Jump to content

Unde sunt cele mai frumoase târguri de obiecte populare. Sunt deschise până în 8 martie


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

obiecte populare

 

Sărbătoarea tradițională a iubirii la români, Dragobetele, a fost sărbătorită de mulți români, la Sibiu, unde îndrăgostiții au pornit în căutarea unor indicii și povești specifice. 

 

Pentru că Dragobetele înseamnă și reînvierea naturii, în Capitală, de pildă, și-a deschis porțile un târg de mărțișoare lucrate manual de artizani din lemn, lut, ață sau foi de porumb.

 

Ghioceii de la intrarea în Muzeul Satului vestesc “tremurând” în bătaia vântului venirea primăverii, iar după câțiva pași ne putem alege mărțișoare lucrate cu migală de artizani.

 

Peter Brâncoveanu, artist plastic: “Motive românești pe ceramică sticlă lemn. Tot ce vedeți e inspirat de cusătură veche de modele de decorațiuni din diverse zone ale țării. Mesajul este să ne aducem aminte de rădăcini, că acestea ne dau echilibru.”

 

Luminița Voica, artist plastic: “Noi am început să lucrăm la mărțișoare din ianuarie și sunt mai multe etape de realizare și durează în jur de o zi sau două pt unul din lut. Se usucă lutul se pictează, se lăcuiește.”

 

Vizitatorii pot alege și mărțișoare din foi de porumb sau păpuși din ață.

 

Livia: “Cum le fac? Le fac din ate, le înșir, le fac corp, mânuțe și le împodobesc în funcție de zonă, cu fota, brâu tricolor.”

Dragobetele este anunțat prin muzică populară. Cei mici au participat la ateliere de făcut mărțișoare. 

 

De târgul de aici, va puteți bucură până pe 8 martie.

 

La muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, ospeții au fost provocați să caute indicii ascunse în casele țărănești și să descopere astfel câte o poveste de Dragobete.

 

Turist: „Și într-un loc că asta, chiar e o idee foarte bună. Îmbină și vizitatul cu o surpriză.”

 

Ioana Dan, muzeograf: ”Dragobetele este sărbătoarea tradițională a iubirii la români, dar semnifică și învierea naturii acum la început de

primăvară.”

 

După Dragobete, vine Mărțișorul, apoi baba Dochia își leapădă cojoacele, se spune în folclor.

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.