Jump to content

Cum alegi cel mai bun laptop? 8 pași esențiali pe care trebuie să-i urmărești


 Share

Recommended Posts

laptop

1. Sistemul de operare

Dacă până acum singurul sistem de operare pe care l-ai utilizat a fost Windows-ul, nu ar fi rău dacă ai rămâne la acesta. Trecerea de la Windows la Mac, de exemplu, s-ar putea să ți se pară greoaie, dat fiind că au meniuri diferite și shortcut-uri diferite, însă adaptarea nu este imposibilă, dacă îți dorești cu adevărat să schimbi sistemul de operare. Totul ține de preferințele tale, în cele din urmă.

 

2. Un laptop clasic sau un model 2 în 1

Tot mai comune în prezent sunt laptopurile 2 în 1, cu clapetă flexibilă care-ți permit transformarea laptopului în tabletă și invers.
Aceste modele sunt perfecte dacă obișnuiești să călătorești destul de mult sau să ai numeroase întâlniri. Modelele 2 în 1 din acest punct de vedere sunt foarte eficiente, însă nu am putea spune că sunt cele mai bune laptopuri. Mai mult, la același cost sau poate chiar mai mic, poți achiziționa un laptop clasic cu performanțe superioare față de cele ale unui model 2 în 1.

 

3. Dimensiunea ecranului

În funcție de activitățile pe care le desfășori pe un laptop va trebuie să alegi și dimensiunea ecranului. Astfel, dacă ești un artist, cu siguranță te vei orienta către cea mai mare dimensiune de 18 inch (1 inch = 2,54 cm). Cu toate acestea, trebuie să știi că ecranul unui laptop poate avea una din cele 4 dimensiuni de mai jos:

– 11-12 inch (cele mai mici ecrane)

– 13-14 inch (cea mai bună dimensiune, mai ales dacă trebuie să iei laptopul cu tine în deplasări)

– 15 inch (cea mai comună dimensiune a ecranului de laptop)

– 17-18 inch (preferatul creativilor, care obișnuiesc să lucreze de acasă și să-și lase tot timpul laptopul pe birou)

 

4. Tastatura și touchpad-ul

Dacă îți petreci mult timp în fața laptopului atunci, atât tastatura, cât și touchpad-ul trebuie să corespundă nevoilor tale. Astfel, de la felul cum tastele reacționează la apăsarea ta și până acuratețea răspunsului pe care o oferă touchpad-ul, toate aceste aspecte sunt importante dacă îți dorești cu adevărat cel mai bun laptop. O tastatură care răspunde greu la comanda ta poate deveni foarte enervantă mai ales atunci când ai mult de muncă, la fel și mersul sacadat al cursorului generat de touchpad.

 

5. Ce configurație să aibă?

Dacă până acum am discutat despre lucruri soft, dar, de asemenea, de mare importanță, acum vine partea cea mai complicată care face trimitere la configurația sistemului, care poate eticheta un laptop ca fiind cel mai bun. Astfel, procesorul, hard drive-ul, RAM-ul sunt termeni comuni în limbajul IT, cu un rol foarte bine definit, însă care unui amator îi poate da ceva bătăi de cap.

Pentru a simplifica lucrurile le vom prezenta pe fiecare în parte și vom începe cu componenta cea mai importantă:

– PROCESORUL sau creierul calculatorului are o influență uriașă asupra performanței laptopului. De-a lungul timpului au fost lansate numeroase modele, însă în funcție de ceea ce îți dorești de la laptopul tău poți opta chiar și pentru cel mai ieftin model fără să sesizezi vreo diferență. Totuși, dacă ești în căutarea unui procesor care să pună în funcțiune un laptop pentru gaming atunci va trebuie să te orientezi către un procesor asemenea modelului Intel Core i7. De altfel, cele mai performante procesoare sunt cele a căror serie se termină în HQ sau K acestea oferind rapiditate și productivitate utilizatorului.
– RAM-ul sau memoria sistemului trebuie să fie de minimum 2 GB, însă pentru a funcționa cu adevărat bine și a putea spune că ai unul din cele mai bune laptopuri 4 – 8 GB ar fi mult mai potriviți, dacă nu chiar 16 GB.
– HARD DRIVE – la fel de important ca și procesorul, hardul poate îmbunătăți semnificativ performanța laptopului tău. Recomandarea noastră este să te orientezi către un SSD, care oferă performanțe superioare unui HDD standard.
– DISPLAY-UL ECRANULUI – cu cât un ecran are mai multi pixeli pe centimetru pătrat cu atât mai fidelă va fi imaginea, mai clară și mai apreciată. Așadar, pentru a te mândri cu cel mai bun laptop te poți orienta către un display cu rezoluția UHD, de 3840×2160, cea mai mare la ora actuală, dar care va solicita mai mult bateria laptopului, forțând-o să se consume mai repede. Cu toate acestea rezoluția cea mai comună cunoscută pentru calitatea imaginilor este cea de 1080 pixeli.

 

6. Cât să țină bateria?

Un alt lucru la care trebuie să fii atent atunci când vrei să-ți achiziționezi un laptop este autonomia bateriei. Orientează-te către un model a cărei baterie poate rezista până la 8 ore, însă încearcă să cauți review-uri cu privire la acest capitol. Uneori informațiile de pe ambalaj nu coincid cu realitatea.

 

7. În ce buget să te încadrezi?

În cele din urmă, fie că vrei sau nu, va trebuie să stabilești și un buget pentru a achiziționa cel mai bun laptop. Prețul pentru un model care să corespundă nevoilor tale poate varia de la câteva sute de lei (mai ales dacă optezi pentru un laptop la mâna a doua) și până la câteva mii de euro.

 

8. Ce brand să alegi?

De cele mai multe ori prețul este stabilit de brand, iar numele firmei care produce sistemul este cel care-ți dă încredere că vei investi într-un laptop bun. De altfel, brandurile sunt cele care investesc în tehnologie, se preocupă de upgrade-ul pieselor componente pentru experiențe cât mai plăcute în fața laptopului.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.