Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Proiect. Salariații concediați în 2020 ar putea primi trei luni de șomaj în plus


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Proiect. Salariații concediați în 2020 ar putea primi trei luni de șomaj în plus

 

Imagini pentru salariat poza

 

 

Angajații concediați pe întreg parcursul anului viitor vor beneficia de trei indemnizații suplimentare de șomaj, față de numărul de indemnizații pe care ar trebui să le primească în mod normal, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Măsura este gândită pentru protecția celor care, din motive independente de ei, rămân fără un loc de muncă, în condițiile în care, la nivel european, apar primele semne de recesiune, iar cei mai mulți angajatori, în astfel de condiții, își reduc sau chiar își întrerup activitatea.

 

Pe lângă alte măsuri, Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială stabilește că cei ce rămân fără un loc de muncă până la sfârșitul anului viitor vor beneficia de șomaj mai mult timp decât este normal. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie de adoptarea în Parlament și de semnătura șefului statului.

 

Mai exact, cei ce sunt concediați din motive ce nu țin de ei (falimentul firmei, concedieri colective etc.) până în ultima zi a lui 2020 vor primi trei indemnizații de șomaj în plus față de cât au dreptul legal. De exemplu, dacă o persoană va fi concediată anul viitor și ar avea dreptul la șase luni de șomaj, după intrarea în vigoare a acestui act normativ, va primi șase indemnizații plus trei suplimentare, în total, nouă indemnizații de șomaj.

 

Măsura este gândită pentru protecția celor ce, din motive independente de ei, rămân fără un loc de muncă, în condițiile în care, la nivel european, apar primele semne de recesiune, iar cei mai mulți angajatori, în astfel de condiții, își reduc sau chiar își întrerup activitatea. O măsură similară s-a aplicat și în perioada crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000, aplicarea ei încheindu-se în decembrie 2009.

 

Potrivit Legii nr. 76/2002, actul normativ ce stabilește cadrul legal pentru șomaj, indemnizația se acordă în funcție de stagiul de cotizare al solicitantului. Astfel, indemnizația se acordă:

  • timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an;
  • timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani;
  • timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

 

Totodată, după cum stabilește legislația în vigoare, sunt considerați șomeri și absolvenții în vârstă de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire. Aceștia pot obține indemnizația de șomaj chiar dacă nu au un stagiu de cotizare minim.

 

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de cele două Camere ale Parlamentului, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.