Jump to content

AMD va oferi hardware-ul pentru El Capitan, cel mai puternic supercomputer din lume


Recommended Posts

AMD El Capitan Supercomputer

 

Faceti cunostina cu El Capitan, cel mai puternic supercomputer din lume care va fi gata undeva in 2023. Aceasta masinarie high-tech va fi dezvoltata impreuna cu HPE si va fi gazduita de Lawrence Livermore National Laboratory. El Capitan va fi folosit de US Department of Energy’s National Nuclear Security Administration; stiti voi, baietii aia care se ocupa de tot ce inseamna energie nucleara.

 

Ei bine, se pare ca AMD a mai bifat inca o victorie importanta intrucat cel mai nou supersistem realizat de companie va fi folosit pentru „a sustine cerintele celor din National Nuclear Security Administration. Principala sa misiune va fi sa asigure siguranta datelor si fiabilitatea magaziei de resurse nucleare”. De asemenea, va fi cel mai puternic sistem din lume, cu o putere mai mare decat a lui Frontier, care va fi lansat in 2021.

 

El Capitan se va folosi de noile chipuri AMD EPYC Genoa bazate pe arhitecura Zen 4, care este inca secreta. Pe partea de grafica, chipurile grafice Radeon Instinct vor oferi o noua arhitectura optimizata pentru munca de acest fel. AMD si-a categorisit recent arhitecturile placilor video in doua branse: compute-focused (GNC) si gaming-focused (RDNA). AMD va folosi pentru aceste chipuri tot cea de-a treia generatie de AMD Infinity Fabric, pe care o putem vedea chiar si astazi pe procesoare precum Ryzen 5 3600X.

 

Ce este si ce face noul El Capitan construit de AMD?

 

Fiecare bucata din El Capitan va fi construit in jurul interconexiunii HPE Cray’s Slingshot. Bucatile vor avea un raport 4:1 GPU/CPU si vor fi legate cu Infinity Fabric si memorie unificata. Procesoarele Zen 4 vor oferi si suport pentru memorie next-gen si subsisteme pentru sarcini AI.

 

Toata puterea generata va fi folosita in simulari 3D avansate si sarcini de modelare pentru a asigura securitatea si fiabilitatea resurselor nucleare ale Statelor Unite. Misiunea sa cea mai importanta va fi sa modernizeze securitatea depozitelor de resurse nucleare. De asemenea, in caz de nevoie El Capitan va putea fi folosit si pentru research medical sau chiar proiecte legate de protejarea mediului.

 

AMD a mai pus cap la cap un supercomputer chiar recent, insa acesta are la baza arhitectura Zen 2 din prezent. Bine, puterea totala de procesare echivaleaza cu 18.144 procesoare Ryzen 9, deci nu cred ca va intampina probleme curand.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.