Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Nu uitaţi! Stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă este interzisă!


dabro.pdf
 Share

Recommended Posts

Image result for Stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă este interzisă!

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra admisibilităţii sau inadmisibilităţii clauzei penale în contractul individual de muncă sau în actul adiţional la acesta.

 

S-a pus problema dacă art. 38 din Codul Muncii, coroborat cu art. 254 din acelaşi cod, se interpretează în sensul că este admisibilă/inadmisibilă clauza penală într-un contract individual de muncă sau într-un act adiţional la contractul individual de muncă?

 

Practica instanţelor

 

În opinia majoritară nu este admisibilă clauza penală într-un raport de muncă, având în vedere relaţiile specifice care se stabilesc între angajator şi salariat.

 

Se susţine că în dreptul muncii, spre deosebire de dreptul comun (art. 1.538 din Codul civil), libertatea contractuală este limitată de lege pentru asigurarea protecţiei salariaţilor, iar clauzele contractului individual de muncă se supun atât principiului legalităţii, cât şi principiului bunei – credinţe în desfăşurarea raporturilor de muncă, în conformitate cu art. 8 din Codul muncii; aceasta rezultă şi din interpretarea “per a contrario” a dispoziţiilor art. 37 şi 38 din Codul muncii, care prevăd că drepturile şi obligaţiile părţilor se stabilesc prin negociere şi că orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute prin lege salariaţilor sau limitarea drepturilor este lovită de nulitate.

 

Iar în opinia minoritară clauza penală într-un contract individual de muncă este admisibilă.

 

Se reţine că fiind dovedită nerespectarea obligaţiei asumate de salariat, în sensul încălcării clauzei de fidelitate, pretenţiile angajatorului privind antrenarea răspunderii patrimoniale sunt pe deplin justificate, la stabilirea despăgubirilor ţinându-se seama de evaluarea prejudiciului, astfel cum aceasta rezultă potrivit clauzei penale inserate în contractul de muncă al salariatului.

 

Decizia ÎCCJ

 

Prin Decizia nr. 19/2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 573/2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 10, art. 38, art. 57, art. 134 alin. (1) şi art. 254 alin. (3) şi (4) din Codul muncii, stipularea clauzei penale în contractul individual de muncă sau într-un act adiţional al acestuia, prin care este evaluată paguba produsă angajatorului de salariat din vina şi în legătură cu munca sa, este interzisă şi este sancţionată cu nulitatea clauzei astfel negociate.

 

www.lexcafe.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.