Jump to content

Alimente bogate în fier recomandate în anemie


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Alimente bogate in fier recomandate in anemie

 

Imagini pentru poze alimente fier

 

 

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune care se manifesta prin prezenta unei cantitati mici de celule rosii sanatoase in sange, pentru a transporta oxigenul necesar in tesuturile organismului. Persoanele care sufera de anemie se simt in permanenta obosite si slabite. Exista multe forme de anemie, fiecare avand cauze proprii. Aceasta afectiune poate fi una temporara sau pe termen lung, iar formele sale pot fi de la cele mai usoare pana la cele mai severe. 
 
Anemia prin deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie la nivel mondial. Maduva osoasa are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Fara cantitatea de fier adecvata, corpul nu poate produce suficienta hemoglobina pentru celulele rosii din sange. 
 
Exista si alte tipuri de Anemie:
 
Fara suplimente de fier, acest tip de anemie apare la multe femei gravide. Este, de asemenea, cauzata de pierderea de sange, cum ar fi de la sangerarile menstruale abundente, ulcer, cancer si utilizarea  regulata a unor suplimente pentru durere, in special aspirina.

 

Cum se manifesta anemia prin deficit de fier?

Initial, anemia prin deficit de fier poate fi atat de usoara incat sa nu fie observata. Dar, pe masura ce devine mai grava, iar nivelul de fier scade, anemia se inrautateste si simptomele se intensifica. Printre semnele si simptomele de anemie prin deficit de fier se numara:
  • Oboseala extrema
  • Slabiciune
  • Piele palida
  • Dureri toracice, batai rapide ale inimii sau dificultati de respiratie
  • Dureri de cap, ameteli sau halucinatii
  • Maini si picioare reci
  • Inflamatie sau durere la nivelul limbii
  • Unghii fragile
  • Pofta neobisnuita pentru produse ca inghetata sau amidonul
  • Apetit scazut, in special la sugari si la copiii cu anemie prin deficit de fier
  • Lipsa de fier din organism poate avea mai multe cauze, de la incapacitatea organismului de a asimila fierul si pana la lipsa de fier din dieta. Organismul isi ia cantitatea de fier necesara din alimentele consumate. 
 
Daca dieta este slaba in continutul de fier, in timp, corpul va suferi un deficit de fier. Pentru cresterea si dezvoltarea corecta, sugarii si copiii au nevoie de fier in dieta lor si nu numai. Cand consumati alimente cu fier, acesta este absorbit in organism, in principal, prin partea superioara a intestinului subtire. 
 
Exista doua forme de fier dietetic: heme si nonheme. Fierul heme este derivat din hemoglobina. Se gaseste in alimente care contineau initial hemoglobina, cum ar fi carnea rosie, pestele si carnea de pasare. Carnea de pasare si fructele de mare contin atat heme, cat si nonheme. Corpul absoarbe cea mai mare cantitate de fier din surse heme, iar majoritatea fierului nonheme este cel provenit din plante.
 
 
Alimente bogate in fier recomandate in anemie
Exista numeroase alimente bogate in fier, care sunt esentiale si trebuie introduse in dieta fiecaruia, indiferent ca e vorba de adulti sau copii.
 
Spanacul – ofera multe beneficii pentru sanatate si are un continut scazut de calorii. 100 grame de spanac gatit contin pana la 3,6mg de fier. Desi acest tip de fier nu este foarte bine absorbit de organism, acesta contine si o cantitate mare de vitamina C. Acesta este un lucru foarte important deoarece vitamina C creste semnificativ absorbtia de fier. 
 
Ficatul si alte tipuri de organe – sunt bogate in fier. In aceasta categorie intra si rinichii, creierul si inima. De exemplu, 100 grame de ficat de vita contin 6,5mg de fier. Carnea de organe este, de asemenea, bogata in proteine, vitamina A si vitamina B. 
 
Leguminoasele – contin numeroase substante nutritive. Unele dintre cele mai comune tipuri de legume bogate in fier sunt: fasolea, lintea, nautul, mazarea si soia. Sunt o sursa excelenta de fier pentru vegetarieni. 200 grame de linte gatita contine 6,6mg de fier. De asemenea, acestea contin folat, magneziu si potasiu. Pentru a maximiza absorbtia consumului de fier, este important sa consumati legume bogate in vitamina C, cum ar fi rosiile sau fructele, ca citricele.
 
Carnea rosie – este foarte nutritiva. 100 grame de carne rosie tocata contin pana la 2,7mg de fier. De asemenea, contine proteine, zinc, seleniu si mai multe vitamine B. Cercetatorii au sugerat ca deficitul de fier poate fi mai putin probabil sa apara la persoanele care consuma in mod regulat carne rosie. In plus, carnea rosie poate deveni un aliment foarte important pentru persoanele cu anemie sau care sunt predispuse la anemine. 
 
Semintele de dovleac – sunt o gustare ideala pentru oricine. O portie de 100 grame de seminte de dovleac contine 4,2mg de fier. Sunt recomandate ca gustare pentru persoanele cu anemie. 
 
Quinoa – o pseudocereala cu continut ridicat de fier. O ceasca de 100 grame contine 2,8mg de fier. In plus, nu contine gluten si contine mai multe proteine decat alte boame, precum si folat, magneziu, cupru si mangan. Poate fi un preparat ideal pentru persoanele cu anemie si poate fi consumata in acelasi moment al zilei. 
 
Carnea de curcan – este un aliment sanatos si o sursa buna de fier. O portie de 100 grame de carne de curcan contine 2,3mg de fier. Consumul de carne de curcan este recomandat persoanelor care sufera de anemine, pentru continutul sau de fier si pentru ca ajuta la prevenirea masei musculare in timpul pierderii in greutate. 
 
Broccoli – este o leguma foarte hranitoare, iar in 100 grame de broccoli se gaseste 1mg de fier. In plus, contine si vitamina C, lucru care ajuta la absorbtia de fier a organismului. Este un aliment bun pentru persoanele cu anemie, datorita continutului de fier, dar si a continutului de fibre, acid folic si vitamina K. 
 
Fructele de mare – sunt foarte gustoase si hranitoare. Toate crustaceele sunt bogate in fier, dar scoicile, stridiile si midiile sunt surse deosebit de bogate in fier. De exemplu, 100 grame de fructe de mare contin 28mg de fier. Cu toate acestea, continutul de fier al scoicilor este variabil, iar unele tipuri pot contine cantitati mai mici de fier. Fructele de mare sunt benefice unei persoane care sufera de anemie si datorita continutului bogat de substante nutritive, care s-au dovedit a creste nivelul de colesterol bun. Chiar daca exista unele retineri in cazul consumului de frcute de mare, din cauza mercurului si a toxinelor ce pot fi prezente in acestea, beneficiile consumului de fructe de mare depasesc cu mult riscurile.
 
Tofu – este un aliment pe baza de soia, foarte popular in randul vegetarienilor. In jur de 100-126 grame de tofu contin 3,6mg de fier, dar si o buna cantitate de tiamina si minerale, printre care calciu, magneziu si seleniu. Un plus il reprezinta cantitatea mare de proteine pe care le contine, ideale pentru persoanele cu anemie. 
 
Ciocolata neagra – este delicioasa si nutritiva. O bucata de ciocolata de 28 grame contine pana la 3,3mg de fier. Este important sa se consume ciocolata neagra cu cel putin 70% cacao, deoarece contine numeroase cantitati de cupru si magneziu, dar si de fibre prebiotice, benefice persoanelor cu anemie. 
 

 

Diete bogate in fier care combat anemia

Un plan de dieta pentru anemie trebuie sa inlcuda un echilibru sanatos al alimentelor bogate in fier, cum ar fi legumele cu frunze, carne, nuci si seminte, dar si cereale fortificate pentru micul dejun. De asemenea, este esential sa includeti alimente care pot imbunatati absorbtia de fier a organismului si sa evitati alimentele care pot interfera cu acest proces.
 
Medicul este cel care va poate ajuta sa creati un plan alimentar care sa va satisfaca nevoia de fier, dar si sa consumati alimente care sa sustina acest proces. Planul de mai jos este dezvoltat pentru a arata ce poate consuma o persoana care se confrunta cu anemia. 
 
Micul dejun:
  • Cereale fortificate cu fier si un pahar de suc proaspat de portocale.
  • Capsune cu iaurt cu continut scazut de grasimi si o mana de seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui. / Ceaiul si cafeaua inhiba absorbtia de fier si nu trebuie consumate in timpul mesei
Masa de pranz:
  • Un sandvis cu carne de vita pe gratar, frunze de macris si paine prajita./ Pastrav afumat sau somon, cu branza topita si spanac.
Masa de seara:
  • Mazare cu cartofi fierti, broccoli fiert si sunca./ O tocana care inlcude rinichi, naut, mazare, rosii conservate, ceapa, ardei rosu si usturoi, insotita de o branza cu continut scazut de grasime.
 
Alimente pe care sa le evitati pentru a nu interfera cu absorbtia fierului:
 
  • Ceai si cafea
  • Lapte si unele produse lactate
  • Alimente care contin tanini, cum ar fi strugurii sau porumbul
  • Alimente bogate in gluten, cum ar fi pastele si alte produse facute din greu, secara, ovaz sau orz
  • Alimente care contin acid fitic, cum ar fi orezul brun si produsele din grau integral
  • Alimente care contin acid oxalic, cum ar fi alunele si patrunjelul. 
 
In ceea ce priveste cantitatea de fier pe care o putem consuma intr-o zi, exista si pentru aceasta unele limite, in functie de cateva aspecte. Barbatii si femeile de peste 50 de ani au nevoie de cel putin 8mg de fier pr zi, in timp ce femeile cu varsta sub 50 de ani au nevoie de cel putin 18mg de fier pe zi. 
 
Nu trebuie sa consumati mai mult de 45mg de fier pe zi, pe care sa il luati din suplimente, alimente, deoarece acest lucru ar putea provoca simptome de toxicitate. Persoanele cu hemocromatoza trebuie sa urmeze o dieta cu continut scazut de fier si sa consume doar cantitatea de fier recomandata de medicul lor.
 
Majoritatea oamenilor nu ar trebui sa isi faca griji ca asimileaza prea mult fier din alimente. Chiar si cele mai bune surse de hrana contin aproximativ 5mg de fier pe portie, in timp ce majoritate alimentelor contine mai putin de 3mg pe portie. Deficitul de fier este mai probabil decat toxicitatea fierului din elimente. 
 
Semnele de exces de fier include ameteli, oboseala, cefalee, scadere in greutate, varsaturi, greata si dificultati de respiratie. Consumul de prea mult fier face, de asemenea, mai dificil pentru organism sa absoarba zinc. De-a lungul timpului, un exces de fier va poate afecta ficatul si alte organe, ducand chiar la aparitia artritei si la problemele cardiace. 
 
 

Pentru ce boli este recomandat consumul de alimente bogate in fier

Fierul este un mineral esential, ceea ce inseamna ca trebuie sa consumati regulat alimente care sa aiba in continutul lor fier. Cel mai probabil, medicul va recomanda sa consumati alimente bogate in fier in cazul in care sunteti pe punctul de a va confrunta cu anemia, daca aveti anemie sau daca nivelul de fier din sange este unul scazut. 
 
In plus, fierul este benefic in cazul persoanelor care au probleme cu pielea. Fierul este un co-factor vital pentru proteinele si enzimele implicate in metabolismul energetic, respiratie, sinteza ADN, stoparea ciclului celular si apoptoza. Fiziologia normala a fierului in piele este complexa si nu este clar inteleasa. 
 
Se stie ca nivelurile de fier din epiderma normala sunt considerate a varia. In cadrul dermei normale, nivelurile de fier variaza si sunt considerate in crestere in procesul de imbatranire. Mai mult, proteinele cu continut ridicat de fier au functii specifice, cum ar fi metabolismul colagenului.
 
Anemia este o problema care nu trebuie ignorata si pe care trebuie sa o tratati cu seriozitate. Poate avea efecte adeverse grave, ce va pot pune viata in pericol. Vizita la medic nu este optionala, in special pentru ca anemia prin deficit de fier nu se poate diagnostic acasa si in niciun caz nu se poate trata de la sine. 
 
In plus, in cazul in care suspectati ca va confruntati cu anemia prin deficit de fier, nu incepeti sa consumati in exces alimente cu continut bogat de fier. Puteti ajunge in tabara adversa si sa aveti un continut de fier mult prea ridicat in organism, care va va afecta sanatatea. Evitati orice dieta bogata in fier pe care o auziti de la prieteni sau familie si incercati sa tineti cont de sfaturile medicului. 
 
 
Sursa: docbook.ro
 
Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.