Jump to content

Episcopul Oradiei: Slujbele ortodoxe sunt lungi pentru că ne scot din timpul acesta


South Silviu.
 Share

Recommended Posts

DSC_0782.jpg

 

Episcopul Sofronie al Oradiei a elogiat joi seară, la finalul Pavecerniței Mari, frumusețea și profunzimea slujbelor ortodoxe.

 

Reflectând în special la slujba Canonului Mare, care a fost citit în biserici în primele patru zile din Post la Pavecernița Mare, ierarhul a semnalat:

 

Niciunde în lume nu putem întâlni alcătuiri de slujbă, cântări și rugăciuni atât de profunde, cu înțeles dogmatic atât de adânc, de o frumusețe nepământească, decât în Ortodoxie. Este un tezaur de neprețuit moștenit de la înaintașii noștri, față de care avem responsabilitatea de a-l apăra și a-l transmite mai departe.

 

Preasfințitul Părinte Sofronie a subliniat că întreaga învățătură de credință a Bisericii este grupată în alcătuirile de slujbă.

 

Slujbele Bisericii sunt un manual de Teologie Dogmatică, un manual al învățăturii de credință ortodoxe pe care creștinul, dacă le ascultă și participă la ele învață foarte mult.

 

Pe lângă tradiția apostolică neschimbată, cultul ortodox are și linia melodică, muzicalitatea slujbelor din vechime, a adăugat ierarhul.

 

„Folosindu-ne de această muzică străveche, intrăm în comuniune duhovnicească, nevăzută, cu înaintașii noștri, cu Sfinții cei mari, cu părinții, cu moșii și strămoșii noștri, toți fiind una, Biserica triumfătoare din ceruri cu Biserica lucrătoare de pe pământ, la rugăciune”.

 

De aceea, slujbele noastre ortodoxe sunt lungi ca timp, căci ne scot din timpul acesta și ne introduc în timpul Împărăției cerurilor, dar sunt foarte frumoase, bogate, adânci și încearcă să ne pregătească sufletește și trupește pentru Împărăția cerurilor.

 

Episcopul Sofronie a oficiat în primele patru zile din Post slujba Canonului Mare la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea.

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.