Jump to content

Carnea roșie este bună sau rea pentru organismul uman?


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Carnea roșie este bună sau rea pentru organismul uman?

 

Carnea rosie este buna sau rea pentru organismul uman?

 

 

Carnea rosie contine numeroase vitamine si minerale, esentiale pentru o dieta echilibrata. Cu toate acestea, in ultimii ani, rezultatele unor studii sugereaza ca aportul de carne rosie poate creste riscul dezvoltarii cancerului si a altor boli cronice. Dar este intr-adevar asa? Iata care este opinia specialistilor in nutritie, conform medicalnewstoday.com.

 

Conform unui sondaj de opinie efectuat anul trecut, aproximativ 8 milioane de adulti din Statele Unite ale Americii au adoptat o dieta vegana sau una vegetariana, din motive etice, fiind in principal preocupati de viata animalelor. Cu toate acestea, se pare ca cei mai multi dintre oamenii din intreaga lume opteaza pentru produsele alimentare pe baza de plante datorita convingerii ca sunt mai bune pentru sanatatea intregului organism.

 

De altfel, o serie de studii efectuate in ultimii ani, sugereaza ca atunci cand vine vorba despre sanatatea organismului uman, dieta bazata pe plante este cea mai buna alegere, ce ne ofera beneficii pentru intregul organism, printre care enumeram reducerea cu pana la 62% a riscului de diabet zaharat de tip II, reducerea riscului de infarct miocardic si reducerea riscului pentru accidentele vasculare cerebrale.

 

Pe de alta parte, alegerea unei diete ce exclude carnea rosie este motivata si de riscurile pe care consumul acesteia le-ar putea prezenta pentru sanatatea noastra. Iata cateva dintre ele:
 


Cancer

 

In urma cu doi ani Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un raport ce prezinta unele dovezi conform carora consumul de carne rosie poate creste riscul dezvoltarii celulelor canceroase.

 

Este vorba in special despre produsele procesate, care au trecut prin procese de fermentatie, afumare, sarare, macerare si alte procese ce au ca scop imbunatatirea gradului de conservare si sporirea aromei.

 

Oamenii de stiinta sunt de parere ca o portie de 50 de grame de carne procesata - vorbim in special despre carnea de porc sau de vita - consumata zilnic creste riscul de cancer colorectal cu 18 procente.

 

Acestia au descoperit, de asemenea, ca exista o legatura si intre consumul de carne rosie si riscul crescut pentru cancerul de pancreas si de prostata.

Cu toate acestea, raportul specialistilor concluzioneaza ca riscul de cancer uman nu este pe deplin inteles si ca, pentru moment, nu exista suficiente date pentru a determina daca modul in care este preparata carnea rosie determina gradul de risc in declansarea cancerului.



Insuficienta renala

 

Diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala sunt cunoscute a fi printre cele mai comune cauze ale insuficientei renale, insa un studiu efectuat in luna iunie a anului trecut arata ca aportul de carne rosie poate fi un factor de risc in acest sens.

 

Publicat in revista de specialitate "The Journal of the American Society of Nephrology", studiul arata ca exista o asociere puternica intre consumul e carne rosie si riscul declansarii insuficientei renale. Participantii in randul carora carnea rosie prezenta circa 25% din dieta lor aveau un risc cu 40% mai mare pentru declansarea insuficientei renale.



Boli de inima

 

O dieta neechilibrata, bogata in grasimi saturate si colesterol reprezinta un factor de risc crescut pentru declansarea bolilor de inima. O serie de studii au sugerat ca in aceasta categorie intra si carnea rosie, ce creste riscul dezvoltarii bolilor de inima si a altor afectiuni cardiovasculare.

 

Unele studii au asociat consumul de carne rosie cu aparitia bolilor de inima. Un studiu efectuat de cercetatorii suedezi arata ca barbatii care au consumat mai mult de 75 de grame de carne rosie procesata pe zi au avut un risc de aproape doua ori mai mare sa dezvolte insuficienta cardiaca, prin comparatie cu persoanele care isi limitau aportul zilnic de carne rosie sub 25 de grame.

 

In randul studiilor de laborator efectuate pe soareci, cercetatorii au decoperit ca un compus chimic al carnii rosii (L-carnitina transformata in Trimethylamine N-oxide) duce la dezvoltarea aterosclerozei - o afectiune caracterizata prin acumularea de substante grase in artere, ceea ce duce, mai departe, la crestea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

 

 

Cat de multa carne rosie este recomandat sa consumam?

 

Desi exista numeroase studii care asociaza consumul de carne rosie unei stari de sanatate aflate in pericol pentru dezvoltarea de boli cronice, alte cercetari contesta aceasta asociere.

 

Un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Purdue din Indiana, Statele Unite ale Americii, constata ca daca ne limitam consumul de carne la 85 de grame pe saptamana, atunci riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare nu este in afara limitelor normale.

 

In ciuda dovezilor coplesitoare ce subliniaza potentialele riscuri ale consumului de carne rosie, este important de subliniat faptul ca produsele de aceasta origine sunt pline de nutrienti.

 

O portie de 100 de grame de carne de vita contine in jur de 25% din doza zilnica recomandata de vitamina B-3 si 32% din doza zilnica recomandata de zinc.

 

Carnea rosie este, de asemenea, bogata in fier - ce este absorbit mai bine de organism prin comparatie cu fierul derivat din plante - vitamina B-6, seleniu si alte minerale.

 

Cu toate acestea, trebuie retinut ca in baza probelor stiintifice cunoscute in prezent, specialistii ne recomanda limitarea consumului de carne rosie si cresterea aportului de legume si fructe, pentru a ne mentine o dieta echilibrata.

 

 

Sursa: medlife.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.