Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Irina Rimes a fost desemnată ambasador onorific al Zilei Brâncuşi... şi nu e nimic în neregulă cu asta


Sarmaluta
 Share

Recommended Posts

Irina Rimes a devenit în această săptămână ambasador onorific al Zilei Brâncuşi, stârnind reacţii virulente ale unora, dar şi multe voci care au sărit în apărarea sa. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a luat apărarea muzicianei, invocând viralizarea acestei numiri ca un prim exemplu de popularizare a lui Brâncuşi în rândul tinerilor.

Videoclip Irina Rimes Ce se intampla doctore

Irina Rimes a fost desemnată de către Ministul Culturii drept ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020, ceea ce a surprins multă lume. Motivaţia ministrului a fost dorinţa de a folosi şi alte canale de promovare a culturii decât cele clasice. Artista a acceptat invitaţia Ministerului Culturii de a fi promotor a evenimentului, în mod voluntar. E vorba despre evenimentul "Lumea Brâncuşi mai aproape de tine" care are loc miercuri, pe 19 februarie, de ziua marelui sculptor român (144 de ani de la naşterea sa).

Cu această ocazie Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor şi va organiza tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională. La Târgu Jiu, oraşul de baştină al artistului se va inaugura Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi", în vreme ce în Bucureşti va fi proiectată o hologramă de la ora 19:00 în curtea Muzeului Naţional de Artă, în cadrul aceloraşi manifestări. Irina Rimes a făcut următoarele declaraţii după numire:

Eu ştiu să cânt şi să vorbesc. Mai mult să cânt (...) Probabil că o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele despre eveniment. Eu sunt mai mainstream, aşa, de mică am ştiut de Coloana infinitului şi nu înţelegeam de ce se numeşte aşa.

Din punctul ăsta de vedere, m-a fascinat Brâncuşi. Desigur că nu-i cunosc toate lucrările, ar trebui să fiu poate un pic mai avizata în ceea ce priveşte creaţia lui, dar, pentru cultura mea generală, cred că sunt destul de informată. Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere pentru a face puntea între generaţii, dar mulţumesc pentru încredere. Aparent, eu nu ascult 5Gang, dar mă gândeam că poate ar trebui să apelăm şi la tinerii vloggeri, pentru că au mai mare influenţă. Ca o idee, pe viitor.

Aceste declaraţii, dar şi numirea au fost atacate de jurnalişti şi realizatori de emisiuni de la gazetarul Cristian Tudor Popescu, care a comparat fenomenul cu "pavianul Vioricăi Dăncilă", până la Mircea Badea, care a făcut o disecţie puerilă a versurilor Irinei din piesa "Poem".

Ministrul Culturii a răspuns astfel:

Noi n-am invitat-o în calitate de critic de artă. Am invitat-o pentru că are aproape un milion de urmăritori pe două rețele de socializare și scopul nostru a fost tocmai acela de a penetra în zone sociale, unde cultura nu a avut acces până acum.

Este o numire inspirată dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că un om de cultură sau un sculptor din zilele noastre nu ar fi putut capta o audienţă la fel de mare pentru a populariza evenimentul aniversar al lui Brâncuşi. Da, se presupune că toată lumea ştie de Brâncuşi, dar câţi ar fi aflat care este Ziua Brâncuşi 2020? Este o decizie care ca scop propagarea unui mesaj şi ca orice mesaj primeşte şi ecouri negative, inevitabile în epoca Fake News, social media şi a cititului doar de titluri.

 Sursa Aici

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, BIS aka OldNab said:

E foarte-n neregulă să fie toanta asta ambasadoarea lui Brâncuşi. O jignire.

Da, cred si eu asta, nu vad cu ce este asa de importanta, este doar un artist, sa nu se inteleaga gresit face o treaba foarte buna dar nu cred ca au facut o alegere potirivita.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.