Jump to content

Eliberarea spațiului în Windows 10


Alexandru M. Nicolae
 Share

Recommended Posts

Windows_10.png

Dacă PC-ul nu are suficient spațiu liber, este posibil să nu reușiți să instalați actualizările Windows importante, și performanța PC-ului ar putea fi afectată. Iată câteva modalități de a elibera spațiu, astfel încât să vă păstrați PC-ul la zi și în perfectă funcționare. Aceste sugestii sunt listate în ordine, așa că începeți cu primul, vedeți dacă vă ajută, iar dacă nu, treceți la următorul.

Pentru a verifica spațiul liber total de pe hard diskul dispozitivului dvs. Windows 10, selectați Explorer  pe bara de activități și selectați Acest PC din stânga. Spațiu disponibil pe unitatea dvs. va apărea sub Dispozitive și unități.

Mai jos voi prezenta mai multe situatii impreuna cu rezolvarile acestora.

  • Dacă primiți eroarea Spațiu-disc redus datorită unui folder Temp plin

Dacă ați utilizat Curățare disc pentru a elibera spațiu pe dispozitivul dvs. și apoi vedeți eroarea Spațiu-disc redus, este posibil ca folderul Temp să se umple rapid cu fișierele de aplicații (.appx) care sunt utilizate de Microsoft Store. Pentru mai multe informații, consultați eroarea Spațiu-disc redus cauzată de un folder Temp plin

 

  • Eliberarea de spațiu cu Stocarea inteligentă

Puteți utiliza Stocarea inteligentă pentru ștergerea fișierelor inutile sau temporare de pe dispozitiv. 

Dacă activați Stocare inteligentă, Windows va elibera automat spațiu, eliminând fișierele de care nu aveți nevoie, ca fișierele temporare și articolele din Coșul de reciclare, atunci când aveți un spațiu-disc insuficient sau la intervalele pe care le specificați. Instrucțiunile următoare vă arată cum să ștergeți fișierele temporare și cum să activați și să configurați Stocare inteligentă.

Dacă nu puteți găsi Stocare inteligentă pe dispozitivul dvs. utilizând pașii următori, consultați secțiunea „Eliberați spațiu cu Curățare disc” de mai jos.

  • Pentru a șterge fișierele temporare cu Stocare inteligentă
  1. Selectați Start  > Setări  > Sistem  > Stocare .
    Deschideți setările de stocare
  2. Selectați Fișiere temporare în defalcarea spațiului de stocare. Notă: Dacă nu sunt listate Fișierele temporare, selectați Arată mai multe categorii.
  3. Windows va sta câteva momente pentru a determina ce fișiere și aplicații ocupă cel mai mult spațiu pe PC-ul dvs.
  4. Selectați elementele pe care doriți să le ștergeți, apoi selectați Eliminare fișiere. Fiecare element listat include o descriere.
  • Pentru a activa și a configura Stocare inteligentă
  1. Selectați Start  > Setări  > Sistem  > Stocare .
    Deschideți setările de stocare
  2. În zona Stocare, activați Stocare inteligentă.  
  3. Selectați Configurați Stocare inteligentă sau rulați-o acum.
  4. În zona Rulați Stocare inteligentă, alegeți cât de des doriți să ruleze Stocare inteligentă.
  5. Selectați fișierele pe care doriți ca Stocare inteligentă să le șteargă automat, apoi selectați intervalele de timp corespunzătoare. 
  6. Derulați în jos și selectați Curățare acum.
  7. Windows va necesita câteva momente pentru a vă curăța fișierele, apoi veți vedea un mesaj care indică spațiul-disc ce a fost eliberat.
  • Eliberați spațiu cu Curățare disc

Dacă sistemul nu are Stocare inteligentă, puteți utiliza instrumentul Curățare disc pentru a șterge fișierele temporare și fișierele de sistem de pe dispozitiv.

  1. În caseta de căutare din bara de activități, tastați curățare disc, apoi selectați-l din rezultate.
  2. Bifați caseta de selectare de lângă tipul de fișiere pe care doriți să le ștergeți. (Pentru a vedea o descriere a fiecărui tip de fișier, selectați numele.) În mod implicit, sunt selectate Fișiere program descărcate, Fișierele internet temporare și Imagini reduse. Asigurați-vă că debifați casetele de selectare dacă nu doriți să ștergeți fișierele respective.
  3. Pentru a elibera mai mult spațiu, selectați Curățare fișiere de sistem, apoi selectați tipul de fișiere de sistem pe care doriți să le ștergeți. Curățare disc va necesita câteva momente pentru a calcula spațiul care poate fi eliberat.

  4. După ce ați selectat tipurile de fișiere pe care doriți să le ștergeți, selectați OK, apoi selectați Ștergere fișiere în fereastra de confirmare pentru a începe curățarea.

Eliberarea de spațiu pentru a instala cea mai recentă actualizare Windows 10

Windows 10 poate indica faptul că are nevoie de mai mult spațiu pentru a obține cea mai recentă actualizare de caracteristici Windows 10. Puteți utiliza un dispozitiv extern de stocare ca ajutor pentru finalizarea actualizării. 

 

Ștergeți fișierele personale sau mutați-le pe un dispozitiv de stocare extern

Fișierele personale, cum ar fi videoclipurile, muzica, fotografiile și documentele, pot ocupa mult spațiu pe dispozitivul dvs. Pentru a vedea ce fișiere utilizează cel mai mult spațiu:

  1. Selectați Explorer  în bara de activități și căutați fișierele pe care doriți să le mutați. 
  2. Sub Acest PC în meniul din stânga, selectați un folder pentru a vedea ce fișiere sunt salvate în el. Folderele Videoclipuri, Muzică, Imagini și Descărcări conțin de obicei cele mai mari fișiere pe care le-ați salvat pe dispozitiv.
  3. Pentru a vedea dimensiunea fișierelor dintr-un folder, selectați Vizualizare > Detalii. Faceți clic dreapta în spațiul liber și apoi selectați Sortare după > dimensiune pentru a afișa fișierele mai mari în partea de sus a listei.
  4. Dacă există fișiere de care nu mai aveți nevoie pe dispozitivul dvs., puteți să le ștergeți sau să le mutați pe un dispozitiv de stocare extern, cum ar fi o unitate USB sau un card SD.

Pentru a muta fotografiile, muzica, videoclipurile sau alte fișiere pe care doriți să le păstrați, dar nu le utilizați foarte des, se recomandă salvarea acestora pe un dispozitiv de stocare extern, cum ar fi o unitate flash USB sau o cartelă SD. Veți putea să le utilizați în continuare atunci când unitatea este conectată, dar nu vor ocupa spațiu pe PC.

  1. Conectați un dispozitiv de stocare extern, cum ar fi o unitate USB sau o cartelă SD, la PC-ul dvs.
  2. Selectați Explorer  din bara de activități și accesați folderul care conține fișierele pe care doriți să le mutați.
  3. Selectați fișierele, selectați fila Pornire, apoi selectați Mutare în > Alegeți locația.
  4. Selectați în lista de locații dispozitivul de stocare extern pe care l-ați conectat, apoi selectați Mutare.

 

Salvarea fișierelor personale noi în altă unitate

Salvarea fișierelor noi în altă unitate va preveni problemele cu spațiul insuficient pe disc în viitor, ca să nu fie necesar să mutați fișierele în altă unitate, în mod repetat. În loc să salvați toate fișierele noi pe unitatea implicită, puteți salva câteva dintre ele pe o altă unitate care are mai mult spațiu liber.

  1. Selectați Start  > Setări  > Sistem  > Stocare .
    Deschideți setările de stocare 
  2. Sub Mai multe setări de stocare, selectați Modificați locul unde este salvat conținutul nou.
  3. Pentru fiecare tip de conținut, selectați o unitate din meniul vertical. Dacă unitatea pe care doriți să o utilizați nu este listată acolo, asigurați-vă că este conectată la PC.

 

 

Activați Fișiere OneDrive la cerere 

Puteți economisi spațiu activând Fișiere OneDrive la cerere, care stochează un fișier substituent mai mic pe unitatea de hard disk, în locul fișierului cu dimensiune completă care este stocat în contul OneDrive din cloud. Vă veți putea accesa fișierele OneDrive de pe PC fără a fi necesar să utilizați spațiu pe unitatea de hard disk prin descărcarea tuturor versiunilor la dimensiune completă. Consultați Aflați despre Fișierele OneDrive la cerere pentru mai multe informații.

 

Rulați software antivirus

Uneori, un virus sau alte programe malware pot consuma spațiu disc semnificativ prin coruperea fișierelor de sistem. Dacă suspectați că PC-ul este infectat cu malware, utilizați un program antivirus, cum ar fi Windows Defender pentru a rula o scanare de viruși și curățare. Dacă acest lucru nu rezolvă problema, poate fi necesar să resetați PC-ul.  

 

Sursa: Microsoft Support

 

 

 

 

Edited by Snipi
Link to comment
Share on other sites

există și WinDirStat, o aplicație care te ajută să iti eliberezi spațiu în PC, dar nu știu dacă este disponibilă pe Windows 10.

am încercat-o pe Windows 7 și chiar mi-a fost de folos. (aplicația la care m-am referit mai sus)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.