Jump to content

[1 ianuarie] 1863 - naşterea lui Pierre de Coubertin


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru pierre de coubertin

 

 

 

 

Baronul Pierre de Coubertin este cel care a avut ideea reintroducerii Jocurilor Olimpice în epoca noastră. La vârsta de 29 de ani, el prezenta la Sorbona propunerea sa de reînviere a Jocurilor Olimpice antice, prin organizarea unei competiţii internaţionale între cei mai buni sportivi "ai ţărilor civilizate". La iniţiativa sa se creează în 1894 la Paris Comitetul Olimpic Internaţional, el fiind ales preşedintele său. În cartea sa, "Les Assises philosophiques de l’Olympisme moderne", el scrie: "Principala caracteristică a olimpismului antic, ca de altfel ca şi al celui modern, este de a fi o religie. Sculptând corpul ca o statuie prin exerciţii fizice, atletul antic acorda respect zeilor. Făcând acelaşi lucru, atletul modern îşi onorează patria, rasa, drapelul".

 

Primele Jocuri Olimpice au avut loc la Atena în 1896, ele succedându-se de atunci la fiecare patru ani. La Atena nu au fost şi întreceri feminine, deoarece Pierre de Coubertin era de părere că, deşi sportul nu strică femeilor, corpul lor nu e făcut pentru competiţii. Dar, peste 4 ani, la Olimpiada de la Paris au luat parte şi sportive, cu toate că baronul şi-a exprimat dezacordul. El spunea: "o olimpiadă cu femei ar fi nepractică, neinteresantă, inestetică şi incorectă. Adevarătul erou olimpic este în ochii mei bărbatul adult individual. Rolul femeilor la Jocurile Olimpice trebuie să fie cel de a încorona pe cei victorioşi".

 

În 1904, la Saint-Louis sunt admişi la jocuri şi atleţi din Africa şi Asia, chiar şi indieni americani, dar nu pentru promovarea principiilor egalităţii rasiale, ci pentru a-i ridiculiza pe cei din alte continente în comparaţie cu superioritatea rasei albe. Coubertin s-ar fi opus acestui lucru, deşi unele declaraţii ale sale dovedesc că era pătruns – ca mulţi de pe atunci – de unele idei rasiste. El scrie, de pildă, în 1901: "teoria egalităţii pentru toate rasele umane duce la o politică contrară progresului colonial. Fără a ne coborî până la sclavaj sau la o forma de servitute, rasa superioară are deplină dreptate când refuză rasei inferioare anumite privilegii ale vieţii civilizate".

 

Confuziile din concepţiile lui de Coubertin asupra sportului olimpic au apărut mai evident cu ocazia Jocurilor de la Berlin din 1936, când şi-a exprimat într-o scrisoare admiraţia pentru Hitler ("…el e şeful unei lumi noi ce se ridică…"). De altfel, nici Germania Naţional-Socialistă nu a rămas datoare, propunându-l pe de Coubertin pentru premiul Nobel, care nu i-a fost, însă, acordat lui.

 

Fondatorul Jocurilor Olimpice moderne a fost o figură discutabilă, admirată fără rezerve de unii, contestată de alţii, dar care întreaga sa viaţă a urmarit un ideal, cel al pregătirii omului pentru o societate paşnică şi stabilă, în care cultura, comunicarea şi comerţul să poată funcţiona fără obstacole.

 

 

SURSĂ: RightWords.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.