Jump to content

Tulburarea de personalitate borderline.


Elena
 Share

Recommended Posts

Ce este tulburarea de personalitate borderline?

Așa cum și numele ei spune, în acest caz este vorba despre o tulburare a personalității.

Personalitatea este ceva propriu unei persoane și o distinge ca individualitate. Este un ansamblu de trăsături morale sau intelectuale prin care se remarcă o persoană. Este felul personal de a fi al cuiva. O caracteristică importantă a personalității este stabilitatea ei. Oamenii nu se schimbă radical de pe o zi pe alta.

Tulburarea personalității se manifestă prin fluctuații în emoții și atitudini pe care ceilalți le-ar putea considera ieșite din comun, ciudate. Mai multe despre asta în cele ce urmează.

Cuvântul borderline vine din limba engleză, iar o traducere directă ar fi „linie demarcatoare.” Acest cuvânt din denumirea tulburării are rolul de a sublinia dificultatea pacientului de a vedea „culorile” vieții, pacientul tinzând mai degrabă către o viziune de tip alb-negru.

 

image.png.4e3b1ff58aa2ea164790255666fb8ac1.png

 

Această tulburare este descrisă în manualul de diagnosticare folosit de specialiști (DSM – The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) și afectează modul în care persoana gândește, se comportă și relaționează cu ceilalți oameni.

Tulburările de personalitate

Există un număr destul de mare de tipuri de tulburări de personalitate, motiv pentru care ele sunt organizate pe diferite grupuri, denumite de specialiști clustere. Tulburarea de personalitate borderline se regăsește în clusterul B, împreună cu tulburarea antisocială, histrionică și narcisică.

O caracteristică generală a tulburărilor din clusterul B este dificultatea de a gestiona emoțiile. Această dificultate de gestionare a emoțiilor duce la probleme relaționale. Cei din preajma persoanei care prezintă această tulburare ar putea-o considera prea sensibilă emoțional, dramatică, ilogică în emoții sau manipulatoare.

Care sunt caracteristicile tulburării borderline?

Caracteristicile, pe scurt, sunt: sensibilitate interpersonală, dificultate în gestionarea emoțiilor și a comportamentului și o tulburare a imaginii de sine.

Sensibilitatea interpersonală se manifestă prin teama de abandon, instabilitatea relațiilor și senzația de gol interior. Pacientul trăiește o intensă frică de abandon și adesea chiar este abandonat pentru că are tendința intermitentă de a idealiza și de a devaloriza pe ceilalți la intervale relativ scurte de timp. Indiferent dacă pacientul este într-o relație de cuplu sau nu, poate persista o senzație inexplicabilă de gol interior.

Emoțiile pacientului pot fi disfuncționale, în sensul că poate exista o instabilitate afectivă, uneori o furie intensă și greu de controlat, ca reacție la întâmplări care pentru alți oameni nu ar reprezenta ceva deosebit.

De asemenea, poate exista o impulsivitate în privința comportamentelor autovătămătoare. Această impulsivitate se poate manifesta sub forma cheltuielilor nesăbuite, relațiilor sexuale ocazionale, abuzului de substanțe, conducerea riscantă a autoturismului sau mâncare compulsivă. Pacientul poate aduce în discuție gânduri de suicid sau de autovătămare, iar unii pacienți pot ajunge chiar să le pună în practică.

Persoana diagnosticată cu tulburare borderline poate prezenta și o tulburare a sinelui. Această tulburare a sinelui se manifestă printr-o imagine de sine instabilă sau distorsionată și depersonalizare (uneori cu ideație paranoidă în momentele de stres accentuat).

Tulburarea de personalitate borderline și tulburarea de personalitate bipolară sunt adesea confundate între ele chiar și de specialiști, ceea ce face ca diagnosticarea să fie puțintel mai dificilă dacă nu analizăm cu atenție fiecare caz și dacă nu vedem pacientul de mai multe ori. Deși cele două diagnostice sunt asemănătoare pe alocuri, vorbim despre două diagnostice diferite. Într-un articol viitor am să abordez și tulburarea bipolară și voi scoate în evidență și diferențele dintre cele două.

Celebrități cu tulburare borderline

Iată câteva personalități celebre care este posibil să fi avut sau să aibă tulburare borderline: Marilyn Monroe, Lady Gaga, personajul Blanche DuBois din „Un tramvai numit dorință.”

Menționez aici și pe Marsha Linehan, psiholog și autor american, creatoarea terapiei dialectic comportamentale – un tip de psihoterapie care combină știința comportamentală cu concepte budiste precum acceptarea și mindfulness-ul – care a recunoscut recent că și ea a avut această tulburare de personalitate.

 

Tratamentul tulburării de personalitate borderline

În cazul în care v-ați regăsit personal în descrierea tulburării sau cunoașteți pe cineva care credeți că ar putea avea acest diagnostic, este important să știți că nu este nevoie să suferiți în singurătate. Apelați cât mai curând la ajutor de specialitate. În acest caz, ajutor de specialitate înseamnă în mod special psihoterapia (preferabil cu un psihoterapeut care are și experiență clinică) și uneori medicația psihiatrică.

Specialistul trebuie consultat cât mai curând deoarece această tulburare nu va trece de la sine și, așa cum probabil ați dedus din prezentarea de mai sus, dacă nu cumva știți deja din propria experiență, viața pacientului nu este una ușoară, existând un nivel foarte mare de stres, serioase riscuri de deteriorare a relațiilor interpersonale, și chiar un risc crescut de autovătămare sau chiar suicid, atunci când pacientul trage concluzia că nu este iubit.

Vestea bună este că apelând la psihoterapie, simptomele pot fi controlate foarte bine sau se pot chiar remite.

 

 

sursa: iosifszenasi

 

Link to comment
Share on other sites

  • Elena locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.