE .

 

Vă sfătuiesc ca de fiecare dată înainte de a începe această procedură să verificaţi partea de documente deoarece această listă se poate modifica în fiecare lună.

 

Pasul 2 Infiintare PFA: Primul contact cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC)

După ce te-ai informat cu privire la documentele de care ai nevoie e timpul să mergi la ONRC-ul (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) din oraşul tău, la ghişeul cu informaţii şi să soliciţi toate cererile care trebuie completate pentru infiintarea PFA-ului.

 

Cererile de care ai nevoie sunt următoarele:

  • Cererea de înregistrare PFA;
  • Cererea pentru dobândirea disponibilităţii şi rezervării numelui;
  • Specimenul de semnături;
  • Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţia mediului şi protecţia muncii.

 

 

Pasul 3 Infiintare PFA: Verificarea disponibilităţii numelui şi rezervarea lui

 

Pentru cererea disponibilităţii şi rezervării numelui trebuie completată cererea cu acelaşi nume pe care o primeşti în prima fază de la biroul de informaţii ONRC.

 

Dupa ce ai completat cererea şi ai plătit taxa, acestea se depun la un ghişeul pentru eliberare dovezii de disponibilitate şi rezervare a numelui din cadrul ONRC (ar trebui să fie lângă ghişeul cu informaţii). Dovada se eliberează în 0 şi 2 zile lucrătoare, în funcţie de oraş.

 

Pasul 4 Infiintare PFA:  Obţinere carte funciară pentru sediul social

Pentru cartea funciară trebuie să depui o cerere la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (cererea o primeşti direct de acolo) şi trebuie plătită o taxă de 20 de lei. Dovada se eliberează în 3-4 zile lucrătoare.

 

Pasul 5 Infiintare PFA: Formalităţile pentru sediul social

Pentru a putea înregistra PFA-ul într-o locaţie trebuie întocmită o dovadă prin care proprietarul legal încredinţează spaţiul pentru înregistrarea PFA-ului.

 

Aceasta trebuie realizată şi dacă proprietarul este persoana care deţine acel spaţiu. Dovada poate fi: un contract de închiriere sau un contract de comodat.

 

Un model de contract de comodat şi unul de închiriere le poţi găsi accesând butoanele  Contract de comodat  şi Contract de închiriere, sau în articolul: Modele de contracte pentru toate formele juridice.

 

Pe lângă cartea funciară şi acest contract, în dosar trebuie să mai apară o cerere-tip numită: Cerere de înregistrare care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiu cu destinaţie de sediul social.

 

Această cerere o poţi dobândi de la sediul ONRC, biroul de informaţii.

 

În cazul în care sediul este într-un bloc, este foarte important ca o dată cu această cerere să depui şi un act cu toate semnăturile vecinilor cu care împărţiţi pereţii şi a preşedintelui asociaţiei de proprietari prin care aceştia sunt de acord ca spaţiul să fie transformat într-un spaţiu cu destinaţie de sediul social.

 

Pasul 6 Infiintare PFA: Copii Xerox

Pe lângă cele menţionate mai sus, pentru dosar mai trebuie procurate următoarele documente:

  • Copie a cărţii de identitate;
  • Copie a diplomei de liceu/facultate/master care atestă pregătirea profesională, dacă este cazul;
  • Copie a certificatului care atestă experienţa profesională, dacă este cazul.

 

Pe toate aceste copii trebuie să-ţi completezi numele, să semnezi şi să menţionezi că sunt conforme cu originalele.

 

Pasul 7 Infiintare PFA: Finalizarea dosarului şi plata taxelor de înregistrare

La sfârşit, după ce ai dobândit documentele de mai sus, trebuie să completezi restul de cereri primite în prima fază.

Acestea sunt:

  • Cererea de înregistrare;
  • Specimenul de semnături;
  • Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţia mediului şi protecţia muncii;

 

Pasul 8 Infiintare PFA: Depunerea dosarului la ONRC

 

Dosarul se depunde la ghişeul de primire şi înregistrare dosare de infiintare PFA.

 

Termenul până când se primeşte dovada de înregistrare a PFA-ului este de 4 zile lucrătoare.

 

Depunerea şi înfiinţarea unui PFA este complet gratuită.

 

Pasul 9 Infiintare PFA: Obținerea Ștampile

După ce este înregistrat PFA-ului trebuie să mergi să-ți realizezi ștampila. Ștampila o poți realiza la orice chioșc unde se comercializează ștampilele și trebuie să ai la tine toate documentele primite de la ONRC.

 

Costul unei ștampile este de 50-100 de lei (în funcție de modelul  pe care-l dorești) și se realizează pe loc.

 

Pasul 10 Infiintare PFA: Contactul cu  ANAF-ul

După ce este înregistrat PFA-ul la registrul comerţului, trebuie mers la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) pentru înregistrarea acestuia şi acolo, şi pentru dobândirea chitanţierului, facturierului, a registrului de intrare – ieşire şi celui de inventar.

 

Pasul 11 Infiintare PFA: Estimarea Venitului si a Cheltuielilor

După ce ţi-ai înregistrat PFA-ul este momentul completării cererii Unice cu privire la venitul estimat.

 

Pe baza acestei cereri vei plăti impozitul pe profit, asigurarea de sănătate şi pensia.

 

Observaţie!  Dacă ţi-ai înregistrat un PFA într-un alt judeţ faţă de reşedinţa trecută în Cartea de Identitatea, toate cererile la ANAF, la Casa de Asigurări şi la Casa de Pensie trebuie realizate la reşedinţa menţionată în CI, şi nu în judeţul unde ţi-ai realizat PFA-ul.

 

Pasul 12 Infiintare PFA: Este timpul să începi să faci facturi ?

Acum tot ce a mai ramas este să te apuci să întocmeşti facturi, dacă ai clienţi. Oricum este bine să fii pregătit încă de la inceput. Ca program de facturare eu folosesc  (îl poţi testa gratuit dacă vrei). Este cel mai simplu, complet şi util program de facturare. Motivele pentru care eu am ales acest program gaseşti in acest articol -> Recenzie Facturis.ro: Un program de facturi complet.

 

Aceştia sunt paşii cei mai importanţi pentru realizarea unui PFA. Aştept orice fel de completare printr-un comentariu mai jos.

 

 

Sursa: laurentiumihai.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.