Jump to content

Proiectul de inteligență artificială care îți stochează voce


Madalin
 Share

Recommended Posts

woMwIvZ.jpg

 

În Statele Unite s-a deschis un centru de cercetare care urmărește, prin proiectele sale, conservarea și reconstruirea vocilor umane, utilizând inteligența artificială, sperând să schimbe, astfel, viața oamenilor care , în timp, își pierd abilitata de a vorbi. 

 

Oamenii de știință susțin că metoda ar putea juca un rol important în menținerea identității oamenilor care suferă de diverse boli grave – de la cancer la gât, la afecțiuni neurologice -, oferindu-le șansa de a-și auzi glasul, chiar și după ce nu vor mai fi capabili să articuleze cuvintele în mod natural.

 

Conducătorul proiectului este Rupal Patel, fondatorul și directorul executiv al VocaliD, care susține că startup-ul lui le-a permis deja oamenilor să-și înregistreze vocea chiar la ei acasă, dar, din păcate, lipsește echipamentul necesar pentru sunet de calitate. Patel a declarat pentru The Guardian și că este nevoie de o susținere mai mare pentru cei care trebuie să beneficieze de astfel de servicii.

 

Deseori, pacienții vin la noi în ultimul moment. Nu au timp suficient să-și stocheze vocea și devin atât de prinși în propria boală, apoi în tratament, iar asta este foarte stresant”, a spus cercetătorul. Astfel, pentru a duce proiectul mai departe, compania a intrat într-un parteneriat cu Northeastern, încercând să integreze proiectul în viața comunității. Rezultatul este Clinica de Conservare Vocală, un centru în care persoanele care se află în pericol de a-și pierde vocea se pot înregistra pentru posteritate. 

Abordarea lor este mult mai sofisticată decât simpla metodă clasică de a decupa cuvinte și de a le lega, ulterior, împreună, și folosește algoritmi de machine learning – un tip de inteligență artificială. Primul pas este stocarea sunetului, participanților fiindu-le oferite poeme, nuvele sau discursuri din diverse zone, pe care să le citească într-un spațiu dedicat.

 

Ceea ce fac ei este să înregistreze trei ore de discurs. Din aceste înregistrări putem apoi să construim un „motor vocal” generat de inteligența artificială care sună exact ca ei. Practic, poate spune cuvinte chiar în vocea utilizatorului, fără ca ele să fi fost înregistrate, de fapt”, a adăugat Patel. Odată ce vocea digitală este instalată pe o aplicație de pe smartphone sau tablet, utilizatorul poate scrie ce vrea să transmită, iar interfața digital va produce propozițiile audio folosind chiar vocea lui.

Tehnologia accelerează rapid, vocile sună din ce în ce mai uman, iar echipa a început să dezvolte filtre pentru a le oferi utilizatorilor mai multe alternative atunci când vine vorba despre intonație. 

 

Serviciul de înregistrare este gratuit, dar reconstrucția vocală costă 1.499 de dolari. Totuși, clinica a anunțat că, în primul an, nu va încasa bani din partea clienților și că prioritate au oamenii care se află în pericol real de a-și pierde vocea. 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.