Jump to content

Studiu. Inteligenta se dezvolta mai rapid la copiii care joaca sah


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

Studiu. Inteligenta se dezvolta mai rapid la copiii care joaca sah

 

Inteligenta se dezvolta mai rapid la copiii care joaca sah, potrivit unui studiu realizat de un grup de profesori si cercetatori din cadrul Universitatii ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iasi, impreuna cu specialisti din Federatia Romana de Sah.

 

In cadrul unui proiect de cercetare, un studiu privitor la influenta practicarii jocului de sah asupra nivelului de dezvoltare cognitiva a copiilor din ciclul primar, 67 de elevi au fost analizati prin intermediul Matricelor Progresive Raven, forma Standard, distribuiti in trei grupe distincte, potrivit paginii de Facebook a federatiei.
 
O prima grupa a fost formata din copii care nu practica sah (grupul de control), a doua grupa, din copii care practica sahul de putin timp, mai putin de un an (incepatori), iar a treia a fost formata din copii care practica sah de cel putin doi ani (avansati).
 
Rezultatele initiale ale studiului indica faptul ca elevii antrenati la un nivel avansat in jocul de sah obtin o performanta semnificativ mai buna la testul care surprinde nivelul de dezvoltare a inteligentei comparativ cu cei incepatori sau cei care nu practica jocul de sah.
 
Cercetarea va continua pe o perioada de doi ani, prin testarea din sase in sase luni a copiilor din cele trei grupe, pentru a urmari efectele practicarii jocului de sah asupra inteligentei copiilor.
 
''Sahul poate fi o alternativa placuta si in acelasi timp utila in educatia copiilor, el fiind deja inclus, la unele scoli, in programa scolara din ciclul primar. Am format o echipa de cercetare interdisciplinara in care am inclus specialisti in sah, psihologie, matematica si educatie fizica, pentru a realiza un studiu longitudinal asupra influentei practicarii sahului asupra dezvoltarii cognitive la nivelul copiilor din ciclul primar. Rezultatele preliminare indica deja diferente intre cele trei grupe testate, fapt care demonstreaza influenta pozitiva a practicarii jocului de sah asupra inteligentei copiilor. Vom continua cercetarea si vom reveni cu rezultate si concluziile acestui studiu'', a declarat conf. univ. dr. Cezar Honceriu, coordonatorul echipei de cercetare din cadrul Universitatii ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iasi.

 

Studiul a fost realizat la initiativa presedintelui Federatiei Romane de sah, Sorin-Avram Iacoban, care a declarat ca prin sah si prin sport in general putem contribui foarte mult la educarea si formarea tinerelor generatii, iar FR sah are numeroase activitati care urmaresc promovarea sahului in randul copiilor. 
 

 

 

 

Sursa

Edited by South Silviu.
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.