Jump to content

Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru ionela stoian ministrul dezvoltarii"

 

 

Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

S-au înregistrat 261 de voturi "pentru" şi 139 de voturi "împotrivă".

"Potrivit prevederilor Constituţiei, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii, adică minim 233. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură. Guvernul Orban este demis", a anunţat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.

Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.

Constituţia precizează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Însă, Executivul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată.

Odată ce moţiunea de cenzură a trecut de Parlament, proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea nu se consideră adoptat.

Potrivit articolului 110 alineat 2 din Legea fundamentală, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, iLDuce said:

tare curios sunt, ce guvern o să facă psd-ul. mi-l imaginez pe gușă la conducere sau olguța aia

Dacă nu cumva se ajunge la un acord între partidele parlamentare (fie PSD cu PRO România şi ALDE, fie PSD cu PNL), vor fi anticipate.

Link to comment
Share on other sites

Cu putin noroc poate se ajunge la alegeri anticipate (insfarsit). Tare imi este ca PSD va vota guvernul PNL pentru a le evita (daca ar fi sa ne luam dupa ultimele sondaje, PSD ar pierde cel putin jumatate din locurile in parlament!)

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, AT DarkNight said:

Nu, Ludovic Orban a fost desemnat premier din nou. Dar eu personal sunt sigur ca, cu noul guvern pe care-l va forma, nu va primi voturile necesare in parlament.

Eu zic ca USL va reveni, sunt fortati de configuratia parlamentara. Cred ca n-a mai fost niciodata in istoria romaniei o configuratie asa de stransa. Efectiv fiecare vot cu miza mare trece/este respins la muchie.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.