Jump to content

Peştera Chauvet, ''Capela Sixtină a preistoriei'', poate fi vizitată virtual


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

pestera-chauvet-c-stephane-compoint-resolute-smergc.jpg?width=618&height=361

 

Peştera Chauvet din Ardèche (sudul Franţa), locul care găzduieşte cele mai vechi forme ale artei umane – picturile rupestre, poate fi vizitată începând de astăzi, în mediul virtual, prin Google Arts & Culture.

 

Descoperită în 1994, peştera Chauvet a revoluţionat modul în care înţelegem creativitatea umană. Datarea ulterioară cu radiocarbon a arătat că cele peste 1.000 de picturi rupestre cu animale şi oameni au fost create de către femei şi bărbaţi din cultura Aurignac (în Paleoliticul Superior), în urmă cu circa 36.000 de ani.

 

Intră în GALERIA FOTO!

 

Supranumită „Capela Sixtină preistorică”, peştera Chauvet a intrat în patromoniul UNESCO în 2014.

 

Accesul în peştera din sudul Franţei, situată la 23  de metri sub pământ, pe un platou din calcar, este interzis pentru a proteja aceste capodopere de mare valoare, extrem de fragile.

 

Începând de astăzi, oricine poate vizita digital peştera Chauvet şi operele sale de artă preistorică, pe platforma Google Arts & Culture, disponilă gratuit pe desktop sau ca aplicaţie iOS şi Android, în cadrul unui proiectului „Chauvet: Meet Our Ancestors”, realizat în parteneriat cu „Syndicat

Mixte de la Grotte Chauvet”.

 

Dată fiind natura fragilă a picturilor rupestre, datele din peştera Chauvet care au ajutat la realizarea acestui proiect au fost colectate prin scanare cu laser şi fotogrammetrie, începând cu 2006, se arată într-un comunicat al Google.

 

Fotogrammetria este o tehnologie care realizează modele tridimensionale plecând de la fotografii bidimensionale. Împreună cu inginerii de la Google Arts & Culture, toate aceste date au fost integrate pentru a realiza modele de realitate augmentată şi realitate virtuală.

 

pestera-chauvet-c-stephane-compoint.jpg?

 

Ce oferă proiectul „Chauvet: Meet Our Ancestors”:

 

  • 54 de expoziţii, cu 350 de piese de artă digitalizate.
  • Expoziţii online pe teme conexe, care caută răspunsuri la întrebări precum „De ce desena omul preistoric în peşteri” şi „Cine era omul de Cro-Magnon?”. Acestea şi altele ilustrează de ce şi cum Chauvet găzduieşte una dintre primele capodopere ale umanităţii şi oferă detalii despre viaţa din urmă cu 36.000 de ani.

 

Totodată, tehnologia permite un nou mod interactiv de a explora şi experimenta peştera şi frescele ei prin:

 

  • 6 modele 3D ale picturilor rupestre, inclusiv spectaculoasa frescă cu cai sau craniul de urs lăsat în peşteră în urmă cu 36.000 de ani de locuitorii
  • ei.
  • O expoziţie de tip realitate augmentată a picturilor rupestre (disponibilă din aplicaţia Google Arts & Culture). 
  • O aplicaţie de realitate virtuală (disponibilă în Steam VR) care te „transportă” în peştera Chauvet.
  • O integrare a realităţii augmentate cu Google Search, ce permite tuturor care caută peştera să o exploreze în acest fel.

 

Peştera Chauvet  a fost descoperită în 18 decembrie 1994 de speologii Jean-Marie Chauvet, Christian Hillaire şi Eliette Brunel.

 

Dincolo de reprezentătile de oameni şi animale, semnificative fiind cele de urşi, rinoceri lânoşi, lei, pantere sau bizoni, de pe pereţii stâncoşi, în peşteră mai sunt şi o serie de oseminte ale unor vietăţi feroce care au hibernat acolo, precum şi urmele unor gheare de urs.

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.