Jump to content

Ce sancțiuni riscă cei care au comportamente abuzive față de animale


F4L John
 Share

Recommended Posts

Persoanele care au comportamente abuzive față de animale riscă anumite sancțiuni, unele chiar de ordin penal, pentru cele mai grave fapte. Faptele variază de la refuzul de a acorda grijă animalelor deținute la omorârea fără drept a lor.

Normele legale prin care li se asigură protecție animalelor și prin care sunt sancționați cei cu comportamente abuzive față de animale sunt conținute în Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

 

Sancțiuni penale
Conform Legii nr. 205/2004, anumite fapte, considerate de cea mai înaltă gravitate, atrag sancțiuni penale (de la trei luni la un an de închisoare sau amendă). Acestea sunt:

  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  • folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

 

Dacă cineva săvârșește de două ori fapte de ucidere fără drept a unui animal sau de practicare a tirului pe un animal (domestic sau sălbatic captiv), pot să îi fie confiscate celălalte animale.

Pe lângă sancțiunea propriu-zisă, celui care a comis asemenea fapte îi poate fi interzisă dreptul de a deține animale, pe o perioadă de la unu la cinci ani.

 

Sancțiuni contravenționale

 

Fapte de gravitate mai redusă decât cele de mai sus pot fi sancționate cu amendă contravențională, de la 1.000 la 3.000 de lei. Acesta sunt:

  • neasigurarea condițiilor de bază pentru ca animalele să poată trăi normal (intră aici asigurarea de un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistența medicală);
  • nedemonstrarea, de către deținătorul animalului, că asigură condițiile de trai elementare pentru un animal, dacă autoritățile solicită acest lucru și deținătorul refuză să le lasă în domiciliu sau reședință (deținătorul având dreptul să le refuze autorităților însărcinate cu punerea în aplicare a prezentei legi accesul în aceste locuri);
  • folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
  • abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
  • administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
  • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
  • folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor;
  • folosirea mijloacelor de dresaj care provoacă traume psihice sau fizice animalelor, precum și folosirea de metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

 

Normele legale cu privire la protecția animalelor sunt conținute în Legea nr. 205/2004. Aceasta conține, pe lângă sancțiunile menționate anterior, și reglementări referitoare la tratamentele care trebuie aplicate animalelor, în situații specifice - cum e, de exemplu, cazul eutanasierii animalelor și când e acest lucru permis.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.