Jump to content

Conduci o bicicletă, trotinetă sau căruță și folosești telefonul mobil? Amenda este de minim 870 lei


Madalin
 Share

Recommended Posts

Caruta telefon mobil Avocatoo

 

Începând de sâmbătă, dacă ești mândru birjar de căruță, te plimbi cu o trotinetă sau o bicicletă și folosești telefonul mobil, riști o amendă de cel puțin 870 lei.

Nu o zicem noi, ci Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, care a intrat în vigoare la 16 august 2019 și începe să se aplice de sâmbătă, 12 octombrie 2019.

 

Prin modificarea Codului Rutier (pe care îl găsești gratis, actualizat, la finalul articolului), cei care folosesc telefonul mobil (adică nu doar vorbesc la el) și au nevoie de un permis auto pentru conducerea vehiculului riscă amenzi cuprinse între 870 lei și 1.160 lei.

 

Șoferii auto sunt mai blând sancționați pentru folosirea telefoanelor mobile

 

Culmea, dacă conduci un vehicul pentru care ai nevoie de permis auto, cum ar fi o … mașină, amenda este mai mică, de până la 725 lei. Însă poți primi 4 puncte penalizare și chiar eventual să rămâi fără permis, ceea ce contrabalansează. Amenda nu se aplică doar pentru vorbit la telefon. Ci și pentru orice fel de folosire a dispozitivelor: uitat pe rețele sociale, dat e-mailuri, modificat documente, căutat ceva pe hartă, un selfie etc. Nu vei putea folosi nici tabletele. Sau vreun Kindle. Și nici laptopuri. Prevederile se referă la ”orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

 

Asta înseamnă că nu vei putea folosi în trafic:

 

  • tablete;
  • camere de filmat ”smart”;
  • e-readere;
  • laptopuri portabile și ultraportabile etc.

 

Interdicția de a folosi telefoanele mobile se aplică doar în mișcare. Totuși, vestea bună este că dacă staționezi, poți folosi telefonul mobil fără probleme. Modificările se referă la vehiculele aflate în mișcare, așadar poți folosi telefonul mobil dacă te-ai oprit pe undeva, inclusiv în trafic. Atenție însă că dacă mergi cu o viteză de 5 km/h bară la bară prin trafic înseamnă că te afli în mișcare (chiar dacă mergi ca un melc).

Prin urmare, vei mai putea folosi telefonul mobil ca să te uiți pe Facebook sau Instagram sau să dai vreun e-mail doar când stai efectiv la semafor sau ești complet blocat în trafic.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.