Jump to content

Cuvinte inflexibile, oameni inflexibili.


Elena
 Share

Recommended Posts

Perspectiva noastră despre viaţă (scenariul nostru de viaţă) este exprimată prin cuvintele pe care le folosim. Felul în care ne percepem pe noi înşine, pe ceilalţi sau lumea în general transpare din cuvintele pe care le folosim.

Cuvintele inflexibile sunt cele care arată o perspectivă rigidă asupra vieţii. Câteva dintre aceste cuvinte inflexibile pe care le folosim sunt: trebuie, niciodată, mereu, dacă X, atunci Y, etc.

Dacă inflexibil este ceva ce nu se îndoaie, cuvintele inflexibile sugerează faptul că cel care le foloseşte este şi el rigid în perspectivele sale şi nu se îndoieşte de veridicitatea crezurilor sale. Practic, aceste afirmaţii sugerează existenţa unor gânduri iraţionale, adesea preluate de la figurile parentale din copilărie.

Iată câteva exemple pentru a ilustra modul în care folosim aceste expresii..

  • Trebuie să faci pe plac altora ca să ai prieteni.
  • Niciodată să nu ai încredere în nimeni, oamenii până la urmă te trădează.
  • Mereu mi se întâmplă doar mie lucruri rele.
  • Dacă greşesc, atunci asta înseamnă că sunt un idiot, sau Dacă am să fiu bogat atunci am să fiu fericit.

 

image.png.67568f75cc315a2e34dd5735844d616d.png

 

Sigur că nu trebuie neapărat să facem pe plac altora pentru a avea prieteni. Se întâmplă adesea ca ceilalţi să ne placă aşa cum suntem, fără să trebuiască să facem ceva deosebit pentru a ne bucura de prietenia lor.

Sigur că, chiar dacă oamenii uneori ne trădează, asta nu înseamnă că niciodată nu putem avea încredere în nimeni.

De asemenea, desigur că nu ni se întâmplă mereu şi doar nouă lucruri rele, chiar dacă în anumite momente asta este impresia pe care o avem.

Şi, în fine, condiţionarea care aduce şi ea nefericire: Dacă am să fiu bogat atunci am să fiu fericit. Sigur că sunt mulţi oameni care nu sunt bogaţi, însă cu toate astea duc o viaţă satisfăcătoare şi chiar fericită. A avea bani mulţi sau a avea bani puţini, ambele pot spori anxietatea, sau pot aduce alte stări psihologice neplăcute.

Banii pot contribui la fericire, însă nu sunt o garanţie în acest sens. Nu sunt unica cale spre fericire.

Rigiditatea în perspectivele noastre aduce cu sine nu doar bătăi de cap, ci ne poate chiar băga în depresie.

A fi flexibil nu înseamnă a renunţa la valorile tale.

Să fim flexibili înseamnă să putem pune sub semnul întrebării credinţele noastre şi să putem vedea realitatea, aşa cum este ea. Pentru a putea face acest lucru este nevoie de muncă, uneori chiar de psihoterapie, însă este un proces care merită parcurs pentru că ne poate ajuta să ne bucurăm mai mult de viaţă.

În încheiere, vă las cu un citat din scrierile lui Nietzsche: „Tu ai calea ta. Eu am calea mea. În ceea ce priveşte calea dreaptă, calea corectă, singura cale, aceasta nu există.

 

 

sursa: iosifszenasi

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.