Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Despre piratarea cărților și admiterea în profesiile juridice


Madalin
 Share

Recommended Posts

image.jpeg.26695e10207a38eb94f047b6488172f0.jpeg

 

Avand in vedere numarul mare de studenti de la facultatile de drept care doresc sa urmeze o cariera de avocat sau magistrat, devine usor de inteles ca intre acestia este o concurenta acerba, fiind de multe ori tentati sa recurga la mijloace ilegale pentru a obtine un avantaj in fata celorlalti.

 

O asemenea situatie s-a creat in legatura cu materialele de specialitate, destinate admiterii in profesiile juridice, si fac referire aici la carti, carti care au autori, autori care se bucura de drepturi, dupa cum ar trebui sa stie orice absolvent de Drept. Situatia expusa in randurile urmatoare nu face altceva decat sa ridice semne de intrebare cu privire la viitorii juristi.

 

Va scriu acest mesaj intrucat in grupul pe care il administrati sau in care sunteti membri circula intens mai multe copii pirat ale unor carti publicate de Editura Hamangiu, carti protejate legal, potrivit reglementarilor in materie de copyright si drepturi de autor. Colegii mei din cadrul editurii au contactat pe unii dintre dumneavoastra, cerandu-le sa inceteze aceasta practica ilegala si care ne afecteaza serios drepturile patrimoniale, atat ale editurii, cat si ale autorilor respectivelor carti.

 

Inainte de a ma ”lua de urechi si a iesi afara”, doresc sa va atrag atentia asupa catorva aspecte:

 

1. Din punct de vedere juridic, detinerea si distribuirea de copii ilegale ale cartilor protejate prin copyrigt reprezinta infractiune. Nu insist cu amanunte, prezumand ca mai toti cei din grup aveti studii juridice, de vreme ce va pregatiti sa deveniti magistrati, avocati etc. Imi imaginez ca, printre materiile studiate in facultate, se afla si Dreptul proprietatii intelectuale, deci cunoasteti cu totii cadrul legal aplicabil. Daca nu, va invit sa studiati cel putin dispozitiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

 

Poate ca nu ati aflat pana acum si de aceea pareti surprinsi daca va acuzam ca detineti si distribuiti copii ilegale ale unor carti. Haideti sa ne lamurim:

 

Ce inseamna copie ilegala a unei carti? Inseamna orice copie obtinuta altfel decat prin mijloace legale (cumparare, imprumut sau cadou, de la cineva care, la randul sau, a dobandit respectiva copie in mod legal). Faptul ca o carte a fost tiparita pe hartie, iar dumneavoastra detineti si share-uiti o copie electronica a acelei carti, scanata sau obtinuta prin sustragerea din anumite baze de date, nu face nicio diferenta, tot copie ilegala se numeste. Substanta si valoarea unei carti nu este data de hartia sau fisierul electronic prin care ea «ajunge la cunostinta publica», cum zice legea. Nu, substanta si valoarea unei carti este data de informatia pe care o contine, precum si de modul original in care este structurata si expusa acea informatie.

 

Ce inseamna distribuire ilegala a unei carti? Din nou, Legea nr. 8/1996 – art. 139 ind. 8: Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte retele de calculatoare, fara drept, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi …., indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice mod sau in orice moment ales in mod individual.

 

Fara alte detalii, va rog pe fiecare sa cititi cu atentie dispozitiile legale (pe care sunt convins ca veti sti unde sa le gasiti) si sa va ganditi foarte bine la consecintele juridice ale faptelor dumneavoastra.

2. Din punct de vedere moral si social, mi se pare absolut surprinzator faptul ca niciunii dintre dumneavoastra nu pareti a fi deranjati de conotatia ilegala a acestui lucru: detineti si share-uiti carti dobandite prin furt. Daca luati o paine dintr-un magazin si nu o platiti, se cheama ca ati furat. Indiferent ca sunteti sau nu de acord, legea romana zice ca da. Daca va duceti intr-o librarie si luati o carte, pe care uitati sa o platiti, se cheama, de asemenea, ca ati furat. Iar daca scanati si distribuiti o carte asupra careia nu aveti drepturi, tot furt se cheama, chiar daca nu v-a vazut nimeni.

 

Refuz sa cred ca oameni care nu fac o distinctie simpla intre legal si ilegal vor fi judecatorii sau avocatii care maine vor judeca sau vor apara justitiabili, inclusiv pentru infractiuni de furt. Iar daca faceti aceste distinctii si nu va pasa, atunci este cu atat mai grav. Cartile pe care dumneavostra le copiati si le distribuiti gratuit cu lejeritate reprezinta munca unui numar mare de oameni – a unor echipe de autori, editori, programatori etc, care investesc mult efort, timp si bani pentru a edita si produce respectivele carti. Furandu-le, ii lipsiti pe toti acesti oameni de rezultatul muncii lor.

 

Cum ar fi, stimate Domnule Eu sunt Stefan, daca dumneavoastra, ca avocat, v-ati trezi in urmatoarea situatie: un client va angajeaza sa-i redactati o actiune sau un contract, pentru care conveniti sa va plateasca o suma de bani. Munciti pe branci o zi sau o saptamana, finalizati documentul si, intr-o noapte, cineva va sustrage de pe birou actiunea/contractul, iar a doua zi clientul nu va mai plateste, pe motiv ca el oricum a primit documentul de la un prieten si, in consecinta, nu mai are nevoie de serviciile dumneavoastra. Va mai si ameninta ca, daca va ocupati «cu alte mizerii» si mai pretindeti vreun drept, e posibil sa aveti parte si de «surprize»! V-ar conveni? E vreo diferenta intre aceasta situatie si practicile din grupul dumneavoastra, de a copia si shar-ui carti pe care nu aveti drept?

 

Multumim pentru urarea: ”sper sa dea faliment K!” E foarte posibil, daca rata de piraterie a cartilor juridice continua in acest ritm. Dar, daca editurile dau faliment, daca mai dau faliment si alte zeci, sute sau mii de companii din Romania, ale caror produse sunt furate constant, in loc sa fie cumparate, atunci dumneavoastra cine va mai plateste onorariile pentru avocatura de drept comercial, dreptul penal al afacerilor si drept societar? Probabil Oltchim si Hidroelectrica…

 

Oameni buni, chiar nu intelegeti ca noi toti, cei care alcatuim aceasta comunitate numita Romania, suntem conectati intre noi si depindem mereu unii de ceilalti? Ca sa putem fi platiti fiecare pentru activitatea noastra, trebuie ca si noi sa fim dispusi sa-i platim pe altii pentru munca lor. Daca nu sunteti dispusi sa platiti nimic pentru produsele si serviciile pe care le consumati, pentru a avea acces la carti si la educatie de calitate, atunci asumati-va ca veti avea toata viata onorarii de mizerie, salarii minime si ca veti trai intr-o tara mereu corupta, fara Infrastructura, fara Justitie, fara Sanatate si fara Educatie.

3. Daca pentru dumneavoastra cineva care-si apara drepturile inseamna ca „se ocupa cu alte mizerii”care trebuie pedepsite, iar persoanele respective sunt niste “nesimtiti” care trebuie “speriati” si vor avea parte de „surprize”, atunci cu siguranta ca v-ati gresit cariera.

 

In toata activitatea desfasurata de noi am incercat sa venim in sprijinul actualilor si viitorilor juristi, editand carti si publicatii cat mai bune. Sa nu credeti ca noi traim pe Luna si nu cunoastem situatia economica din Romania. Stim foarte bine ca, de multe ori, preturile cartilor sunt inacccesibile studentilor si celor aflati la inceput de cariera. Tocmai de aceea, am incercat sa tinem preturile cat mai jos, astfel incat aceste carti sa fie accesibile unui numar cat mai mare de cititori, iar cititorii nostri au decis intotdeauna, in cunostinta de cauza, daca informatia pe care o oferim le este utila sau nu. Ne pare rau, dar cartile pe gratis nu le putem oferi si nici nu putem permite ca ele sa fie piratate la nesfrasit, tocmai ca sa nu ajungem la faliment.

 

Daca nu vom da faliment, noi vom continua sa publicam carti de calitate. Dar va asigur ca vom face si tot ce tine de noi pentru a ne proteja cartile si munca fata de hoti. E bine de stiut ca tot ceea ce face un utilizator in internet lasa si „urme”, care pot constitui chiar probe in instanta. Asa ca ramane de vazut cine si de ce fel de surprize va avea parte. Nu doresc nimanui sa fie condamnat penal pentru ca a distribuit prin internet carti furate; si sper ca sunteti constienti cu totii ca niciunul dintre dumneavoastra nu va mai fi admis in veci la INM sau barou cu asemenea cazier.

 

Va urez tuturor spor la invatat si o cariera cat mai frumoasa in domeniul juridic!

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.