Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ghidul XXXV. Contractele de credit online nesemnate, titluri executorii


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Contractele de credit online nesemnate, titluri executorii: Ce înseamnă asta pentru cei împrumutați?

 

Imagini pentru contract poza

 

 

upă ce Înalte Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat recent faptul că încheierea online a contractelor de servicii financiare (de exemplu, contracte de credit cu instituțiile financiare nebancare - IFN-uri), fără a le semna, nu le ia caracterul de titlu executoriu, împrumutații trebuie să rețină un aspect.

Și anume că, dacă nu-și mai achită ratele la timp, executarea silită a acestor contracte se va putea face mai rapid în aproape toate cazurile, tocmai din cauză că acestea sunt considerate titluri executorii.

 

În esență, decizia ICCJ (care a devenit obligatorie din 21 Februarie 2020) stabilește foarte clar un lucru: persoanele care încheie contracte de servicii financiare onlline (de exemplu, cele de credit, încheiate cu IFN-urile), deși acele contracte nu au fost semnate de mână sau electronic, vor putea fi executate silit mai repede, atunci când nu își mai achită ratele. Asta fără să mai fie nevoie de o hotărâre a unei instanțe, în acest sens.

 

Practic, Codul de procedură civilă prevede că, în mod normal, pentru a se putea ajunge la punerea în executare a unor obligații din contracte este nevoie fie de o hotărâre judecătorească în acest sens, fie de recunoașterea caracterului executoriu a unui act, de către lege.

 

Un contract de credit încheiat de o instituție de credit (cum este un IFN) constituie, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit, titlu executoriu. Chiar dacă acesta se încheie online.

 

Până la decizia ICCJ, se punea problema dacă lipsa semnăturii înlătura acest caracter executoriu. Pentru că unele instanțe au respins executarea silită dacă contractele erau nesemnate.

 

Acum, însă, nu se mai pune problema, toate instanțele trebuind, de la momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial (adică din 21 februarie 2020), să recunoască acest caracter de titlu executoriu și contractelor de credit online cărora le lipsește semnătura împrumutatului.

 

Astfel, IFN-urile față de care împrumutații vor avea datorii, de exemplu, nu vor mai trebui decât să recurgă la executori judecătorești, pentru a se derula executarea silită. Procesul acesta va fi mult mai rapid, din cauză că nu va mai fi nevoie să existe o hotărâre judecătorească pentru a se ajunge la exectuarea silită.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.