Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ghidul XVIII. Reguli de conduită în sala de judecată


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Reguli de conduită în sala de judecată

 

 

Imagini pentru sala de judecata

 

 

Sa ne imaginam pentru inceput, ca un justitiabil a primit pentru prima data in viata sa o citatie si ca, fireste, nu cunoaste exact ce se va intampla in sala de judecata ori cum trebuie sa se comporte. Studentii ori alte persoane care au mai luat contact cu lumea juridica, cunosc cel putin la nivel teoretic, care este atmosfera si conduita intr-o sedinta de judecata.

 

            Noi dorim sa va oferim cateva detalii legate de solemnitatea din cadrul instantelor judecatoresti pentru a evita riscul producerii unor evenimente neplacute,  ridicole ori, in unele cazuri, costisitoare.

           

            In primul rand, orice persoana trebuie sa citeasca atent citatia primita, pentru a cunoaste: unde este chemata (adica la ce instanta: Tribunal, Judecatorie, etc si sala), ziua si ora, calitatea in care este chemata si numarul de dosar. Se recomanda ca persoana sa ajunga cu aproximativ o jumatate de ora inainte de ora stabilita si sa verifice la intrarea in sala, avizierul unde este trecuta ordinea dosarelor. Persoana trebuie sa fie atenta atunci cand ii este strigat dosarul si sa solicite, daca doreste, notarea pe lista de amanari. Trebuie sa strige”prezent” si sa prezinte buletinul.

 

            Toate aceste detalii ii sunt desigur explicate si de catre avocat, daca si-a angajat unul.

 

            Dupa ce toate aceste aspecte ii sunt clare, justitiabilul nu mai are decat cateva reguli simple de respectat, si anume:

 

-sa nu se prezinte in fata instantei intr-o tinuta necorespunzatoare (papuci, pantaloni scurti, maieuri etc)

-sa pastreze linistea si sa astepte strigarea dosarului sau

-sa nu intrerupa instanta si sa vorbeasca doar atunci cand este intrebat

-sa nu foloseasca un limbaj licentios (vulgar)

-sa nu patrunda in sala cu telefonul deschis, sa nu filmeze ori inregistreze sedinta

-sa nu patrunda cu arme, de orice fel (oricum la intrarea in cladire, persoanele sunt verificate de catre jandarmerie)

 

            Instanta este de cele mai multe ori, constienta de gradul de educatie al persoanei cu care discuta si prin urmare nimeni nu ar trebui sa se simta rusinat de acest lucru, ci dimpotriva, sa vorbeasca liber, asa cum stie, dar intr-o maniera decenta. Atunci cand ia o declaratie spre exemplu, presedintele de complet ii dicteaza grefierului pe scurt cele relatate, cat mai clar, urmand ca cel ce a facut declaratia sa o citeasca inainte de a o semna.

 

            In ceea ce il priveste pe presedintele completului, trebuie sa tinem minte ca aceasta are conform legii, dreptul de a exercita politia sedintei. Ce inseamna acest lucru? In primul rand, de a pastra ordinea si linistea. In acest sens, va putea sa inalture din sala acele persoane care nu respecta regulile de conduita dar si pe cele care nu mai au loc, datorita capacitatii salii. Desi procesele sunt publice (adica orice persoana poate avea acces la desfasurarea unei sedinte de judecata chiar daca nu este parte in proces) cu anumite exceptii, daca sala nu permite accesul tuturor celor care ar dori sa asiste, acestia vor fi inlaturati din sala.

 

            Persoana care se adreseaza instantei trebuie sa stea in picioare (presedintele putand incuviinta daca situatia o cere, anumite exceptii de la aceasta regula).

 

            Presedintele completului poate indeparta din sala minorii ori persoanele care se infatiseaza intr-o tinuta necuviincioasa.

 

            Daca cel ce perturba linistea este aparatorul partii, acesta va fi chemat la ordine, cu posibilitatea aplicarii unei amenzi judiciare (intre 50 si 700 de lei) iar daca din pricina lui se va amana sedinta de judecata, toate cheltuielile ocazionate de amanare, vor fi trecute in sarcina sa.

 

            Daca in timpul sedintei se comit infractiuni, presedintele de complet trebuie sa il identifice pe faptuitor, sa intocmeasca un proces-verbal si sa il transmita procurorului. De asemenea, daca situatia o cere, poate dispune retinerea faptuitorului.

 

            Ordinea si linistea in sala de judecata nu sunt niste exigente cerute doar la un nivel formal, ci sunt deosebit de importante. Actul de justitie nu se poate infaptui intr-o atmosfera similara celei de pe strada ori din cadrul unei reuniuni. 

 

 

Sursa: raspunsurijuridice.ro

Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to Ghidul XVIII. Reguli de conduită în sala de judecată
  • uS DeviL locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.