Jump to content

Indoor cycling – o alternativa de pedalat pentru orice anotimp


Madalin
 Share

Recommended Posts

Athlete-Lab-Studio-Bikes-2-lo-630x420.jpg

 

Asa cum timpul a devenit o problema in ziua de astazi sau locurile dintr-o aglomerare urbana care se preteaza pentru activitati sportive in aer liber sunt limitate, ne face pe noi toti, fie sportivi amatori, fie sportivi ocazionali, sa cautam alternative cat mai rapide si eficiente pentru a capata tonusul sau a mentine forma sportiva mult dorita. Aceste metode de antrenament sunt livrate de regula de sportivii profesionisti si sunt practic niste simulatoare pentru activitatea de baza din outdoor. Unul dintre avantaje este ca poti combina astfel de antrenamente derivate, alegand un set de antrenamente complementare.

 

Referitor la ciclism, desi orice ciclist isi doreste sa pedaleze printre lanuri colorate, sa aiba parte de panorame inedite dupa o catarare muncita, off-road sau pe sosele serpuite si valurite si sa beneficieze de intervalele oferite de natura, acest fapt nu este posibil din cauza factorilor amintiti mai sus sau din cauza conditiilor climatice din Romania ce nu permit activitati in aer liber pe toata durata intregului an. Astfel exista moduri de antrenament care au nevoie bineinteles de logistica proprie pentru a simula pedalatul. Un astfel de antrenament, despre care as vrea sa dezvolt este indoor cycling-ul sau spinning-ul (cu mici diferente de ordin tehnic in ceea ce priveste bicicletele stationare utilizate, dar care nu e cazul sa fie mentionate acum) care se alatura roller-ului, home trainer-ului, group turbo sau wattbike sessions (ultimele doua fiind o combinatie intre indoor cycling si home trainer intr-o locatie special amenajata, cu proiectii video, o experienta care ar merita cu siguranta incercata, insa nu am auzit sa existe inca in Romania).

 

Athlete Lab Studio Bike London – Wattbike Sessions

 

Asadar indoor cycling-ul nu lipseste in ultimul timp din programul majoritatii salilor mai mari de fitness care ofera ore de aerobic fiind un cardio (HIT) ce se bucura de o crestere a popularitatii datorita simplitatii aparente si totodata eficientei sale. Exercitiul se desfasoara pe niste biciclete stationare ajustabile ce imita pozitia pe o bicicleta clasica, cu incarcatura pedalelor reglabila dintr-un surub pozitionat la indemana, pe ritm de muzica si este condus de un instructor care se pozitioneaza de regula in oglinda, in fata clasei. Instructorul structureaza antrenamentul dupa stilul propriu si obiectivele propuse, alege tipul de muzica ce dicteaza cadenta la care se pedaleaza si indica pozitia de pedalare. Desi inevitabil accentul este pus pe partea inferioara a corpului, exista si tipuri de antrenament care sa angreneze mai mult si partea superioara, iar de obicei intregul program nu depaseste 60 de minute (40-50 minute pedalat efectiv, iar restul in functie de instructor cu stretching-ul de inceput, cat si de final care nu ar trebui sa fie cantitate neglijabila).

 

Acum ca am terminat cu partea obiectiva descriind sumar indoor cycling-ul, as vrea sa trec la cea subiectiva si spuneam mai sus ca este aparent simplu deoarece poti gasi o complexitate mai mare decat ceea ce pare la o simpla privire, intrucat pe langa componenta fizica, pentru un antrenament cu adevarat reusit este importanta si cea psihica. Este foarte important sa incerci sa intri in antrenament si sa fii conectat la ritmul impus de muzica si de instructor, iar avand incarcatura pedalelor la propria latitudine poti ramane concentrat pe mentinerea cadentei impuse. Aici se poate diferentia un instructor bun fata de cel care este doar un bun sportiv in aceasta disciplina, intrucat bicicleta tot stationara va ramane si nu iti poate demonstra ca te lasa in urma si nici nu este acesta scopul, in ultima instanta scopul lui este sa te motiveze deoarece el nu are control direct asupra cadentei tale sau a incarcaturii pedalelor, iar totul depinde de capacitatea acestuia de a interactiona cat mai mult, creand diferite automatisme si folosind trucuri pentru a mentine o atmosfera care sa te ajute sa iti depasesti pragurile psihologice. Sigur, la primele ore poti fi putin debusolat sau ti se poate parea prea usor sau prea greu, dar odata ce intri in atmosfera vei avea antrenamente din ce in ce mai reusite si mai eficiente. Calitatea sonorizarii si cat mai multi participanti sunt alte doua ingrediente pentru o ora de succes.

 

Si pentru ca vorbeam in deschiderea articolului de sportivi de performanta, iar la final despre ceea ce inseamna un instructor de indoor cycling bun in opinia mea, m-am gandit sa nu mai caut doi oameni, asa ca l-am rugat pe Alex Stancu sa scrie cateva cuvinte:

 

          Salutare in primul rand, si multumesc pentru oportunitatea de a transmite cateva idei in materie de sport.

     Este evident, ca foarte multi oameni aleg sportul de orice natura ar fi el, si sunt mult mai receptivi cand vine vorba despre o  alimentatie echilibrata si continuitatea in acest sens

      Indoor cycling-ul, categoric a devenit un trend pe la noi avand la baza usurinta de a putea fi practicat de majoritatea persoanelor ( cam de orice varsta ) venind la pachet cu o multitudine de beneficii:

 

  • antrenament organizat sub stricta supraveghere a antrenorului
  • antrenament cardio cu o actiune benefica pentru miocard
  • arderea unui numar relativ mare de calorii
  • ajuta la activarea metabolismului ceea ce are ca scop arderea tesutului adipos
  • poate fi folosit si in mentinerea formei sportive, de catre sportivii profesionisti pe intreaga perioada rece, iar exemplele pot continua.

 

     Ce trebuie sa avem in vedere insa, este ca acest tip de antrenament cardio actioneaza intr-un procent foarte mare pe trenul inferior (zona abdominala, muschii fesieri, picioare) si de aceea, o varietatea mai larga a tipului de antrenament poate activa si zona superioara ajutand la dezvoltarea mobilitatii, tonifierea musculaturii cat si dezvoltarea masei musculare.

 

     Pana la urma, placerea de a face sport trebuie sa existe in orice tip de antrenament ne-am alege, iar perseverenta si o alimentatie echilibrata vin la pachet cu evolutia formei fizice pe care cu siguranta toti dintre noi ne-o dorim.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.